Meteen naar de inhoud

Hoe blijf je geloofwaardig als blogger?

De afgelopen tijd kwam ik een paar keer een blog tegen waardoor ik die blogger niet zo geloofwaardig meer vond. Omdat ik het zelf belangrijk vind om geloofwaardig over te komen en omdat ik beloofd had om vaker over bloggen te bloggen, besloot ik hier eens een blog over te schrijven! Want er zijn een aantal dingen die er voor zorgen dat een blogger niet erg geloofwaardig overkomt. Dus eigenlijk is dit een artikel met dingen die je moet vermijden. Of juist moet doen als je graag ongeloofwaardig over wilt komen, haha.

Eerlijk

Ik schreef eerder al een blog over eerlijk zijn op social media en een blog over de balans tussen positief zijn en klagen. En ik denk dat die 2 dingen er ook voor zorgen dat ik een blogger wel of niet geloofwaardig vind. Bloggers waarvan ik weet dat ze chronisch ziek zijn vind ik na ieder positief artikel steeds ongeloofwaardiger. Positief zijn is prima, maar het leven kan niet alleen maar mooi zijn. Zeker niet als je chronisch ziek bent en niet alles kunt doen wat je wilt. Natuurlijk is het je eigen keuze om open te zijn over je slechte dagen of alleen maar positief te zijn, maar ik vind je niet geloofwaardig als je zegt dat je rekening moet houden met je dagbesteding en vervolgens alleen maar positieve verhalen of energieslurpende activiteiten post. Aan de ene kant geloof ik niet dat het echt goed met je gaat, maar ik ga ook wel eens twijfelen aan hoe ziek je bent. Dat vind ik moeilijk om te zeggen, omdat ik weet hoe vervelend het is als mensen aan je twijfelen. Maar als je een vrij heftige diagnose hebt en claimt altijd moe te zijn en altijd pijn te hebben, ga ik toch twijfelen als ik door blogs (en social media) constant voorbij zie komen hoe geweldig je leven is.

Er zijn ook mensen die wel meer vertellen over hun ziektes, maar het daarna alleen maar positief invullen. Bloggers die een zware behandeling volgen en na 3 weken het licht hebben gezien en bijna nergens meer last van hebben. Dat vind ik ook nooit zo geloofwaardig. Of je nou niet eerlijk bent naar je lezers, of ook niet naar jezelf, ik geloof je gewoon niet. Ik was ook heel positief over mijn behandeling bij Altrecht, maar ik poste ook vaak dat het moeilijk was en dat er nog veel werk aan de winkel was. En ik geloof gewoonweg niet dat je je lichamelijke of mentale aandoening na 3 weken zo goed als opgelost hebt. Aan de andere kant heb je ook mensen die constant klagen over hoe ziek ze zijn en hoe moeilijk ze het hebben, maar alle hulp aan de kant schuiven. Hulp van lezers, maar ook hulp van professionals. Mensen die doen alsof ze er alleen voor staan, niemand ze begrijpt en er gewoon geen hulp is. Dat kan natuurlijk, maar na een paar maanden begin ik dan bij sommige mensen te twijfelen of ze wel beter proberen te worden. Of ze het überhaupt wel geholpen willen worden.

Samenwerkingen

Op het gebied van samenwerkingen met bedrijven verliezen ook een aantal bloggers hun geloofwaardigheid. Bloggers die doen alsof ze heel professioneel zijn en weten wat ze doen en vervolgens niet eens vermelden dat ze (op wat voor manier dan ook) betaald hebben gekregen voor die blog. Zeker als het heel sneaky verwerkt is in een leuk informatief lifestyle-artikel Maar er zijn ook bloggers die dat wel netjes doen en die ik toch niet zo geloofwaardig meer vind. Waarom? Omdat ze op ieder aanbod in lijken te gaan, zelfs als het niet bij hun blog of hunzelf past. Een blog die voor de helft bestaat uit samenwerkingsartikelen neem ik een stuk minder serieus. Zeker als ze over al die producten heel positief zijn. Hoe groot is de kans dat je het ook allemaal echt helemaal geweldig vindt? Ik vermoed zomaar dat er een aantal producten tussen zitten die je niets vindt. Maar door al die positieve samenwerkingsartikelen krijg ik de indruk dat je alles zegt voor geld en neem ik alle toekomstige blogs met een grote schep zout.

