Bootcuffs patroon

Het schijnt dat de winter binnenkort echt begint; tijd om bootcuffs te gaan haken! Maar wat zijn bootcuffs? Het zijn een soort beenwarmers.

Je draagt ze bij je laarzen. Een deel van de bootcuff zit onder de laarzen en het bovenste deel steekt er boven uit als decoratie. Naast dat het leuk staat zijn je kuiten ook iets beter beschermd tegen de kou.

Inmiddels heb ik drie paar gemaakt en zelf een patroon gemaakt op basis van dit bestaande patroon. Het patroon is gemakkelijk aan te passen voor iedere kuit en iedere wol.

Voor dit patroon moet je zelf bedenken hoe lang je de bootcuff wilt maken. De eerste keer had ik 10 cm, de tweede en derde keer waren de cuffs 20 cm lang. Al mijn laarzen komen tot halverwege mijn kuit en dan vind ik het fijn als de cuff lekker lang is. Als je de cuffs echter wil dragen bij korte laarzen is het handiger om de cuffs korter te maken. Het is ook belangrijk om voor het haken te bedenken bij welke laarzen je de cuffs wilt maken, omdat je dan weet hoe breed de omtrek moet worden. De onderkant van je kuit is immers veel minder dik de bovenkant van je kuit. Een bootcuff die bij lage laarzen horen passen niet aan de bovenkant van je kuit en andersom. Het kan dus nodig zijn om voor de verschillende laarzen verschillende maten bootcuffs te maken. Daarnaast kan je natuurlijk ook meerdere paren in verschillende kleuren maken.


Het patroon:

1. Haak een ketting van losse in de gewenste afmeting van de bootcuff. Ik heb een ketting van 30 lossen gehaakt
2. Haak in iedere losse een vaste. Let op dat de ketting niet draait, omkeren, 2 keerlossen haken
3. Haak in iedere vaste een stokje, omkeren, 1 keerlosse haken
4. Haak in ieder stokje een vaste
5. Herhaal dit tot de cuff breed genoeg voor je kuit.
Zorg dat je een even aantal rijen hebt

Nu komt het ‘ingewikkelde’ gedeelte. Om de cuffs decoratief te maken haak je boogjes van bovenop je gehaakte werk. Maak het eerste stokje in de eerste rij vasten die je tegen komt. Maak nog 4 stokjes in dezelfde vasten. Zet het stokje met een halve vaste vast in de volgende rij vasten. Als je het lastig vindt om dit voor je te zien, bekijk dan onderstaande afbeelding:

 

 

 

Herhaal de boogjes tot je aan het eind van je haakwerk bent. Vouw de lap dicht met de verkeerde kant naar buiten. Naai de zijkanten aan elkaar en draai je werk binnenstebuiten.

Maak nog een bootcuff en draag ze met veel plezier!

 

 
Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.