Bloeddonordag

Ieder jaar op 14 juni is het bloeddonordag. Een dag om alle bloeddonors in het zonnetje te zetten. In Nederland zijn 400.000 donoren en die maken vaak het verschil tussen leven en dood. Tijd om ook op mijn blog die donoren in het zonnetje te zetten, inclusief mijzelf!

In Nederland regelt Sanquin de bloeddonatie. Ze nemen bloed af bij mensen die vrijwillig willen doneren. Dit bloed wordt verwerkt tot bloedproducten en Sanquin levert dit aan ziekenhuizen. Ook verwerken ze bloedplasma tot geneesmiddelen voor bijvoorbeeld de behandeling van hemofilie. Daarnaast geeft Sanquin advies en doen ze veel onderzoek.

Na een donatie wordt je bloed dus of verwerkt tot product dat gebruikt kan worden bij een bloedtransfusie of als geneesmiddel. In beiden gevallen van levensbelang voor de mensen die dit nodig hebben. Het nadeel van bloed is dat niet iedereen al het bloed kan krijgen. Zoals je ongetwijfeld weet heb je de bloedgroepen O, A, B en AB. Daarnaast heb je nog positief en negatief. Als je iemand met bloedgroep A positief, B negatief geeft gaat het heel erg fout. Het is dus belangrijk dat  Sanquin genoeg donoren heeft van de verschillende bloedgroepen.

Als bloeddonor weet je dat je iemand kan helpen. Of het nou iemand met leukemie is of iemand die door een operatie veel bloed is verloren. Jouw bloed kan al het verschil maken. En wat hoef je daarvoor te doen? Bijna niks. Als vrouw mag je maximaal 3x per jaar doneren, als man maximaal 5x. Minder kan natuurlijk ook. Dus je bent 3 tot 5 keer per jaar een uur kwijt. En een halve liter bloed natuurlijk, maar die kan je missen. Je lichaam maakt namelijk snel weer nieuw bloed aan.

De donatie is relatief simpel. Je vult eerst een vragenlijst in over griep, medicijnen, medische ingrepen en vakanties. Aan de hand daarvan wordt door de arts gekeken of er punten zijn waarom je niet mag doneren. Vervolgens wordt je HB en bloeddruk gemeten. Als deze te laag zijn mag je ook niet doneren omdat je dan zelf teveel last kan krijgen van het missen van een halve liter bloed. Als je bent goedgekeurd mag je op een stoel gaan zitten en krijg je een naald in je arm. Hier komt een slangetje aan die gekoppeld zit aan een zak. Zodra er een halve liter in de zak zit wordt de slang automatisch dichtgeknepen. Een medewerkster haalt de naald weer uit je arm en vraagt je of je je goed voelt. Als je wat duizelig bent kan je nog even blijven liggen. En anders mag je doorlopen naar de koffieruimte waar je koffie of thee en koek of een broodje krijgt. Gratis! Als je je dan nog steeds goed voelt kan je naar huis.

Niet iedereen kan bloeddonor worden. Het kan zijn dat je bepaalde medicijnen gebruikt of ziektes hebt waardoor je niet mag doneren. Maar laat je hier niet door tegenhouden. De kans is heel groot dat je toch nog mag doneren. Mijn medicijnen waren geen enkel probleem. Zolang je het maar vermeldt. Ook mag je op dit moment nog geen donor zijn als je homoseksuele relaties hebt (gehad), maar er wordt over nagedacht om dit te veranderen.

Ik vind het fijn om donor te zijn. Het kost mij een kleine moeite, maar voor andere mensen kan het een groot verschil uitmaken. Zelfs met mijn slechte gezondheid kan ik mijn medemens helpen. Waarom zou je het dan niet doen? Zeker als je zoals ik geen problemen hebt met bloedprikken. Ook al is het een kleine moeite, ik voel me na iedere donatie heel goed. Wil jij ook dat goede gevoel hebben? Dan kan je je aanmelden op de website van Sanquin.

Bron foto’s: Sanquin

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.