Haakpatroon zeekoe

lamantijn haken

Een haakpatroon van een zeekoe? Ja echt. Je mag het ook een haakpatroon van een lamantijn noemen als je dat leuker vindt. Waarom? Tja, dat is een vreemd verhaal. Mijn vriend begon opeens over lamantijnen te praten en foto’s te zoeken van lamantijnen. Achteraf bleek dat te zijn omdat hij een verrassingsreis naar Florida had geboekt en had geregeld dat we in het wild met lamantijnen konden zwemmen. Dus toen besloot ik voor hem een lamantijn te haken. Gelukkig was er iemand die er al een patroon voor had geschreven. Inmiddels heb ik een mama en een baby lamantijn gehaakt. Nu heb ik het patroon vertaald zodat jullie ook deze lieve dieren kunnen haken!

Het originele patroon is afkomstig van Crochetgeek.

Voor de moeder en baby heb ik precies hetzelfde patroon gebruikt. Voor de moeder heb ik een dubbele draad gebruikt waardoor het eindresultaat groter is.
Om de lamantijn te maken heb je grijze katoen of wol nodig en een neusje en twee ogen. Je kunt de ogen en neus natuurlijk ook haken, maar dat vind ik minder mooi.

Het patroon:

Haak 3 lossen en maak hier een magische cirkel van
1. Haak 9 halve stokjes en 3 vasten in de magische cirkel
2. 1 vaste in iedere vaste (12 vasten)
3. 1 vaste in de achterste lus van iedere vaste, hiermee creëer je de snuit. Bevestig de neus in het midden van de magische cirkel
4. 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten in dezelfde vaste, 1 vaste, 2 vasten in dezelfde vaste, 1 vaste, 2 vasten in dezelfde vaste, 1 vaste in de volgende 5 vasten (15 vasten)
5. 1 vaste in iedere vaste
6. 1 vaste in de eerste 5 vasten en haak 2 vasten in de volgende 10 vasten (25 vasten)
7 – 9. 1 vaste in iedere vaste
10. 1 vaste in de volgende 8 vasten, 2 vasten in dezelfde vaste, 1 vaste, 2 vasten in dezelfde vaste, 1 vaste, 2 vasten in dezelfde vaste, 1 vaste, 2 vasten in dezelfde vaste, 1 vaste in de volgende 9 vasten (29 vasten)
11 – 20. 1 vaste in iedere vaste

Maak nu de ogen vast. Bevestig deze 6 touren achter de neus.

21. 1 vaste in de volgende 10 vasten, 1 vaste samen haken, 1 vaste, 1 vaste samen haken, 1 vaste, 1 vaste samen haken, 1 vaste, 1 vasten samen haken, 1 vaste in de volgende 8 vasten (25 vasten)
22. 1 vaste in iedere vaste
23. 1 vaste in de volgende 7 vasten, 1 vaste samen haken, 1 vaste, 1 vaste samen haken,  1 vaste, 1 vaste samen haken, 1 vaste, 1 vaste samen haken, 1 vaste in de volgende 7 vasten (21 vasten)
24. 1 vaste in iedere vaste
25. 1 vaste samen haken, 1 vaste. Herhaal dit 7 keer (14 vasten)
26. 1 vaste in iedere vaste
27. 1 vaste in de volgende 5 vasten, 1 vaste samen haken, 1 vaste in de volgende 5 vasten, 1 vaste samen haken (12 vasten)
28. 1 vaste in iedere vaste
29. 2 vasten in dezelfde vaste, 1 vaste. Herhaal dit 6 keer (18 vasten)
30 – 35. 1 vaste in iedere vaste
Knip de draad af. Wacht met afhechten

De twee vinnen worden direct aan het lichaam gehaakt. Je begint hiermee in de 12 rij na de snuit. De vinnen zitten niet precies in het midden, maar iets naar onderen.

1. Haak 3 vasten in de lengte. Keer om en haak hieronder nog 3 vasten
2. 2 vasten in dezelfde vaste, 1 vaste, 2 vasten in dezelfde vaste, 1 vaste, 2 vasten in dezelfde vaste, 1 vaste (9 vasten)
3 – 11. 1 vaste in iedere vaste
Knip de draad af. Wacht met afhechten

Maak nu aan de andere kant van het lichaam nog een vin.

De staart en de vinnen van een lamantijn zijn niet hoekig, maar afgerond. Met het afwerken zorg je er dus voor dat er geen hoeken zichtbaar zijn. Dat doe je als volgt:

– naai de staart/vin dicht.
– steek de naald in de hoek van de vin. Trek de draad tot halverwege de vin. Je mag best hard trekken, want daardoor verdwijnt het puntige hoekje en verschijnt er een mooi afgeronde hoek.
– herhaal dit aan de andere kant
– hecht nu af

En dan is de lamantijn af. Je kunt nog een mama of baby maken. Of als je het echt leuk vindt zelfs een hele kudde! Veel plezier!

 
Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.