Meteen naar de inhoud

Productiviteit dankzij Habitica

Ik kan niet leven zonder lijstjes. In mijn hoofd is het een chaos en alleen lijstjes helpen om een beetje overzicht te krijgen. Ik heb dan ook overal een lijstje voor en er liggen er meerdere op mijn bureau. Toch vond ik al die losse lijstjes niet altijd even fijn. Ook betekent een lijstje natuurlijk niet meteen dat je ook gemotiveerd bent om productief te zijn. En daar komt Habitica om de hoek kijken! Ik heb er al mijn lijstjes in staan én ik word gemotiveerd om iets te doen.

Wat is Habitica?

Habitica is een open source platform waarin de combinatie wordt gelegd tussen to-do-lijstjes en XP verzamelen zoals in games vaak het geval is. Ook kan je het gebruiken om nieuwe gewoontes aan te leren of slechte gewoontes juist af te leren. Je maakt een account aan waar je een poppetje aan koppelt. Met dat poppetje ‘speel’ je als het ware. Bij het afronden van taken krijg je XP waardoor je in een hoger level komt. Ook kan je voorwerpen verzamelen om huisdieren op te laten groeien en verdien je goud om dingen mee te kopen.

Wat is het doel?

Eigenlijk is het de bedoeling dat je je taken afrondt en goede gewoontes ontwikkeld. Maar stiekem draait het ook om het verzamelen van allerlei huisdieren en deze op laten groeien tot rijdieren. Daarnaast kan je vanaf level 10 kiezen voor een soort beroepsgroep. Je hebt dief, heler, magiër en krijger. Vanaf dan ontvang je naast XP ook manapunten. Die manapunten kan je inzetten om speciale vaardigheden uit te oefenen die bij je beroepsgroep passen. Hiermee kan je extra XP, goud of voorwerpen ontvangen bijvoorbeeld. Vanaf level 100 ontvang je een bal van wedergeboorte waarmee je een nieuwe beroepsgroep uit kunt kiezen. Voor mij is het inmiddels het doel om alle huisdieren te verzamelen en level 100 in alle beroepsgroepen behaald te hebben.

Wat voor soort taken?

Onder de taken vallen 3 dingen:

 • Gewoontes
 • Dagelijkse taken
 • To-do

Bij de gewoontes kan je kiezen tussen positieve of negatieve gewoontes. Zo kan je jezelf ook bestraffen als je bijvoorbeeld snoept terwijl dat niet mag van jezelf. Dan verlies je ook levenspunten, waardoor het kan helpen om dat snoepje toch te laten liggen. Ik heb alleen positieve gewoontes, want ik houd niet van het straffen, maar voor sommigen kan het helpen. De dagelijkse taken zijn dingen die je iedere dag moet doen. Of bijna iedere dag in ieder geval. Je kunt aangeven op welke dagen je die taak moet voltooien. Als je de taak aan het eind van het dag niet hebt afgevinkt dan verlies je ook levenspunten.

De to-do spreekt voor zich. Handig hieraan is dat je er labels aan mee kunt geven. Zo kan je een lijst met totaal 100 dingen hebben, maar wel het overzicht houden. Als ik op bijvoorbeeld werk klik, zie ik alleen de taken met het label werk en kan ik mij daar op concentreren. Ook kan je een checklist toevoegen aan de taak. Ik gebruik dat vaak om een groot doel op te splitsen in kleinere taken. Zo heb ik toch iets af te vinken als ik productief bezig ben geweest, maar nog niet de complete taak heb afgerond. Het is ook mogelijk om een deadline aan de taak mee te geven. Daar kan je vervolgens ook weer op selecteren zodat je weet welke taak de meeste prioriteit heeft.

Gemotiveerd worden in een groep

Tot nu toe klinkt het allemaal wel leuk, maar de motivatie moet voor een groot deel nog steeds uit jezelf komen. Daar komen de groepen om de hoek kijken. Je kunt lid worden van een groep met wie je samen questen kunt spelen. Het zijn questen waarbij je bijvoorbeeld tegen een monster moet vechten. Door taken af te vinken vecht je. Dus hoe productiever je bent, hoe meer schade je dat monster aanbrengt. Daarnaast zullen alle leden in de groep ook levenspunten verliezen als jij je dagelijkse taken niet hebt afgerond. Dus ook dat is extra motivatie om toch nog even die laatste taak van de dag af te ronden.

Het klinkt nu misschien nog wat vaag. Kijk eens op Habitica, meld je aan en probeer het uit. Juist het spelellement zorgt ervoor dat dit het eerste lijstjessysteem is wat daadwerkelijk werkt voor mij. Ik ben inmiddels al bijna 5 maanden lid en ik denk nog lang niet aan stoppen. Ik kwam Habitica tegen bij iemand op Twitter en ik ben die persoon eeuwig dankbaar. Eindelijk lukt het mij weer op dingen van mijn to-do lijstjes af te vinken!

Ken jij Habitica al? Of ga je het nu snel uitproberen?
Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Reacties Facebook

Reactie

Tags:

20 reacties op “Productiviteit dankzij Habitica”

 1. Wat een grappig idee. Zou alleen niets voor mij zijn, ik zou veel te veel met het spel element bezig zijn .. hahhaa.

  Fijne zondag!

  1. Eigenlijk kan je alleen veel bezig zijn met het spelelement door alleen door zoveel mogelijk taken af te vinken. Alleen maar goed dus, als je tenminste niet vals speelt haha

 2. het zal wel aan mij liggen, maar als je zo in het spelelement zit kun je toch ook gewoon dingen afvinken die je nog niet gedaan hebt, alleen maar om door te kunnen gaan? (valsspelen noemen ze dat ook wel… ;P)

   1. Dat snap ik wel hoor! Maar ik kan me voorstellen dat anderen dat wel zouden kunnen doen. Ik houd het voorlopig maar bij papieren lijstjes, kost uiteindelijk minder tijd denk ik (in ieder geval voor mij )

 3. Ik wist helemaal niet dat dit bestond, wel origineel zeg. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn bij wie dit werkt, maar voor mij is het niet, ik hou niet zo van spelletjes (af en toe wel hoor, maar niet om er dagelijks mee bezig te zijn). Ik zou dus liever een lijstje zonder motivatie eraan gekoppeld hebben. Ik heb ook honderd lijstjes, en denk erover om ze samen in een notitieboek te noteren in plaats van op allemaal losse briefjes 🙂

  1. Je kunt niet zo veel doen als je geen taken afstreept. Dus je moet of valsspelen of gewoon productief zijn. En dan mag je je wel even laten afleiden door de leuke huisideren toch? Haha

 4. Wat een grappig idee is dit inderdaad. Ik kan er zelf helaas weinig mee, omdat ik blind ben en dus niets aan poppetjes, virtuele huisdieren of wat ook heb. Jammer, want ik ben nog wel op zoek naar een manier om me aan mijn to-dolijstjes te houden en betere leefgewoontes aan te leren.

  1. Ik kan me voorstellen dat het dan inderdaad niet erg interessant is voor jou. Je kunt natuurlijk wel XP verzamelen om naar hogere levels te gaan, maar ik weet niet of dat dat genoeg motiveert. Ik weet ook niet hoe toegankelijk de website is

 5. Wat grappig, ik kende dit niet. Ik snap wel dat dit voor sommige mensen kan helpen. Ik ben zelf persoonlijk meer van to do lijstjes. Van hele belangrijke dingen maak ik zelfs een notie op mijn telefoon en dat het dan full in mn beeld staat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.