Handleiding chronisch zieken: een goede hulpverlener vinden

Het is al een tijd geleden dat ik een Handleiding chronisch zieken schreef. De laatste tijd was ik veel bezig met het zoeken naar goede hulpverleners en het leek mij handig om mijn tips met jullie te delen. Helaas is het niet altijd mogelijk om een hulpverlener te kiezen, maar in de gevallen waarin dat wel kan raad ik het iedereen aan om goed op zoek te gaan. Eerder schreef ik al hoe belangrijk de klik met een hulpverlener is. En in deze blog bedoel ik hulpverleners in alle maten en vormen; artsen, psychologen, fysiotherapeuten, iedereen.

handleiding chronisch zieken

Website

Vrijwel iedere hulpverlener of instelling heeft tegenwoordig wel een website. Daar kijk ik dan ook altijd als eerste op. Ik hecht hier veel waarde aan, misschien wel teveel. Maar als er geen website is, of een hele slechte, neem ik die hulpverlener al direct een stuk minder serieus. Het kan natuurlijk zijn dat ze er geen verstand van hebben en het niet belangrijk vinden, maar voor mij betekent dat, dat die persoon waarschijnlijk niet bij mij past. Internet speelt zo’n grote rol in mijn leven, dat ik het niet fijn vind om door iemand geholpen te worden die computers maar vervelend vinden.

Op een website staan vaak foto’s. Van de hulpverleners, maar ook van het gebouw. Daar kan je al een beeld door vormen. Ook staat er vaak een uitleg over de visie of over de persoon zelf. Spreekt dat je aan? Of krijg je er juist de kriebels van? Het is een simpele methode om een eerste selectie te maken uit mogelijke hulpverleners.

Lotgenoten

Het kan ook heel handig zijn om aan lotgenoten te vragen of zij een goede hulpverlener in een bepaalde omgeving kennen. Bij bepaalde diagnoses zijn er maar een paar hulpverleners die daar ervaring mee hebben. Het is dan belangrijk dat je juist bij zo’n iemand terecht komt en niet bij iemand die nog nooit van jouw aandoening gehoord heeft.

Misschien zijn er ook hulpverleners die weigeren om bepaalde behandelingen of onderzoeken te doen. Of zijn het gewoon regelrechte horken. Het is fijn als je dat van te voren al weet, zodat je kunt zoeken naar een andere hulpverlener waar lotgenoten wel tevreden over zijn.

Naast lotgenoten zijn er ook patiëntenverenigingen die lijsten bijhouden van hulpverleners. Ook de moeite waard om bij te kijken dus.

Recensies

Het klinkt misschien raar, maar er worden recensies over hulpverleners geschreven. Kijk bijvoorbeeld eens op Zorgkaart Nederland. Je kunt hier zoeken op hulpverlener en instelling, maar ook op ziektebeeld. Zo kan arts A heel aardig zijn, maar niet zo goed zijn met jouw ziekte.

Ik neem de beoordelingen altijd met een korreltje zout. Laatst ging ik bijvoorbeeld op zoek naar behandeling voor PTSS en ik kwam veel negatieve verhalen tegen. Mensen bij wie de behandeling niet geholpen had, die nog niet klaar waren voor de behandeling. Dat kan, voor hun ging het te snel. Maar ik las ook verhalen van mensen die meer op mij leken. Die wel klaar waren voor de behandeling en er baat bij hadden. Een goed of slecht cijfers zegt dus niet alles. Kijk ook naar de argumenten die gebruikt worden.

Andere hulpverleners

Vaak kennen hulpverleners redelijk wat collega’s in de regio. Zeker collega’s in hetzelfde vakgebied. Als die hulpverlener jou goed kent, kan hij ook inschatten welke collega’s bij jou passen. Ze weten welke behandelingen er worden aangeboden, hoe de personen zijn, maar ook of ze genoeg verstand van hun vak hebben. Zo kon mijn fysiotherapeut mij een goede collega aanbevelen toen ik een nieuwe nodig had, terwijl hij andere collega’s juist afraadde voor mij.

Kennismakingsgesprek

Wat ik sinds kort probeer te doen is een kennismakingsgesprek met een hulpverlener die na bovenstaande stappen is overgebleven. Niet alleen om een beter beeld te krijgen van de hulpverlener, maar ook om mijn hulpvraag uit te leggen. Het kan namelijk wel dat ik een hulpverlener zie zitten, maar misschien vindt hij dat hij niet geschikt is voor mijn problematiek. Ook niet geheel onbelangrijk. Meestal wordt er niet moeilijk gedaan over een kennismakingsgesprek en vaak is dat ook gewoon gratis.

