Minder moeten, meer doen

Hoewel ik nooit aan goede voornemens doe, zijn er toch een aantal dingen die ik dit jaar anders wil gaan doen. Ik ben al een tijd aan het nadenken hoe ik mijn leven wil invullen en dat valt nu toevallig samen met het nieuwe jaar.

Na mijn behandeling had ik opeens weer veel tijd. Een half jaar had ik door het drukke therapieschema geen tijd om iets anders te doen. Toen ik weer tijd had voelde ik mij overweldigd door alle opties en wist ik niet goed wat ik wilde doen. Ik wist dat ik mijn oude ritme (van voor de behandeling) niet meer wilde oppakken, maar ik had geen idee hoe een nieuw ritme eruit moest komen te zien. Dat weet ik nog steeds niet trouwens, maar ik heb nu wel een duidelijker beeld wat ik belangrijk vind en ga de komende weken proberen wat goed voelt.

Levenswaarden

Een onderdeel van de behandeling bij Altrecht is levenswaarden. Dat is iets waar je gelukkig van wordt en waar je graag je beperkte energie in steekt. Het idee is ook dat je altijd iets kunt doen met die levenswaarden, al is het in aangepaste vorm. Tijdens de behandeling heb ik mijn levenswaarden op een rijtje gezet. Geen verrassingen, maar het is wel fijn om het overzichtelijk te hebben staan. Het probleem was alleen dat ik weinig tijd besteedde aan die levenswaarden. Vooral als ik een keer tijd of energie over had of als speciale gelegenheid. Dus daar moet verandering in komen.

Ik probeer nu tijd in te plannen voor mijn levenswaarden. Hierdoor is het makkelijker om er tijd in te steken. Ook probeer ik een goede omgeving te creëren. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om creatief bezig te zijn, maar ik had zoveel spullen dat ik niet kon kiezen en dus niets deed. Maar ik merkte ook dat ik niet rustig een boek kon lezen als ik overal om mij heen spullen zag liggen. Dus ik ben eerst flink gaan opruimen, waardoor het nu iets makkelijker is om iets te gaan doen.

Minder moeten

Al zolang ik mij kan herinneren moet ik veel van mezelf. Ik leg mezelf doelen op en vind dat iets op een bepaalde manier moet omdat het anders niet goed is. Hier gaat veel tijd en energie inzitten, dus ik heb besloten om wat minder te moeten van mezelf. Ik maakte bijvoorbeeld altijd een bullet journal voor mijn agenda/planning. Leuk idee, maar ik vond het vooral veel werk. Het handige en creatieve van een bullet journal zat er eigenlijk niet meer in en het had niet perse meerwaarde boven een standaard planner. Dus ik heb besloten om een gewone planner te kopen en alleen een bullet journal te gebruiken voor lange termijn dingen.

Over het bloggen ben ik ook gaan nadenken. Ik had een hele tijd een schema waardoor er op maandag, woensdag, vrijdag en zondag een blog online kwam. Soms sloeg ik een keer over als het niet lukte om een blog te maken, maar dat is de laatste tijd eerder regel dan uitzondering. Het voelt niet goed om steeds te weten dat ik eigenlijk een blog moet schrijven, dat er te weinig online komt, dat ik geen artikelen vooruit gepland heb staan. Ik merk ook dat ik daardoor steeds minder zin krijg om te bloggen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus ook hierin ga ik wat minder moeten van mezelf. Ik blog als ik er zin in heb, niet omdat ik toevallig ooit bedacht heb dat er op woensdag een blog online moet komen.

Tijd verspillen

Naast mijn beperkte energie verlies ik ook heel veel tijd aan nutteloze dingen. Daardoor besteed ik maar weinig tijd aan nuttige dingen of dingen die ik graag wil doen. Zonde. Nietsnutten is prima, maar ik raak er zoveel tijd door kwijt dat dat wat minder mag worden. Ik probeer geen eindeloze rondjes te maken in apps op mijn telefoon. Ik heb ook veel mensen ontvolgd op social media, zodat ik wel op de hoogte blijf van de mensen die ik leuk vind, maar niet urenlang door een tijdlijn hoef te scrollen.

Netflix is ook gevaarlijk voor mij. Ik ben dol op series. Films duren te lang, dus een serie is ideaal. Maar vervolgens kan ik wel 8 afleveringen achter elkaar kijken, dat is kennelijk niet te lang. Logisch hè? Maar door al die afleveringen ben ik minder productief. Ik heb daarom met mezelf afgesproken dat ik stop na 1 aflevering. Ook probeer ik niet steeds een serie te kijken terwijl ik iets anders doe. Dat deed ik ook vaak. Lekker multi-tasken. Maar daardoor schoot het juist niet op, want ik werd veel afgeleid en het kost nu eenmaal meer tijd als je 2 dingen tegelijkertijd doet.

Geluk volgen

Naast een aantal aanpassingen die ik in mijn dagelijks leven kan toepassen ga ik proberen te doen waar ik gelukkig van word. Als ik een hobby niet meer leuk vind dan stop ik ermee. Als ik iets nieuws leer kennen waar ik gelukkig van word dan ga ik daar tijd aan besteden. Het klinkt zo simpel, maar dat is het voor mij niet. Ik blijf vaak hangen in het oude vertrouwde. Dat voelt veilig, maar ik word er niet gelukkiger door. Dus ik ga proberen om nieuwe dingen te doen, ik ga kritischer kijken naar de dingen die ik doe, ik ga zoeken naar nieuwe mogelijkheden.

Ik wil proberen om minder te moeten van mezelf en tegelijkertijd meer te doen waar ik gelukkig van word.
Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

2 gedachten over “Minder moeten, meer doen”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.