Hoe bekleed je een taart strak

Als je een gedecoreerde taart wil kom je al snel uit bij marsepein en fondant. Meestal bedek je de taart met een laag fondant of marsepein om vervolgens andere decoraties aan te brengen. Het mooi bekleden met fondant en marsepein is echter niet heel simpel. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten om te zorgen dat de taart er uiteindelijk strak uitziet.

Als je een taart wilt bekleden met marsepein of fondant moet je de taart insmeren met botercrème. De botercrème fungeert als een soort lijm. Door de marsepein/fondant en de botercrème zal de taart erg machtig zijn. Het is dus verstandig om een simpel biscuit te bakken in plaats van een ander soort taart. Biscuit is namelijk erg luchtig. Omdat er weinig smaak aan zit kan je er wel voor kiezen om de taart te vullen.

Om te beginnen bak je een biscuit. De bovenkant is meestal een beetje bol. Omdat dit niet handig is als je een strakke taart wilt, haal je je biscuit meteen uit de vorm en zet je hem op zijn kop neer. Op deze manier laat je hem afkoelen. Als het biscuit nog een beetje warm is loop je namelijk het risico dat de botercrème of de vulling gaan smelten. Ik bak zelf altijd in de avond het biscuit om het vervolgens de hele nacht af te laten koelen. De volgende ochtend kan je dan aan de slag met een taart waarvan je zeker weet dat hij is afgekoeld.

Dan komt nu het spannende gedeelte; het bekleden! Je hebt je taart dus op zijn kop staan. Hierdoor is de bovenkant strak en heb je relatief weinig oneffenheden die je moet wegwerken. Omdat de bolling van de taart nu aan de onderkant zit zal je wel wat meer botercrème moeten gebruiken bij de onderste rand, maar dit gaat vrij gemakkelijk.

Nu gaan we de taart vullen. Je probeert de taart zo recht mogelijk door midden te snijden, maar dat zal nooit helemaal lukken. Als je na het vullen de taart weer op elkaar legt dan kan het nog wel eens gebeuren dat de taart opeens scheef staat. Daarom gebruik ik altijd cocktailprikkers. Die prik in in de lagen die ik wil snijden. Vervolgens snijd ik tussen de cocktailprikkers door. Ik haal nu de lagen van elkaar af en ga vullen.

De cocktailprikkers laat je zitten. Die hebben we later weer nodig. Let er bij het vullen op dat je geen dun laagje uitsmeert. Als het goed is heb je een lekkere vulling gemaakt en die wil je proeven. Met de smaak van de fondant of marsepein kan een dunnen laag vulling helemaal wegvallen. Wees dus niet bang om flink wat vulling te gebruiken.

Als je klaar bent met een laag leg je de volgende laag taart bovenop je vulling. Zorg dat de cocktailprikkers boven elkaar zitten. Op die manier weet je namelijk zeker dat eventueel schuin gesneden stukken weer boven elkaar liggen, waardoor je taart minder schuin wordt.

Nu ga je de zijkanten en de bovenkant van de taart insmeren met botercrème. Dit hoeft niet netjes, want je gaat het straks dun uitsmeren. Ook hoeft niet de hele taart bedekt te zijn. Het is wel handig dat je aandacht besteed aan gaten en deuken zodat daar genoeg botercrème zit. Als dat gelukt is dan kan je de botercrème uitsmeren. Een dikke laag is niet lekker, dus blijf net zo lang smeren tot je de taart een beetje door de crème heen gaat zien.
Voor het uitsmeren zijn verschillende ‘ gereedschappen’. Bij kookwinkels kan je een duur paletmes kopen. Er zijn ook iets goedkopere schrapers. Ik ben zelf gewoon naar de formido gegaan om daar voor 1 euro een setje kunststof spatels gekocht die ik voor het uitsmeren gebruik. Ik gebruik een grote spatel omdat je daarmee je hele taart in een keer bereikt als het ware. Op die manier kan je er nog meer voor zorgen dat hij mooi strak wordt, omdat een eventueel schuin stuk dan wordt gemaskeerd met wat meer botercrème.

Als je vindt dat de botercrème goed is uitgesmeerd en je de taart mooi strak vind is het tijd om de fondant of marsepein uit te rollen. Let op dat je dit niet te dun doet, anders is de kans groot dat er tijdens het bekleden scheuren ontstaan. Dat zou zonde zijn van je al je harde werk.

Je legt de lap fondant op de taart. Nu vorm je met je hand een kommetje om de fondant om de zijkant van de taart te krijgen. Het is best lastig om dit te doen zonder kreukels te krijgen. Doe daarom iedere keer maar een klein stukje. Als het fout gaat is dat geen ramp. Omdat je je fondant niet te dun hebt uitgerold kan je deze weer lostrekken van de taart en dan dat stukje opnieuw doen. Zo ga je langzaam door tot de fondant tot aan de onderkant van de taart zit en je tevreden bent met het resultaat. Vervolgens pak je je smoother. Dat is een handig taartgereedschap waarmee je de taart nog net iets strakker kunt krijgen. Je wrijft met de smoother over de fondant heen. Zo kan je kleine oneffenheden en bubbeltjes wegvegen.

Het enige dat je nu nog hoeft te doen is het restant fondant aan de onderkant wegsnijden. Dit kan natuurlijk met een scherp mesje, maar ik heb ontdekt dat het gemakkelijker is om een pizzasnijder te gebruiken.

En nu kan je je strak bekleedde taart verder versieren. Succes!




Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.