Ik ben gestopt met werken

1,5 jaar geleden begon ik voor het eerst sinds lange tijd weer met werken. Het voelde goed om weer aan de slag te zijn en het ging ook een belangrijke rol spelen in mijn leven. Werken hielp mij bijvoorbeeld met mijn eigenwaarde en regelmatig. Toch heb ik besloten dat werken mij op dit moment vooral in de weg staat. Daarom heb ik vorige week ontslag genomen.

Loonwaarde

Zoals jullie misschien wel weten heb ik een Wajonguitkering. Hierdoor heb ik een vangnet en zit ik nu niet zonder inkomen. Dit maakte het gemakkelijker om voor mezelf te kiezen. Toch was dit ook een reden waarom ik ben gaan twijfelen of ik wel wilde blijven werken. Ik kreeg namelijk maar 50% van het salaris betaald vanwege de loondispensatieregeling.

Besloten is dat ik een loonwaarde van 50% heb (en in principe dus voor 50% minder goed en/of snel werk dan een gezonde collega). Hier ben ik het vanaf het begin af aan niet mee eens geweest. Ik vond mezelf wel die 100% waard, want ik werkte alsof ik niet ziek was. Hierdoor ging ik harder werken, om de rest ook te overtuigen van mijn kunnen. Een situatie die niet wenselijk is voor iemand met mijn achtergrond. Ik merkte dan ook dat ik steeds meer last kreeg van de druk die ik mezelf oplegde. En stoppen met hard werken en de 50% accepteren wilde ik niet. Ik ben meer waard namelijk.

Vaste werktijden

De vaste werktijden begonnen mij ook op te breken. Waar het in het begin nog fijn was om een ritme te hebben, merkte ik nu dat het vooral lastig was. 16 uur per week werken kan ik. Misschien wel meer. Ik werkte op maandag en woensdag 6 uur en op vrijdag 4. Na overleg met mijn baas kon ik om 10 uur beginnen met werken ipv om 9 uur. Fijn, maar op veel dagen alsnog te vroeg. Ik heb periodes waarin ik heel slecht slaap door pijn of herbelevingen. Vaak kan ik ‘s ochtends dan wel redelijk slapen. Dat kan niet als je om 10 uur op je werk moet zijn. Maar als ik tot 4 uur kan slapen en dan nog 6 uur kan werken lukt het wel. Het is op een kantoor alleen niet zo gemakkelijk om van 16.00 tot 22.00 uur te werken. Dus dan kroop ik toch maar weer mijn bed uit.

Helemaal aan het begin maakte ik dagen van 8 uur. Dat is dus al teruggebracht naar maximaal 6 uur, omdat ik in de overige 2 uur toch weinig deed door een gebrek aan concentratie. Dat werd de laatste tijd nog erger. Ik heb altijd al gehad dat ik mij gemakkelijk af kan laten leiden (hoewel ik ook juist heel gefocust kan zijn), maar het was nu zo erg dat ik na een half uur al geen enkele concentratie meer had. Het typen van zinnen ging moeilijk, nadenken kostte veel moeite en ik pakte alle prikkels om mij heen op. Beter zou zijn als ik een uurtje kan werken, een uur tv kan kijken, weer een uur kan werken, boodschappen doe en weer een uur werk. Dan ben ik uiteindelijk productiever dan wanneer ik achter elkaar door moet werken. En ook dat is lastig te realiseren in een kantoorsetting.

Gezondheid

Al met al merkte ik dus dat ik steeds vaker over mijn grenzen ging om te werken. Ik wilde mij niet telkens ziek melden, dus dan ging ik toch maar weer werken. Even doorbijten en daarna slapen of moe op de bank ploffen. Ik merkte dat ik op dagen waarop ik gewerkt had meer pijn had, vaker een doof gevoel had in mijn benen en sneller overprikkelt raakte. Oftewel, dat werken had een negatief effect op hoe ik mij voelde. Al langere tijd. Ik besloot dat ik dat niet wilde. Ik heb vaker in een situatie gezeten waarin ik mijn gezondheid steeds slechter liet worden voordat ik stopte en dat heeft mij niets opgeleverd.

Dus nu zit ik thuis. Want mijn baas was gelukkig zo aardig om mij niet aan de opzegtermijn van een maand te houden. Ik heb dus nog 1 dag gewerkt om alles af te ronden en nu ben ik werkloos. Het is tijd om tot rust te komen en om aan mezelf te werken. Ik ga ondertussen natuurlijk ook verder met de webshop. Dat kan ik gemakkelijk tussendoor doen en vanuit bed. Ik verwacht dus dat dat mijn gezondheid niet in de weg gaat zitten. En in de toekomst? Geen idee. Wie weet ga ik ooit wel weer bij een werkgever aan de slag, maar voorlopig kies ik voor mezelf.
Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

14 gedachten over “Ik ben gestopt met werken”

 1. Werken in loondienst brengt verplichtingen met zich mee die voor chronische zieke niet altijd haalbaar zijn. Ik ga nu ook terug naar 40 uur en dat vind ik best spannend. Ik heb hele strikte regels waaraan ik mij moet houden om dit vol te houden en de kunst is goed op mijzelf te letten.

  Hopelijk ga je met de webshop heel succesvol zijn en kun je daarmee je inkomen genereren.

  Beantwoorden
 2. Heel begrijpelijk, deze keuze. Maar het moet moeilijk geweest zijn om de beslissing te maken. Ik las wel al dat je nu opgelucht bent, alleen maar een bevestiging dat dit is wat je nu nodig hebt.

  Beantwoorden
 3. Wat knap dat je besloten hebt te stoppen. Ik ‘moet’ nu weer op zoek naar een baan maar heb de verzekering (bij mij is er sprake van een tegenpartij omdat ik een ongeluk heb gehad) gelukkig wel kunnen laten zien dat fulltime hem écht niet gaat worden. Ik merk dat het bij mij ook extra stress oplevert, die mijn herstel in de weg staat. Wat fijn dat je baas zo ontzettend begripvol was!

  Beantwoorden
  • Fijn dat ze in ieder geval overtuigd zijn dat fulltime niet lukt. Wel lastig dat je nu toch moet gaan zoeken, terwijl je merkt dat het je herstel in de weg staat. Dan zijn al die regels best lastig

   Beantwoorden
  • Het is nu nog heel dubbel. Aan de ene kant is het fijn dat ik eindelijk rust kan nemen, ik merk ook echt dat ik dat nodig heb. Aan de andere kant is het lastig dat ik niet meer voor werk de deur uit hoef. Maar dat is denk ik vooral omdat het mij doet herinneren aan de periode dat ik 3 jaar lang thuis zat en niets kon. Dat zal nu hopelijk anders zijn omdat ik met de webshop aan de slag kan.

   Beantwoorden
 4. Ik denk dat je een hele verstandige keuze hebt gemaakt, al was die keuze vast niet makkelijk. Goed dat je voor jezelf en je gezondheid hebt gekozen. Ik ben heel je benieuwd naar je webshop! Leuk dat je ook daarmee aan de slag kan blijven gaan, heb je eigenlijk toch nog werk 😉

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.