Meteen naar de inhoud

Naar andere fotografen kijken ter inspiratie

In veel fotografietijdschriften wordt het portfolio van fotografen besproken. Ook worden de tutorials aangevuld met foto’s van verschillende fotografen. Het kan helpen om iets te leren of om inspiratie op te doen. Maar is het alleen maar positief? Of zitten er ook nadelen aan?

Voordelen

Er zijn heel veel verschillende fotografen, met verschillende stijlen. Als je een keer iets anders wilt proberen kan het fijn zijn om naar foto’s van anderen te kijken en die stijl proberen na te doen. Door elementen uit meerdere stijlen te combineren kan je je eigen stijl creëren.

Ga je naar een nieuwe (fotografie)locatie? Dan kan het handig zijn om van te voren foto’s te bekijken die op die locatie gemaakt zijn. Zo weet je wat je kunt verwachten, wat er mogelijk is, maar ook welke spullen je mee moet nemen.

Je kunt een foto van iemand anders ook gebruiken om er van te leren. Stel jij ziet een hele mooie foto, maar weet niet goed hoe je dat na moet maken, dan kan je het op verschillende manieren proberen. Zo leer je nieuwe technieken of leer je je camera beter kennen.

Nadelen

Als je teveel naar foto’s van anderen kijkt kan je ook je eigen stijl kwijt raken. Doordat je het werk van anderen gewoon mooier vindt of omdat je het onbewust gaat kopiëren. Zonde, want juist een eigen stijl zorgt ervoor dat je opvalt tussen al die fotografen.

Als je foto’s bekijkt van een nieuwe locatie kan je tijdens dat bezoek teveel gefocust zijn op het vinden van die plekjes. Waar stond de fotograaf of waar is die plek überhaupt? Daardoor vergeet je te genieten van de locatie en zelf mooie plekken te ontdekken om te fotograferen.

Hoe doe ik het?

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet zoveel naar het werk van andere fotografen kijk. Ik kom soms wat tegen op Instagram en ik volg een paar fotografieblogs, maar verder zie ik alleen foto’s van anderen in de fotografietijdschriften. Ik vind het leuker om zelf te fotograferen dan om naar foto’s te kijken. Ook ben ik nog mijn eigen stijl aan het zoeken en ben ik bang dat ik anderen ga kopiëren als ik teveel naar foto’s kijk.

Ik kijk wel voordat ik op stap ga naar foto’s van anderen. Zo weet ik of het de moeite waard is om naar de locatie te gaan en wat ik kan verwachten. Maar gelukkig heb ik een slecht geheugen, waardoor ik op de plek van bestemming nog maar vaag weet welke mooie plekken ik kon fotograferen. Dus ik kan dan alsnog zelf op ontdekking gaan en ongeremd foto’s maken.

Kijk jij naar foto’s van anderen ter inspiratie?
Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Reacties Facebook

Reactie

2 reacties op “Naar andere fotografen kijken ter inspiratie”

  1. Wat goed dat iemand eindelijk eens de voor- en nadelen op een rijtje zet! Ik kijk ook naar andere fotografen, vooral naar spiegel foto’s. Die vind ik zo knap gemaakt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.