Meteen naar de inhoud

Herinneringen in leven houden met een fotoboek

Ik maak heel veel foto’s. Toch besloot ik vorig jaar om hier geen fotoalbums meer van te maken. Ik scande alle foto’s uit mijn oude albums in en zou daarna alleen nog maar digitaal mijn foto’s bewaren en bekijken. Op zich prima, maar ik merkte dat ik de behoefte kreeg om de foto’s van speciale gelegenheden toch in mijn handen te kunnen houden. Vooral de foto’s van onze bruiloft. Vandaag precies 1,5 jaar geleden trouwde ik met mijn man. Een mooie dag, waarvan ik het liefst niets wil vergeten. Nu heb ik een slecht geheugen, dus foto’s kunnen mij hier bij helpen.

De mail van de Fotofabriek kwam dan ook op precies het juiste moment. Of ik hun al kende en een product uit wilde proberen. Ik had wel eens gehoord van de fotofabriek, maar kende ze verder niet. Daarom ging ik eerst even op onderzoek uit. Ze zijn door AVROTROS Radar uitgeroepen als beste fotoboekenleverancier. Daarom vertrouwde ik er wel op dat de kwaliteit in orde zou zijn. Iets wat ik belangrijk vind bij het afdrukken van mijn foto’s!

Onze trouwdag was natuurlijk bijzonder, dus daar hoort ook een bijzonder album bij. Ik heb een A4 hardcover fotoboek gemaakt met 24 pagina’s. Om hem zo mooi mogelijk te maken ben ik meerdere avonden bezig geweest met het ontwerpen van het fotoboek. Gelukkig werkt de software van de Fotofabriek prettig. Je kunt een programma downloaden (voor Mac en Windows) of je kunt een online ontwerptool gebruiken op je tablet of smartphone. Ik heb het gedownloade programma gebruikt.

Je kunt helemaal zelf kiezen hoe je het fotoalbum wilt vormgeven. Je kan alles zelf ontwerpen, of een sjabloon gebruiken. Het is zelfs nog mogelijk om de foto’s te bewerken in het programma. Naast je eigen foto’s kan je ook illustraties, achtergronden en randen toevoegen. Natuurlijk kan je ook teksten invoegen. Op iedere pagina staat een stippellijn. Die geeft aan waar je belangrijkste inhoud in moet staan, omdat de rest weggesneden kan worden. Ook wordt aangegeven of je foto genoeg kwaliteit heeft om gebruikt te worden. Allemaal handige hulpmiddeltjes dus om een zo mooi mogelijk album te maken.

Tijdens het bestellen kan je er voor kiezen om ander papier te gebruiken (ik heb gewoon standaard papier), een luxere omslag te nemen (die van mij is ook standaard) en kan je kiezen voor zwarte schutbladen ipv de standaard witte. Ook kan je de barcode laten verwijderen (heb ik ook niet). In het ontwerpprogramma staat aangegeven op welke plek de streepjescode op de achterkant komt. Er komt echter ook een streepjescode op de laatste pagina. Die staat niet aangegeven, maar wel iets om rekening mee te houden dus.

Na het bestellen is het spannend. Zou mijn fotoboek net zo mooi worden als ik dacht? 3 werkdagen later kreeg ik een e-mail dat mijn boek klaar was en verzonden zou worden. Hij paste door de brievenbus, maar ik ontving wel een track&trace code. Fijn! Dan weet je tenminste wanneer je fotoboek wordt geleverd!

Het fotoboek was goed verpakt. De doos was stevig en het boek zat nog extra verpakt in plastic. Ik zag meteen dat er ook een briefje in het boek geschoven was. Een bevestiging van de kwaliteitscontrole. Alle boeken worden gecontroleerd. Tijdens het bestelproces kan je ook kiezen voor extra controle. Dan wordt er bijvoorbeeld gekeken naar witruimte, uitlijning en belichting van je foto. Dus als je zeker wilt weten dat je fotoboek mooi wordt is dat een goede optie.

Ik had onze trouwkaart op de voorkant gezet. Daarna heb ik de omslag dezelfde kleur als onze kaart gegeven. Toch is hier een klein kleurverschil in te zien. Dat was me op de computer niet opgevallen, maar ik vermoed dat dit mijn eigen schuld is. Als je ook zoiets wilt kan je beter je afbeelding in Photoshop groter maken, zodat hij de hele omslag vult.

Voor de foto’s heb ik op bijna iedere pagina een soort collage gemaakt, zodat er zoveel mogelijk foto’s in het album paste. Ik heb maar 6 foto’s die paginavullend zijn. Bij de andere foto’s heb ik tijdens het ontwerpen een witte lijn toegevoegd. Daar was ik heel blij mee, omdat het er een stuk mooier uitziet dan wanneer de foto’s aan elkaar grenzen.

Onze foto’s zijn gemaakt door een fotograaf en hebben dus een goede kwaliteit. Het zijn foto’s met veel kleur en zwart-wit foto’s. Ik wilde natuurlijk dat die foto’s zo mooi mogelijk afgedrukt werden. Mijn fotoboek kostte maar €24,95 dus ik was bang dat het misschien minder mooi zou zijn dan op mijn computer. Dat is gelukkig niet zo! De kleuren zijn mooi, er is geen kleurzweem. De foto’s zien er scherp uit. Als je met je neus in het boek hangt zie je wel de pixels, maar als je het boek op een normale manier bekijkt ziet het er goed uit. Zeker voor die prijs!

Zoals je kunt lezen ben ik dus heel tevreden over mijn fotoboek! Hij ziet er goed uit, is goedkoop en ik heb zo een manier om terug te kijken naar een mooie dag. Een manier om mijn eigen geheugen op te frissen, maar ook om met anderen te praten over onze bruiloft.

Ga jij ook een fotoboek maken om je herinneringen in leven te houden?

Dit fotoboek heb ik ontvangenVolg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Reacties Facebook

Reactie

8 reacties op “Herinneringen in leven houden met een fotoboek”

  1. wat een geweldig idee, om jullie trouwkaart op de voorkant te zetten! en als ik de foto’s zo zie, dan is het echt een heel mooi boek geworden!

  2. Evelyne Vergote

    Ik heb al enkele fotoboeken gemaakt & ‘k vind ze de beste manier om mensen te laten meegenieten. De eerste heb ‘k zo’n 3 of 4 jaar geleden gemaakt van de fotografiecursus dat ‘k toen volgde. De 2de kwam al snel & was een bundeling van alle digitale foto’s die ‘k al nam verspreid over een paar jaar. De 3de maakte ‘k 2j geleden van m’n trip naar Parijs. & Nu heb ‘k net 1 gemaakt van m’n trip naar Rotterdam 🙂

  3. Na een crashende laptop en een gesmolten externe harde schijf, vertrouw ik niet meer zo op het digitaal bewaren van foto’s. Maar moet ook bekennen dat ik alweer een paar jaar achter loop met het maken van een fotoalbum…

    1. O dat kan ik me voorstellen! Het was ook een grote angst van mij, maar inmiddels hebben we een NAS waar alles opstaat en er wordt automatisch iedere nacht een back-up gemaakt naar een 2e schijf. Dus het is zo goed als onmogelijk om het kwijt te raken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.