Beste regering, help de chronisch zieken

Van de week kwam het bericht naar buiten dat het eigen risico misschien wel 500 euro gaat worden in de komende jaren. Vervelend, maar voor chronisch zieken bijna onmogelijk. Vooral nu blijkt dat de participatiewet in de praktijk minder goed werkt en door de hervorming van de Wajong jonge chronisch zieken bijna nergens recht op hebben. Een volgend kabinet moet zich inzetten om de zorgkosten in de hand te houden, omdat anders veel chronisch zieken in de problemen raken. Daarom een hulpvraag aan politiek Den Haag – help ons!

 

Gestraft

Het voelt ieder jaar steeds meer alsof je gestraft wordt als chronisch ziek bent. Ziek zijn alleen is al heel naar, maar er komt nog veel meer bij kijken. Door je ziekte kan je vaak niet of maar voor een gedeelte werken. Daardoor heb je een uitkering of een laag salaris. Tegelijkertijd heb je wel hoge zorgkosten. Gelukkig wordt in de meeste gevallen een (groot) deel daarvan vergoed door de zorgverzekering. Maar die zorgverzekering wordt steeds duurder. De premies gaan omhoog (terwijl de zorgverzekeraars grote reserves hebben), maar vooral het eigen risico wordt steeds hoger. En dat terwijl steeds meer zorg en medicijnen niet meer vergoed worden. De zorgkosten worden dus ieder jaar hoger. Dat in combinatie met een laag inkomen zorgt ervoor dat een chronisch zieke schulden krijgt, toch gaat werken en nog zieker wordt of in een isolement terecht komt omdat ze nooit meer iets buiten de deur kunnen ondernemen.

Fysiotherapie

Ik behoor tot de groep chronisch zieken die mazzel heeft. De behandelingen voor mijn aandoeningen worden voor een groot deel vergoed en ik heb recht op een Wajong-uitkering. En daar ben ik dankbaar voor, want ik heb geen idee hoe ik het anders zou moeten volhouden. Iedere maand betaal ik een deel van mijn eigen risico, omdat ik het niet in 1x kan betalen. Als daar ook nog kosten van bijvoorbeeld de fysiotherapeut bijkomen zou ik een probleem hebben. Op dit moment staat mijn aandoening nog op een lijst waardoor ik recht heb op chronische fysiotherapie. Iets wat hard nodig is, omdat ik dagelijks veel pijn heb door scheefstaande rugwervels of een scheef SI-gewricht. Ik zit nu al over mijn 21 behandelingen heen die ik vanuit mijn aanvullende pakket kreeg. Zonder chronische indicatie zou ik een keuze moeten maken: leven met meer pijn en slecht kunnen functioneren of schulden aangaan om de fysio nog te betalen. Ieder jaar verdwijnen er aandoeningen van die lijst en ik houd mijn hart vast voor het moment dat ook mijn aandoening verdwijnt van de lijst Borst.

Eigen bijdrage

Naast het eigen risico (wat sinds de invoering van ons nieuw zorgstelsel al gigantisch is gestegen) heb je ook nog voor veel dingen een eigen bijdrage. En dat kan hard oplopen. Voor sommige medicijnen geld een eigen bijdrage, maar ook voor hulp en hulpmiddelen moet je vaak een eigen bijdrage betalen. Dat kan verschillen van een paar euro tot een paar honderd euro. Vaak kan je niet zonder die medicijnen, zorg of hulpmiddelen en kan je dus niet om die eigen bijdrage heen. En je kunt wel een deel terugkrijgen tijdens de belastingaangifte, maar je zult het alsnog eerst zelf moeten betalen.

Help ons

Ik verwacht echt niet dat alle kosten van chronisch zieken vergoed moeten gaan worden en dat we allemaal een uitkering van 2000 euro per maand moeten krijgen. Het is vervelend dat we ziek zijn, hoge kosten hebben en vaak een laag inkomen hebben, maar het is onredelijk om veel geld te vragen. Het enige wat ik wil is dat het mogelijk blijft voor chronisch zieken om de zorg te krijgen die ze nodig hebben. Om te zorgen dat het eigen risico niet nog verder stijgt, dat er reëel wordt gekeken naar de lijst Borst en dat er nog eens goed wordt nagedacht over de participatiewet. Want als het doorgaat zoals het de afgelopen jaren is gegaan komen steeds meer chronisch zieken in de problemen. Krijgen ze of steeds meer schulden of gaan ze (meer) werken, terwijl ze dat niet aankunnen en uiteindelijk juist zieker worden. Iets wat Nederland uiteindelijk alleen maar meer geld kost.

Ik ben pro participatie en je eigen steentje bijdragen, maar maak het ons alstublieft niet onmogelijk om te leven. Laat ons niet kiezen tussen een boterham of een pil. Ontneem ons geen zorg die we nodig hebben om een menselijk bestaan te kunnen hebben. Denk aan ons tijdens het maken van nieuwe plannen. En denk dan vooral aan de mensen die overal tussen de boot vallen. Die een aandoening hebben die niet op lijst Borst staan, die door het UWV worden afgewezen, maar wel dermate ziek zijn dat ze zorg nodig hebben.

Help ons, help de chronisch zieken van Nederland.

En als je ook tegen een verhoging van het eigen risico ben, teken dan deze petitie!
Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

16 gedachten over “Beste regering, help de chronisch zieken”

 1. Prachtig geschreven!
  Dit is precies hoe het voor mij ook voelt. Elke vorm van zorg word te duur waardoor ik het eigenlijk niet eens meer wil proberen. Wanneer de fysio eindelijk begind te werken mag ik het zelf gaan betalen en daarmee dus ook maar meteen stoppen. Of natuurlijk een veel duurdere zorgverzekering afsluiten waardoor het iets langer kan, maar dat merk je dan ook elke maand weer.
  Ik had het niet beter kunnen verwoorden, nu nog hopen dat er wat aan gedaan kan worden, maar ik ben bang dat dat nog lang zal duren..

