Punch needle set van de Xenos

Een hele tijd geleden kocht ik bij de Xenos een set om met punch needling, of needle punching een kat te maken. In de set zit alles wat je nodig hebt plus een uitleg. Ik heb voor je gekeken of het een leuke en goede set is. Als je ook graag aan de slag gaat met punch needling kan je deze set nog steeds kopen bij de Xenos.

In de set zit een borduurring, een lapje katoen, drie kleuren wol en een punch needle met drie verschillende naalden en een draaddoorhaler. Het enige wat je daarnaast nog nodig hebt is een potlood of pen om het patroon van de kat op de stof te tekenen. Het patroon kan je overtrekken van de beschrijving. Ik heb dit gedaan door het patroon en de stof op een lightpad te leggen, maar je kan het ook tegen het raam houden en het patroon overtrekken met potlood.

Ik heb eerst de stof in de borduurring gedaan en toen het patroon overgetrokken, om te zorgen dat het patroon in het midden van de ring zat. Het overtrekken is ook gemakkelijker als de stof strak staat. Ik heb gekozen om het patroon met potlood over te trekken, maar je kan het ook gewoon met pen doen of een speciale pen voor borduren die verdwijnt als je de stof nat maakt. Tijdens het punchen heb ik erop gelet dat ik op of over de lijn zat, zodat je het potlood niet meer zag.

Er stond niet heel duidelijk in de omschrijving welke naald ik moest gebruiken, dus ik heb voor de middelste maat gekozen. Met de draaddoorhaler doe je de wol in de naald. Hiervoor heb ik een filmpje bekeken, want dat is best even lastig. Daarna ben ik begonnen met punchen. Dat is heel makkelijk. Duw de naald door de stof, trek de naald rustig terug en herhaal. Dat is het.

Als je de naald weer rustig omhoog trekt blijft er een lus wol achter. Aan de voorkant van je werk kan je zelf bepalen hoe hoog je de lussen wilt hebben. Als je de naald verder van de stof omhoog trekt voordat je hem er weer insteekt krijg je een grotere lus dan wanneer je hem meteen weer in de stof steekt. Ik heb mijn naald steeds weer snel in de stof gestoken, want ik vind korte lussen mooier.

Dit was de eerste keer dat ik met punch needling aan de slag ging. Het viel me tegen, omdat je best wat kracht moet zetten. Ik heb dus veel pauzes gehouden om mijn vingers weer even bij te laten komen. Het was ook best lastig om te zorgen dat de hele kat zwart werd, maar de stof niet stuk ging. Als je te dicht op elkaar puncht scheurt de stof namelijk.
Ik vond het wel leuk om te doen, maar ik denk dat ik voortaan toch eerder zal kiezen voor ‘normaal’ borduren, omdat dat minder zwaar is voor mijn handen.

Als jij ook deze kat wandhanger wilt maken kan je de set voor 9,99 euro kopen bij de Xenos.

Heb jij wel eens iets gemaakt met punch needling?

Dit artikel bevat affiliatelinks.
liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

2 gedachten over “Punch needle set van de Xenos”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.