Meningloos

Naast open en eerlijk zijn vind ik het hebben van een mening ook heel belangrijk bij bloggers. In mijn ogen is het bijna onmogelijk om te bloggen zonder een mening te hebben. Toch zijn er een aantal bloggers die dat voor elkaar krijgen. Ze plaatsen wel reviews, maar er komt geen mening naar voren. Ze plaatsen een shoplog zonder te laten merken of ze de gekocht spullen leuk vinden of niet. Maar ook bloggers die wel doen alsof ze een mening hebben, maar die mening iedere 5 minuten weer veranderen. De mening wordt aangepast aan de reacties van lezers of aan de mening van andere bloggers die over hetzelfde onderwerp bloggen. Heel irritant. Bepaal zelf wat je ergens van vind en sta daar dan ook achter. Want als je iedere keer een andere mening over hetzelfde onderwerp hebt kom je niet erg geloofwaardig meer over.

Beloftes

Tot slot zijn er een aantal bloggers die regelmatig beloftes doen maar die zich er niet aan houden. Kan gebeuren, maar na 8 blogposts over een nieuw blogschema dat ze nu echt gaan volhouden heb ik er niet zoveel vertrouwen meer in. Maar ook andere beloftes zoals vaker filmpjes plaatsen, reacties op vragen, wat dan ook. Als je meerdere keren je belofte niet nakomt ga ik steeds meer twijfelen. Nu kan het natuurlijk gebeuren dat je een belofte niet na kunt komen, dat gebeurt iedereen wel eens. Maar laat het dan even weten. Als je er open over bent kom je meteen weer een stuk geloofwaardiger over.

Maak jij je (per ongeluk) schuldig aan één van deze punten? Of probeer jij juist altijd zo geloofwaardig mogelijk over te komen?
Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Reacties Facebook

Reactie

Tags:

30 reacties op “Hoe blijf je geloofwaardig als blogger?”

 1. Vind dat je een goede post hebt neergezet! En of ik mezelf er wel eens schuldig aan maak, geen idee maar het kan zomaar eens gebeurd zijn. Niet bewust in ieder geval..

 2. Ik doe zeker mijn best om geloofwaardig te zijn. Ik sla ook wel eens samenwerkingen af en ben ook niet altijd even positief. Toch ben ik benieuwd hoe dat dan zit als je bijvoorbeeld Mascha volgt? Zij krijgt natuurlijk veel opgestuurd. Vind je haar of een andere grote blogger dan ook niet geloofwaardig?

  1. Mascha volg ik niet meer, maar Miss Lipgloss wel bijvoorbeeld. Zij krijgt denk ik ook 80% opgestuurd, maar zij is er heel open in. En ze is ook gewoon eerlijk als ze een product niets vindt. Dan heb ik er niet zoveel moeite mee. Ik vind het vooral storend als er een samenwerking is die niet relevant is (in mijn ogen dan natuurlijk), dan lijkt het op een samenwerking om het geld. Samenwerkingen die wel relevant zijn vind ik prima

 3. Volgens mij kom ik redelijk goed weg ;-). Ik ben er eigenlijk niet zo bewust mee bezig. Ik doe mijn ding en schreef over dingen die me boeien. Soms het een, soms het ander. Ik werk ook zelden samen met bedrijven, ik moet het namelijk wel leuk vinden. Ik vermeld het er wel altijd netjes bij als ik iets gehad heb.

  Om te reageren op Simone, bij Mascha denk ik ook vaak, heb je dit gehad of heb je dit zelf gekocht. Dat vind ik jammer, omdat ik dan niet zo goed kan inschatten of het reclame is. Ik kijk wel met plezier naar haar vlogs trouwens.

  1. Ik denk dat als je je ding doet en schrijft over dingen die jij interessant vind je al minstens voor 50% voorkomt dat je ongeloofwaardig over gaat komen, misschien nog wel meer!
   En ik heb inderdaad ook samenwerkingen afgezegd omdat ik het niet leuk vond. Of bijvoorbeeld met telefoonhoesjes. Ik was op eentje ingegaan omdat ik zo’n powerbank vaak gebruik en ik die kon uittesten, maar vervolgens kreeg ik nog 3 mailtjes van andere bedrijven. Tja dan vind ik het geen goede samenwerking meer. Niet zo kort achter elkaar tenminste

 4. Fijn blog heb je geschreven! Samenwerkingen… Tot op heden nog bijzonder weinig. Ik schrijf vanuit mezelf, blijf vooral dichtbij mezelf. Wanneer ik reviews geeft over een locatie, doe ik dat tot op heden altijd zonder medeweten van de locatie. En eerlijk gezegd, ben ik ook al wel eens negatief geweest. Eerlijk gezegd lees ik vrij weinig blogs die gaan over producten. Gewoon niet zo mijn interesse!

