Mijn favoriete Indonesische gerechten

Vroeger aten wij al eens Indische rijsttafel, omdat mijn ouders dat lekker vonden. Inmiddels ben ik getrouwd met iemand die half Indisch is. Hierdoor ben ik nog meer Indonesisch gaan eten. Ik houd niet van pittige gerechten, ik kan daar ook niet zo goed tegen, maar er zijn genoeg Indische gerechten waar ik erg gelukkig van word! Ik deel mijn favorieten met jullie.

Foto afkomstig van Smulweb

Spekkoek

Ik denk dat spekkoek het eerste echte Indische gerecht is waar ik kennis mee heb gemaakt. Ik vond het meteen lekker en dat is niet veranderd. Ik kan nog steeds enorm genieten van de zoete smaak van de zachte spekkoek. Het is een soort taartachtig iets wat bestaat uit laagjes. Naast de traditionele spekkoek kan je er ook andere smaken aan toevoegen. Ik vind kokos en amandelspekkoek heel erg lekker! Ik heb het nog nooit zelf gemaakt omdat het zoveel tijd kost. Maar het staat wel op de planning om ooit eens te proberen.

Saté ayam

Saté ayam (kipsaté) heb ik bijna iedere avond gegeten tijdens onze huwelijksreis in Bali. Ik heb het sindsdien ook een paar keer zelf gemaakt voor de barbecue. Saté is natuurlijk niet perse een Indisch recept. Er zijn heel veel verschillende varianten. In Indonesië is de saté klein gesneden. Je hebt dus geen grote hompen vlees in je mond. Daarnaast is de marinade heerlijk. De satésaus met stukjes en kokos erin maakt het helemaal af!

Foto van Cookyourbook.nl

Lemper

Ik had wel eens van lempers gehoord, maar het sprak mij nooit aan. Tot ik op een dag toch maar aan mijn man vroeg of ik een hapje mocht proeven. Sindsdien wil ik altijd een lemper eten als we op een pasar malam zijn. Het is een rolletje van rijst die gevuld is met kip. Dat klinkt heel simpel, maar ik heb het laatst gemaakt en dat is wat minder simpel. Er zitten vrij veel ingrediënten in en het is een lang proces. Maar het is wel heerlijk!

Rempah balletjes

Dit zijn simpel gezegd Indische gehaktballetjes met kokos, sjalotjes en knoflook. De balletjes zijn lekker voor bij de nasi, maar het is ook lekker om ze als snack op tafel te zetten. Ik heb ze nog nooit gemaakt, maar mijn moeder maakt ze regelmatig. Ik vind het heerlijk! Ik moet me dan altijd inhouden om niet door te blijven eten tot ik misselijk ben.

Foto van Rasamalaysia

Rendang

Rendang wordt meestal van rundvlees gemaakt, maar het kan ook met andere soorten vlees. Ik eet het altijd met rundvlees. Het is een soort stoofvlees. Je laat het vlees lang sudderen, waardoor het op draadjesvlees gaat lijken. Maar daar houdt de vergelijking dan ook op, omdat het door de kruiden heel anders smaakt dan het stoofvlees dat in Nederland gemaakt wordt. Het is vrij vullend, waardoor ik meestal maar een kleine portie eet. Toen ik het zelf had gemaakt kon ik daarna ook nog 3 porties in de vriezer doen. Best handig!

Eet jij wel eens Indisch? En wat is jouw favoriete gerecht?
Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

10 gedachten over “Mijn favoriete Indonesische gerechten”

 1. Als half Indische eet ik natuurlijk heel vaak Indisch! De rempah balletjes heb ik naar mijn weten nog nooit gegeten, maar ze lijken qua uiterlijk een beetje op Rendang. Mijn favoriete dingetjes zijn de Soto Ajam, Roti Koekoes (gestoomde koek), Spekkoek en de Risolles. Al is jouw lijstje ook erg lekker!

  Beantwoorden
  • Roti Koekoes vind ik nooit zo bijzonder smaken. Dan vind ik pandan spongecake lekkerder. En Risolles heb ik 1x gehad maar het was niet wat ik er van verwachte. Misschien moet ik het nog een keer proberen en vind ik het dan wel lekker omdat ik nu weet wat ik kan verwachten

   Beantwoorden
  • Volgens mij zijn ze in Indonesië ook helemaal niet bezig met glutenvrij. IK heb daar tenminste niks gezien waar echt glutenvrij op stond. Maar het zou fijn zijn als je het zelf glutenvrij kan gaan maken!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.