Als jij een hulpverlener kunt kiezen, hoe pak je dat dan aan?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

11 gedachten over “Handleiding chronisch zieken: een goede hulpverlener vinden”

  1. Ik merk aan mijzelf dat ik echt een klik met iemand moet hebben en echt op mijn gemak wil voelen bij iemand. Door schade en schande wijs geworden. Ik vertrouw mijn huisarts en reumatoloog heel erg op hun vakgebied en de mensen die zij kennen. Ik heb de laatste tijd heel veel mazzel gehad bij mijn hulpverleners maar dat kwam ook omdat ik kon aangeven wie ik wilde en bij wie ik een goed gevoel had.

    Beantwoorden
  2. Ik heb overmorgen een eerste afspraak met een nieuwe revalidatiearts. Die heb ik gekozen op basis van positieve verhalen van lotgenoten, de patiëntenvereniging en op de zorgkaart. Grappig dat jij de website zo belangrijk vindt, want deze arts heeft juist een belabberde website, haha! Toch heb ik er wel vertrouwen in. Ik denk vooral door de betrokkenheid die de arts zelf laat zien. Toen ik belde, kreeg ik meteen de arts zelf aan de lijn en op de achtergrond hoorde ik zijn assistent die mijn mail had gelezen en ook precies wist waar ik voor belde.

    Beantwoorden
    • Succes morgen! Fijn dat je er al wel vertrouwen in hebt. Het is altijd goed om te merken dat ze betrokken zijn!
      Er zijn 2 artsen waar ik zoveel goede verhalen over heb gehoord dat ik wel door hun slechte website kijk. Maar dan moet ik wel echt overtuigd zijn door alle verhalen van lotgenoten haha

      Beantwoorden
  3. Ik ben het met je eens,,op deze manier zoek ik ook naar zorg. Ik moet er ook een goed gevoel bij hebben. Zo heb ik een traject een keer na een week afgekapt omdat het niet bij mij paste. Dat leek bij de intake wel maar in de praktijk ging het er heel anders aan toe. Check vantevoren of bij de intake ook even wat de stopmogelijkheden zijn, dat kan ook een hoop ergenis en boetes voorkomen.

    Beantwoorden
  4. Ik had niets te kiezen. Voor cptss moest ik naar een trtc en daar is er maar per woongebied 1 van. Toen ellenlang op de wachtlijst en toen kreeg ik een therapeut. Wederom niets te kiezen, ik mocht blij zijn dat ik terecht kon.

    Ik heb geen goede klik en ga van crisis naar crisis door hem (door hoe hij niet rekening houdt met mijn specifieke beperkingen). Ik wil graag door verwezen worden, maar dat houdt hij af want dat zou volgens hem vermijden zijn.

    Beantwoorden
    • Jeejtje wat vervelend! Dat is inderdaad het nadeel van specialistische zorg. Daar heb je vaak niet zoveel te kiezen, zeker niet als er weinig aanbod in de beurt is.
      Ik hoor wel vaker dat mensen niet over mogen stappen van therapeut omdat dan het vermijden als argument wordt gebruikt. Is er niet iemand ander binnen die instelling waar je mee kunt overleggen over een doorverwijzing?

      Beantwoorden
      • Hallo Leonie,
        Ik heb inderdaad bij een aantal collega’s van hem geprobeerd om hulp te vragen. Buiten mij om heeft hij toen de collega’s gezegd dat ze niet mogen reageren omdat hij dit ”binnen de therapie wilde doorwerken”. Die collega’s reageren dus niet meer op mij.
        Ik ben heel boos innerlijk (uiterlijk uit ik dat niet zo) en heb dat aan de therapeut gezegd, dat hij mij issoleert op deze manier.

        Het is een verschrikklijk kapot makend pad. In het hier en nu ben ik heel gelukkig, maar de onmacht in hoe er geen ontsnappen is aan deze therapeut en hoe niemand me ziet en helpt en ik dus alleen maar kan ondergaan dat maakt me zo zo wanhopig dat ik iedere dag moet zoeken naar willen blijven leven. Bizar toch, dat mijn heden fijn is maar mijn therapie maakt dat ik eigenlijk bijna uit zou willen stappen…

        Ik wil niet je lastig vallen hoor, ervaar dat asjeblieft niet zo. Ik wil alleen maar aangeven dat het zo gaat, dat het bestaat.
        Ik schrik heel erg dat je zegt dat je dit vaker hoort. Dat vind ik zo zo erg voor de anderen!!

        Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.