  1. Als je dicht bij jezelf blijft zit je altijd goed!
   Blogs over producten vind ik alleen interessant als ik het product zelf ook zou willen gebruiken. Anders sla ik ze over

 5. Nou ben ik dan wel benieuwd welke bloggers het in jouw ogen wèl goed doen.

  Ik denk dat ik best vaak positieve blogs schrijf en ik weet ook dat ik het op veel gebieden makkelijker heb dan mijn lotgenoten. Maar heb er nooit zo bij stilgestaan dat dat over kan komen als ongeloofwaardig.

  1. Er zijn ook veel bloggers die ik wel geloofwaardig vind hoor! Lisanne van Lisanneleeft.nl is daarin echt leidend. Zij komt zo puur en eerlijk over, daar kunnen niet veel mensen aan tippen denk ik.

   Het is ook mijn mening hoor dat ik mijn twijfels krijg als iemand alleen maar positief is. Er zijn vast ook mensen die er geen problemen mee hebben. Maar zolang je ook eerlijk bent en niet de schijn ophoudt met een positieve post kan je nog prima geloofwaardig zijn!

 6. Ik moet heel eerlijk zijn ik ben iemand die de laatste tijd der beloftes vaak moest verbreken.
  Mijn schoonvader is ernstig ziek geworden en ik heb fikse relatie problemen gehad.
  Mijn blogschema’s werden daarop aangepast maar helaas kon ik die niet volhouden.
  Verder doe ik het best goed denk ik haha

 7. Helemaal mee eens! Ik ben dan nog maar een beginnende blogger maar heb mezelf één ding beloofd en dat is dat ik alleen reviews wil doen als het open en eerlijk mag zijn. Wel altijd positief geschreven, want daar ben ik echt wel een voorstander van, maar altijd eerlijk. Ik heb nu net mijn eerste samenwerking binnen gehaald en heb gezegd het product uit te willen proberen en er een review over te willen schrijven maar dat ze wel moeten verwachten dat ik eerlijk ben. Daar gingen ze mee akkoord. Met positief schrijven bedoel ik dat je kan vertellen dat een product niet aan jouw verwachting voldoet, of het niet je smaak is of dat het niet bij je past bijvoorbeeld. Op die manier houd je het bij je eigen ervaring, want het kan best zijn dat het voor iemand anders wel werkt, prettig in gebruik is etc. etc.

 8. Ik let er niet zo op en blog gewoon over wat ik leuk vind. Sommige van deze punten zijn ook wel de redenen dat ik bepaalde blogs niet meer serieus neem. Zonde eigenlijk. Ik las dat je Mascha ook niet meer volgt in de comments, da’s een goed voorbeeld 🙂

 9. Ik probeer gewoon mezelf te blijven, daar voel ik me goed bij.
  En ik ben altijd wel eerlijk over mijn mening.
  Een blogschema heb ik daarom ook nog niet gepost, want ik kan er me (nog?) niet aan houden…

   1. Ik ben nu aan het proberen om op vaste dagen te bloggen, maar nog niet elke dag.
    Toch, soms, gebeuren er dan tussen de ‘vaste planning’ dingen die ik ook wil vertellen en dan blog ik wel alle dagen…
    Er zijn dingen die ‘nu’ moeten en niet over een week….
    Anderen kunnen rustig wat verder weg verteld worden.
    Dus ja, ik blog als het uitkomt en daar voel ik me wel goed bij.
    Het is natuurlijk als je tegen je lezers zegt wanneer iets gaat komen en het komt niet dat het niet meer helemaal goed zit…

 10. Gelukkig heb ik nog niet gehad dat ik iemand ongeloofwaardig vindt, maar misschien komt het omdat ik veelal reisblogs volg en die reviewen natuurlijk geen producten maar bestemmingen. Zelf vind ik het reizen op zich al heel gaaf en ben ik over de meeste plekken ook echt enthousiast (hoewel ik deze week een blog plaatste over waarom ik een plek helemaal niet leuk vindt), dus kan me voorstellen dat andere reisbloggers dat ook hebben. Leuke post om te lezen dit en kan me je redenen goed voorstellen om iemand niet meer geloofwaardig te vinden!

