Meteen naar de inhoud

De vluchtelingensituatie

Al weken wordt er in de media veel geschreven en gesproken over het grote aantal vluchtelingen. Ik heb hier net als veel Nederlands een mening over. Na lang twijfelen heb ik besloten om die mening te delen met jullie. Ik weet dat de kans groot is dat veel mensen het niet met mee eens zijn en dat het veel reacties kan losmaken bij jullie. Toch heb ik besloten om hier een artikel over te schrijven, omdat het iets is wat mij bezig houdt.

Bron afbeelding

Laat ik beginnen met zeggen dat ik onwijs dankbaar ben dat ik in een land leef waar ik veilig over straat kan, te eten heb en een dak boven mijn hoofd heb. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je naar ander land/plek wilt als je dit niet hebt. Ik begrijp de vluchtelingen dus wel. Ik vind het ook geen probleem dat Nederland vluchtelingen opvangt. Zolang er maar grenzen aan zitten.

In mijn ogen zijn er 2 soorten vluchtelingen. De mensen die vluchten omdat hun leven in hun land niet meer veilig is, en mensen die vluchten omdat ze een beter leven willen. Als er vluchtelingen zijn die zich weigeren te registreren in Hongarije omdat ze perse naar West-Europa willen begin ik te twijfelen. In Hongarije ben je ook veilig, waarom wil je dan perse naar Duitsland of Engeland? Dan ben je volgens mij niet meer alleen bezig met een veilig leven, maar ook een leven in welvaart. Dat snap ik ook, maar Europa kan moeilijk iedereen opvangen die een beter leven wilt. Er is in Europa ook genoeg armoede.

Vluchtelingen die in Nederland asiel krijgen zouden zo snel mogelijk werk moeten krijgen. Prima, maar hoe zit dat met al die Nederlanders die geen werk kunnen krijgen? Hoewel het iets beter gaat met de werkloosheid zitten er nog veel mensen thuis. Er zijn mensen die te oud zijn, maar ook mensen zoals ik die te ‘ingewikkeld’ zijn. Ondanks de participatiewet komen die nog steeds niet/moeilijk aan het werk. Waarom moeten we dan de vluchtelingen meteen aan het werk zien te krijgen? Dan kost het de overheid natuurlijk minder geld, maar Nederlanders die thuis zitten met een uitkering kosten ook geld.

Ik heb interviews gezien met vluchtelingen die in een kamp vlakbij de grens van Syrië zaten. Zij waren daar het liefst, omdat ze dan dicht bij huis waren en ook weer snel terug konden als alles weer veilig was. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Het lijkt mij ook prettiger om in Duitsland in een kamp te zitten dan in Italië, omdat dat veel verder weg is. Ik denk dat dat voor Europa ook een betere oplossing is. Maar de omstandigheden in die kampen moeten wel goed en veilig zijn.

Hongaren die brood gooien naar vluchtelingen die ‘opgesloten’ zitten achter hekken kan niet. Die mensen komen uit een vreselijke situatie, de helft heeft waarschijnlijk een trauma en dan worden ze als dieren behandeld. De EU moet dus wel zorgen dat de vluchtelingenkampen veilig zijn en menselijk. Vluchten voor de oorlog en dan verkracht worden in een onveilig kamp kan namelijk niet. Maar ik ben ervan overtuigd dat als de EU geld steekt in de vluchtelingenkampen rondom Syrië ipv opvang in West-Europa financieren, dat de vluchtelingenkampen veilig en menselijk kunnen worden.

Ben ik dan tegen vluchtelingen? Nee. Als wij 7000 vluchtelingen op moeten vangen is dat goed. Zijn ze ook de rest van hun leven welkom? Als ze niet veilig zijn in hun eigen land wel ja. Maar als hun land weer veilig is kunnen ze weer terug. En ik weet dat dat hard klikt. Maar in Nederland zijn veel mensen die hulp nodig hebben, wat ook veel geld kost. Geld dat er niet is als we de vluchtelingen de rest van hun leven opvangen. Het is gewoon niet reëel om tegen iedereen te zeggen dat ze welkom zijn en voor altijd mogen blijven.

Mag iedereen Nederland in? Liever niet. Er komen ook criminelen mee met de vluchtelingenstroom. Oorlogsmisdadigers of ‘gewone’ criminelen die hier een bed, eten en geld krijgen en Nederland onveiliger maken. Volgens mij klopt er dan iets niet. Daarom vind ik de registratie van vluchtelingen ook zo belangrijk. Dan heb je minder kans op economische vluchtelingen en op criminelen.

