Meteen naar de inhoud

De verschillen tussen onze katten

Hoewel ik vroeger niets met katten had, ben ik inmiddels een groot fan van katten. Vooral van onze eigen katten. 5 jaar geleden kwam Lizzy bij ons en sinds een paar maanden loopt ook Roosje in ons huis rond. We dachten dat Roosje zwanger was en er nog meer katten bij zouden komen, maar ze is inmiddels nog steeds niet bevallen, dus waarschijnlijk is ze gewoon dik. We hebben nog gewoon 2 katten dus. En ze verschillen heel erg van elkaar!

  • Roosje is een schildpadje, met vooral veel rode accenten. Lizzy is een cyper met mooie strepen.
  • Lizzy is een mannetje, terwijl Roosje een vrouwtje is. Die conclusie zou je niet trekken als je naar de namen kijkt, maar bij Lizzy ontdekten we het pas laat. Lizzy is ons verkocht als poes en ook de dierenarts ging daar bij een eerste bezoek niet tegen in. Maar toen Lizzy zich begon te wassen zag ik op een gegeven moment iets uit zijn buik komen wat een poes niet hoort te hebben. Toen we hem wilden laten helpen gaf ik ook aan dat het waarschijnlijk een castratie moest worden ipv een sterilisatie. En inderdaad. Lizzy bleek dus een kater te zijn. Inmiddels dus een halve kater.

  • Roosje vindt het leuk om te jagen. Ze jaagt op speelgoed (of op mijn sloffen), maar vermoordt ook regelmatig vliegen en spinnen. Ze heeft nog niets groots gevangen (ze is ook pas een half jaar), maar als ze wilt kan ze iets te pakken krijgen en dat doet ze vrij vaak. Lizzy heeft 2x een dode vogel mee naar binnen genomen, maar we vermoeden nog steeds dat dat toeval is. Hij jaagt veel minder en hij heeft ook meer moeite om een vlieg te vangen dan Roosje. Waarschijnlijk snapt hij niet waarom hij moet jagen, als hij ook gewoon brokjes in zijn bakje van ons krijgt.
  • Het komt waarschijnlijk voor een deel nog door de leeftijd, maar Roosje is veel actiever dan Lizzy. Lizzy slaapt veel of zit anders voor zich uit te staren. Roosje rent constant achter je aan en ziet in alles een speeltje. Stilzitten doet ze nooit lang achter elkaar. Lizzy was wel wat actiever toen hij jong was, maar niet zo hyper als Roosje nu is.

  • Roosje is dol op knuffelen, ze kan er geen genoeg van krijgen. Lizzy houdt ook wel van knuffelen, maar niet langer dan een paar minuten. Daarna is hij er weer klaar mee en loopt hij weg.
  • Daardoor ligt Lizzy vooral naast ons (want hij vindt het wel fijn om bij ons in de buurt te zijn), terwijl Roosje het liefst altijd op ons ligt, of wij dat nou willen of niet.
  • Waar Lizzy zich kan focussen op een ding laat Roosje zich overal door afleiden. Lizzy speelde altijd met 1 speeltje, knuffelde met ons of zat gewoon op de bank. Roosje gaat van het ene naar het andere speeltje, loopt tijdens het knuffelen weg omdat ze iets ziet bewegen en reageert op ieder geluid.

  • Lizzy heeft altijd kunnen inschatten hoeveel trek hij heeft en hoeveel hij moet eten. Bij hem konden we de bakjes helemaal vullen met eten en hij verdeelde dat keurig over de dag. Roosje begint dat nu een klein beetje te leren, maar ze is een gigantische veelvraat. In het begin at ze niet alleen haar eigen bakje leeg, maar ook die van Lizzy. En dan kwam ze na 5 minuten bij ons zeuren omdat ze nieuw eten wilde.
  • De eerste 2 jaar dat wij Lizzy hadden woonden wij in een appartement en kon hij niet naar buiten toe. Sinds we verhuisd zijn kan dat wel en hij gaat ook veel naar buiten. Zeker als wij niet thuis zijn, blijft hij ook wel vrij lang buiten. Roosje gaat ook naar buiten, maar dan vooral om te poepen en plassen. Ze komt meestal na 5 of 10 minuten weer terug. Als we niet thuis zijn gaat ze ook nooit ver weg en loopt ze regelmatig even naar binnen om te kijken of we er al weer zijn. Het liefst zit ze gewoon lekker binnen.

  • Ons eten is niet veilig voor Lizzy. Hij probeert alles van ons bord af te pakken en we kunnen ook niets onafgedekt op het aanrecht laten staan. Hij eet alles. Niet alleen vlees, maar ook nasi, broccoli, ananas, banaan, rode biet. Roosje daarentegen heeft nog weinig interesse voor ons eten. Ze eet alles op wat ze op de grond ziet liggen (ook naalden van de kerstboom), maar ze heeft nog nooit iets van ons bord gepakt. We kunnen veilig alles laten staan als Roosje in de woonkamer is, want veel verder dan nieuwsgierig snuffelen is het nog niet gekomen.
  • We waren van Lizzy gewend dat een kat spint als die het heel erg naar zijn zin heeft. Roosje bracht daar verandering in (of ze is gewoon heel snel tevreden). Zodra je in de buurt komt begint ze al te snorren en tijdens het knuffelen of aaien spint ze non-stop. Zelfs bij de dierenarts spint ze, waardoor die nooit goed naar haar hartje kan luisteren haha.

  • Roosje eet niet alleen bij ons, maar ook bij de achterburen. Ze loopt daar het huis binnen, is niet bang voor de andere katten en doet alsof het haar eigen huis is. Lizzy heeft het helemaal niet op andere katten (hij vindt Roosje ook nog steeds stom). Sterker nog, hij heeft zich in het verleden door andere katten uit zijn eigen huis laten jagen. Watje.
  • Lizzy is voorzichtig bij nieuwe mensen. Hij komt snuffelen en ook wel kopjes geven, maar hij zal niet snel bij je op schoot kruipen om geaaid te worden. Roosje daarentegen is heel makkelijk. Als jij haar aandacht geeft vindt ze je lief. Ze springt bij iedereen op schoot. En als die persoon haar niet meer aait? Prima, dan gaat ze wel bij iemand anders haar aandacht halen.

Wist jij dat de persoonlijkheid van een kat zo kan verschillen?




Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Reacties Facebook

Reactie

10 reacties op “De verschillen tussen onze katten”

  1. Wat een leuk artikel! En inderdaad, heel herkenbaar voor de gemiddelde kattenmoeder denk ik 😉 Wij hebben ook twee totaal verschillende katjes in huis, al ligt het ook aan het leeftijdsverschil van 7 jaar tussen de twee. Ik vind het altijd wel leuk, op het ene moment word ik heel blij van het gezapig knuffelende katjes, en het andere moment kan ik heel actief spelen met de ander! Altijd wat te doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.