 11. Goed stuk! Ik krijg vaak complimenten van bloggers dat ik zo open oprecht over kom. Iets wat ik fijn vind om te horen aangezien ik hier ook erg mijn best voor doe. Zo transparant mogelijk toe naar mijn lezers en zeker zo eerlijk mogelijk. Hierdoor, blijft het bloggen voor mij ook leuk 🙂

 12. Wat heb je dit goed beschreven. Ik vind het ook herkenbaar. Zo zag ik een beautyblogster die een promofilmpje maken voor een bedrijf en vervolgens in een volgend filmpje zei dat ze het soort product dat ze net had zitten promoten als geweldigfantastischlifechanging nooit gebruikte. Daar kan ik dus niks mee en dan haak ik ook af.

 13. Goed geschreven blog en ik snap wat je bedoelt. Maar vind het stukje over mensen die bloggen over hun ziekte wel een soort van lastig… Ik blog zelf ook over mijn leven met een ziekte en ik denk dat ik alles wat je beschrijft wel gedaan heb,

  Overal een positieve draai aan geven, omdat je vind dat het prettiger is om te lezen voor anderen, maar ook (en eigenlijk vooral) omdat je het wilt geloven. Je wilt dat er in alle ellende nog een soort positieve ervaringen zitten die het in elk geval voor een deel weer goed maken. Ik probeer mezelf constant positieve gedachten voor te houden en ze maar te herhalen tegen mezelf. In de hoop dat als je er hard genoeg in gelooft dat het dan ook zo gaat zijn. Net als dat ik een tijd van alles wat positief was foto’s maakte. Deze plaatste ik dan ook vaak op social media. Omdat dit me door moeilijke momenten heen trekt. Terug kunnen kijken naar de momenten dat je genoten hebt van dingen. Zodat je jezelf herinnert aan dat die momenten er zijn geweest en ook echt nog gaan komen.
  Maar ook zijn er genoeg momenten dat het gewoon echt heel erg waardeloos voelt. Dat ik mij enorm eenzaam voel, terwijl ik aan alle kanten steun heb. Die perioden schrijf ik daar weer veel over. Als uitlaatklep.

  Maar misschien juist doordat ik het allemaal voorbij laat komen, dat dit dan zorgt voor de geloofwaardigheid. Maar ziek worden zorgt dat je door een bepaald proces moet. Dat proces werkt bij iedereen gewoon anders.Dus ja, misschien houden mensen zichzelf wel maandenlang voor de gek en daarmee ook de lezers van hun blog. Maar wat je in die blogs dan terug leest is het copingsmechanisme van diegene op dat moment. Hun manier om zich erdoor heen te worstelen en staande te houden.

  Ik was helemaal niet van plan om zo’n lang verhaal te schrijven… Hahaha, sorry hoor, ben tegenwoordig een beetje onnodig langdradig… En ik snap wel goed wat je zegt en het zal misschien ook af en toe bij bepaalde bloggers heel kloppend zijn, maar ik vind het alleen iets minder zwart/wit als hoe het er nu staat….

  Hoop dat ik het een beetje goed uit heb kunnen leggen!

  1. Ik snap je hoor! Het was inderdaad een beetje kort door de bocht en zwart wit. Ik probeer zelf ook positief te blijven en dus ook positief te bloggen. En foto’s van leuke momenten zijn inderdaad fijner om te plaatsen dan foto’s van slechte dagen. Zolang je ook de slechte momenten laat zien is het denk ik ook helemaal niet slecht voor je geloofwaardigheid als je verder probeert om positief te blijven en over te komen. Maar het heeft denk ik inderdaad ook te maken met de fase waar je in zit qua acceptatie e.d.

 14. Goede blogpost. Ik erger mij er ook vaak aan, vooral wanneer een blog ineens een reclameplatform begint te worden voor online webshops etc. Tuurlijk mag een blogger samenwerkingen aangaan, maar het is triestig als je daardoor je geloofwaardigheid gaat verliezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.