Mijn mening in het kort? Nederlanders moeten niet de dupe worden van de vele vluchtelingen. Het helpen van medemensen kan ook vele verschillende manieren namelijk.
Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Reacties Facebook

Reactie

8 reacties op “De vluchtelingensituatie”

 1. Goed dat je hierover schrijft. Ik denk trouwens dat een veel groter percentage een trauma heeft dan de helft. 😉 In grote lijnen ben ik het verder wel met je eens. Er moeten veilige en menselijke voorzieningen komen waar vluchtelingen onderdak krijgen, maar ook een registratie van vluchtelingen. De opvang van vluchtelingen is prima, andersom zou ik dat ook wensen! Maar ik vind inderdaad ook dat daar grenzen aan moeten worden gesteld. Het land ontvluchten omdat het er onveilig is, is een schrijnende zaak. En ik snap ook wel dat ze naast veiligheid op zoek zijn naar een beter leven, maar ik denk dat ze dat in ieder land kunnen krijgen waar het veilig is, omdat de situatie in hun eigen land zo schrijnend is. Het liefste zie ik gebeuren dat het probleem bij de wortel / bij de kern wordt aangepakt, dus in hun land zelf. Maar dat zie ik helaas nog niet snel gebeuren.

  Ik ben dan ook heel benieuwd wat deze toestand met ons kleine kikkerlandje (überhaupt met Europa) zal doen!

  1. Ja het probleem bij de kern aanpakken is ook belangrijk inderdaad, maar hoe? Dat is natuurlijk niet iets dat zo is opgelost, daar gaat wel een tijd overheen. Maar daar moet sowieso aan gewerkt worden ja, niet alleen aan de opvang!

 2. Ik ben het helemaal eens ,alleen mogen zij niet hun kinderen gebruiken om meelij op te wekken bij hun vlucht naar een europeesland. Het lijkt erop dat ze gewoon worden meegesleurd.ook de voedselvoorziening kan anders..Wij hebben ook geleerd om rustig je beurt af te wachten zonder geschreeuw en overdreven reacties.

 3. Ik vind het goed dat je het bespreekbaar maakt. Niet iedereen durft zijn ongezouten mening neer te zetten omdat het soms een beetje hard kan klinken. Ik vind dat jij het goed nuanceert, en ben het helemaal met je eens! Om daaraan toe te voegen denk ik dat het vooral belangrijk is dat Nederland en andere landen actief worden in het land van herkomst. Proberen om daar veilige plekken te creëren. Ik denk dat dat ook beter is voor de mensen zelf, een andere cultuur hakt er mentaal behoorlijk in (laat staan de gevaarlijke tocht er naartoe).

 4. Zo denk ik er ook over. Precies. Wij Nederlanders (Engelandvaarders) zijn na de oorlog ook weer terug gekeerd toen het veilig was. En ook ik ben iemand die zonder werk zit en ook door ziekte, trauma ed niet snel aan een baan kan komen. Ik voel me nu “gevangen” in eigen land. Ik wil, maar krijg niks. En daarom stoot het opvangen van vluchtelingen mij ook zo tegen de borst. Ik word er soms ook erg bang van. Ik was zelf ooit vluchteling, in eigen land, maar heb het ook mee moeten maken. Het kastje naar de muur verhaal. En dan ben je nog kind en word je met je moeder overal heen en weer gesleurd.
  Nee, ik ben ook op zekere hoogte voor opvang, maar tegen de “gelukszoekers”… de vluchteling gaat voor vind ik.

 5. Ik ben het met je eens, teveel misbruikers zitten er tussen. Ze komen niet voor niks naar Europa, ze weten dat ze hier alles KRIJGEN terwijl wij alleen maar meer belasting mogen betalen. Ja wij hebben het hier goed maar daar hebben wij, onze ouders, grootouders, diens ouders etc hard voor gewerkt. Het word tijd dat andere landen ook eens voor zich zelf gaan zorgen, prima als daar ondersteuning voor nodig is van Europa en Amerika om daar de boel op orde te krijgen maar niet allemaal hier heen komen.

  1. Mijn man had laatst een gesprek met de zoon van een Marokkaanse gastarbeider die zei dat Marokko nu zo rijk aan het worden is dat het daar straks beter gaat dan in Europa als we zo doorgaan…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.