  Beantwoorden
  • Ja maar zelf dan heb je met het meest uitgebreide pakket volgens mij maar 40 behandelingen en kan je dus al niet wekelijks naar de fysio. Laat staan als je vaker moet.
   Ik hoop ook dat er iets gaat veranderen!

   Beantwoorden
  • Het is ook nog eens zo dat , zelfs bij je eigen verzekering , als je een duurdere verzekering wil nemen er vragen beantwoord moeten worden . Welke vragen dat zijn weet ik niet , de eerste vraag is of je fysiotherapie hebt gehad en hoeveel ….als je met ja antwoord wordt je direct te verstaan gegeven dat je niet geaccepteerd wordt voor een duurdere /andere verzekering . Dus verder dan vraag 1 ben ik niet gekomen . Daarbij komt het risico dat mocht je wel geaccepteerd worden ergens , het kan zomaar zijn dat het er alsnog uitgekieperd wordt het jaar erop . Het is allemaal zó oneerlijk , of we erop zitten te wachten chronisch ziek te zijn .

   Beantwoorden
   • Ja dat is inderdaad ook nog eens zo. Voor mij maakte het niet zoveel verschil of ik dit pakket of een pakket hoger had, maar voor het hoogste pakket had ik inderdaad ook gekeurd moeten worden. Vind het zo vaag dat ze het aanbieden maar vervolgens iedereen die het nodig heeft niet toelaten…

    Beantwoorden
 2. Mooi bericht, ik probeer er niet teveel bij stil te staan want dan wordt ik doodsbang voor de toekomst. Momenteel is het allemaal net aan te doen met financiële hulp van mijn ouders. Als dat weg valt ben ik de pineut en ook als de kosten hoger en hoger worden.
  Ik heb twee geweldige hondjes die mij niet super veel geld kosten, eten betalen mijn ouders meestal, maar zij zijn wel verzekerd en dat is toch samen 50€ per maand. En dan nog de eigen bijdrage die je moet betalen wanneer zij iets mankeren. Maar zonder hun wil ik niet meer leven, en dat klink hard maar is wel hoe het is. Ik kan niet zonder honden, zij zorgen ervoor dat ik nog buiten kom en mij niet al te eenzaam voel (al ligt ik vaak zat huilend in bed omdat ik mij zo alleen voel). Zij geven mij liefde en een doel om voor te leven en dat wil ik niet kwijt.
  Maar als de kosten voor de zorg van mijzelf omhoog gaan heb ik een probleem. Ik heb nu een chronisch zieke zorgverzekering die mijn eigen risico en bij een aantal dingen de eigen bijdrage vergoed tot een bepaald bedrag en dankzij mijn ouders kan ik die verzekering betalen maar als ik een gewone zorgverzekering moet nemen met de hoogste aanvullende verzekering en het eigen risico en de eigen bijdrage moet gaan betalen dan houd het op. Dan zit er 1 ding op, weer thuis gaan wonen en dat is echt geen optie.
  Ik heb geen idee wat er dan gebeurt, en durf daar ook niet over na te denken.
  Je berichtje is dus echt welkom en mooi en ik hoop van harte dat de regering eens gaat luisteren!

  Beantwoorden
  • Ik moet er inderdaad ook niet aan denken dat onze kat weg moet. Nu is die wel goedkoper dan een hond natuurlijk, maar ik snap je punt.
   Gelukkig woon ik samen met mijn man en zal het niet gebeuren dat ik weer thuis moet gaan wonen, maar ik ben bang dat als ik nog op mezelf had gewoond ik het ook niet meer gered had nee..

   Beantwoorden
 3. Prima omschreven! Als chronisch zieke word je van alle kanten bestraft. Vroeger had je nog een mooie extra tegemoetkoming in de ziektekosten in september, maar die is de afgelopen 2 jaar ook flink omlaag gegaan. Daar red ik het nu ook niet meer mee. En daar komen alle simpele dingen nog bij, zoals vaker je kleding en beddengoed moeten vervangen etc. Duurder eten omdat je bepaalde voedingsmiddelen niet mag eten. Gelukkig kan je wel bepaalde kosten nog opgeven bij de belastingaangifte. Maar al met al zijn we telkens de eersten die gepakt worden door bezuinigingen. Alsof we er eigenlijk al niet meer toe doen. Het schijnt dat de zorgverzekeraars een buffer van 6 miljard extra hebben. Door ons betaald, door hun in een potje gehouden. Het allerergste vind ik dat juist vaak de medicatie die goed werkt niet meer voorgeschreven word of zelf betaald moet worden. Mijn medicatie komt bijvoorbeeld uit het ziekenhuisbudget en daarom krijgen maar 5 mensen uit mijn omgeving het voor mijn aandoening. Omdat het ziekenhuis niet nog meer uit hun budget wil uitgeven aan ons. Pffff….

  Beantwoorden
  • Ja er komen inderdaad nog heel veel anderen dingen bij. En zelfs met de belastingteruggaaf betaal je nog veel zelf.
   En dat van die medicijnen vind ik inderdaad ook nog steeds vreemd. Sowieso ook omdat sommige medicijnen in Spanje of Polen voor een paar euro verkocht wordt en hier voor een paar honderd. Precies hetzelfde medicijn

   Beantwoorden
 4. Ik vind het ook heel goed geschreven van jou en ook ik behoor (net zoals jij) tot de chronische zieken ‘mazzelaars’ dat mijn medicijn nog vergoed word. Ik ga idd ook de petitie tekenen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.