Meteen naar de inhoud

Dingen die je maar net moet weten

Laatst liep ik langs iemand die de daklozenkrant verkocht. Ik realiseerde mij opeens dat dit iets is wat voor veel Nederlanders normaal is, maar wat als je op latere leeftijd in Nederland komt wonen? Veel dingen worden door ons als gewoon gezien, maar zijn voor buitenlanders helemaal het niet zo vanzelfsprekend. Ook lang niet alles wordt behandeld in een inburgeringscursus. Het zijn dingen die je maar net moet weten als je in Nederland komt wonen.

Daklozenkrant

In heel Nederland zie je regelmatig bij de ingang van winkels mensen staan met een krantje in hun hand. Ze geven ze niet gratis weg zoals de verkopers van de Telegraaf. Het is de bedoeling dat je die krant van ze koopt. Dat geldt kunnen ze gebruiken om eten te kopen of om een nacht ergens te slapen. De mensen die deze kranten verkopen zijn namelijk dakloos. Ze kopen de krant in en mogen deze vervolgens op straat weer verkopen. Het is het alternatief van bedelen; iets wat wel over de hele wereld bekend is.

Folderbezorgers

Wij hebben jongeren die de folders en kranten bezorgen. Aan het eind van het jaar gooien ze de folders niet door de brievenbus, maar bellen ze aan. Ze overhandigen de folders dan samen met een kaartje om je fijne feestdagen te wensen. Het idee is dat je ze geld geeft. Niet dat je het kaartje aanpakt “van hetzelfde” zegt en de deur weer dicht doet. Maar dat staat nergens beschreven. Hoe moet je dit weten? Ik weet het alleen maar omdat mijn ouders het altijd deden.

Geld

Nederlanders staan in het buitenland bekend om “kijken kijken niet kopen”. We dingen altijd af en we zeuren ook in ons eigen land vaak over geld. Alles is te duur. Toch is het geen gewoonte om te vragen wat iemand verdient. Vragen hoeveel ze kwijt zijn aan vaste lasten is al op het randje. Praten over salaris wordt als onbeleefd gezien. Zelfs als je vraagt wat iemand verdient geeft bijna niemand een concreet antwoord. Ook dit is iets wat je maar net moeten.

Koopzegels

Volgens mij is Nederland sowieso een van de weinige landen waarbij je zegels kunt sparen voor handdoeken of bestek. Maar naast die zegels hebben wij ook koopzegels. Iets wat nooit wordt uitgelegd aan de kassa zoals met de spaarzegels. Koopzegels zijn niet gratis, zoals het woord al doet vermoeden. Je betaalt er voor en als de spaarkaart vol is kan je deze inleveren en krijg je er geld voor terug. Het kan een manier van sparen zijn. Doordat je maar een paar cent per zegel betaalt heb je nauwelijks door dat je extra geld uitgeeft, maar het is wel een leuk extraatje als je de volle kaart inlevert en opeens 50 euro krijgt.

Ken jij nog meer Nederlandse dingen die je maar net moet weten?




Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Reacties Facebook

Reactie

1 reactie op “Dingen die je maar net moet weten”

  1. *dat als je afspreekt ergens op een bepaalde tijd te zijn, er verwacht wordt dat je er dan ook bent. en niet een half uur later, of misschien helemaal niet…
    *dat het normaal gevonden wordt om een afspraak te maken als je bij iemand op bezoek gaat, en niet zomaar op de stoep staat (hoewel ik daar zelf niet zoveel moeite mee heb…)
    *dat je in winkels over het algemeen niet kunt afdingen. op de markt lukt dat nog wel eens.
    *dat je meteen je cadeautje uitpakt waar de gever bij is, terwijl dat in andere landen als onbeleefd gezien wordt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.