Meteen naar de inhoud

Terugblik – wat is er allemaal gebeurd in 2015?

2015 is bijna afgelopen. Een moment waar ik altijd een beetje verdrietig van wordt. Al een paar jaar moet ik iedere jaarwisseling huilen. Of het nou is omdat het een heftig of een mooi jaar was, of omdat ik weet dat er in het nieuwe jaar enge of mooie dingen gaan gebeuren. De tranen komen ieder jaar weer.  2015 was behoorlijk intens, dus ik denk dat ik donderdag wel weer wat verdrietig ben. Misschien helpt het als ik nu alvast met jullie terugblik op dit jaar. Het jaar waarin veel gebeurde.

Gezondheid

In november 2014 begon ik met mijn intake bij Altrecht. Ik had een paar gesprekken waarvan de laatste in januari 2015. En toen begon het wachten. Ik had verwacht dat ik pas in de zomer terecht kon, maar uiteindelijk was er in april al plek voor me. Van april tot oktober ging ik 1 dag in de week naar Zeist voor een dag vol therapie. Ik was maar 1 dag in Zeist, maar de rest van de week was ik er nog mee bezig in mijn hoofd. Het was heel intensief, confronterend en zwaar, maar het heeft heel goed geholpen. Ik heb laatst nog 1 kleine aanval gehad, maar verder ben ik al bijna 5 maanden van mijn aanvallen af. Een heel verschil met begin dit jaar toen ik nog meerdere aanvallen per week had. Ik heb dus echt veel minder last van mijn conversiestoornis. Ik durf weer te leven en ben niet bang dat van alles wat ik doe ik meteen een verlammingsaanval krijg. Ik durf weer over de toekomst na te denken en ik heb weer geleerd om te voelen. Ik ben nog niet klaar, want ik ga in januari weer beginnen bij een therapeut in mijn woonplaats. Maar voorlopig heb ik al heel veel winst geboekt en ben ik niet meer iedere dag met mijn conversiestoornis bezig.

De rest van mijn gezondheid was heel wisselend. De eerste helft van het jaar was ik nog erg moe en sliep ik veel. Ik moest vaak overdag nog een keer naar bed en mijn nachten waren lang. Ondanks dat bleef ik de hele dag moe. Gelukkig werd dat vanaf augustus een stuk minder en kan ik tegenwoordig een hele dag wakker blijven! Sterker nog, mijn nachten bestaan nu gemiddeld uit 9 uur slaap en daar heb ik op dit moment genoeg aan.

Qua pijn was het juist omgekeerd. Ik voelde mij in februari goed genoeg om te stoppen met mijn pijnstillers. Voor mijn gevoel deed het niet heel erg veel en de pijn kon ik aan. Dan liever stoppen en geen extra troep in mijn lichaam stoppen. De pijn werd wel iets erger maar het was goed vol te houden. Ik heb inmiddels nog steeds geen pijnstillers, maar de pijn is veel erg geworden. Al 2 maanden heb ik regelmatig zoveel pijn dat ik weinig anders kan dan zitten of liggen. Ik denk er dus wel weer over na om pijnstillers te gaan slikken. Maar ik geef eerst mijn fysiotherapeut de kans, omdat veel van de pijn afkomstig is uit mijn rug die compleet scheef en vast zit.

Leuke dingen

Doordat het beter ging met mijn conversiestoornis en uiteindelijk ook met de vermoeidheid lukte het dit jaar om veel leuke dingen te doen:

* Ik adopteerde een aapje
* Voor het eerst (en voorlopig ook voor het laatst) kookte ik een drie gangen diner
* We gingen naar warhorse
* We gingen op Huwelijksreis naar Bali!
* We kregen een nieuwe toko in het dorp, waar we al meerdere keren heerlijk van gegeten hebben
* Ik rondde de laatste doelen van mijn Day zero project af
* Ik begon met een thuisstudie medisch secretaresse dankzij een supergoede aanbieding
* Vanuit improvisatie een toneelstuk in elkaar gezet en na maanden repeteren 4 keer mogen optreden!
* Ik herontdekte het monteren en besloot daardoor filmpjes te gaan maken voor mijn blog
* De zon scheen veel dus ik heb heel veel tijd buiten doorgebracht in de zomer
* We gingen een weekje met vrienden op vakantie naar Zeeland
* Ik scande al mijn oude fotoalbums in, die in nu op de computer aan het sorteren ben
* 2 maanden vrijwilliger geweest bij de stichting Onzichtbaar Ziek
* Ik voltooide de 100 happy days challenge
* Ik ging naar een pluktuin om mijn eigen boeket te plukken en tussendoor veel foto’s te maken
* Voor het eerst in mijn leven naar Lowlands geweest
* Vanaf september weer aan het werk
* Naar het NOLKcongres geweest namens Altrecht en mijn verhaal kunnen delen met professionals
* Mijn therapie bij Altrecht goed af kunnen ronden
* Een weekendje naar Eindhoven geweest voor GLOW
* Lid geworden van een fotoclub
* Een nieuwe camera!

En verder veel geluncht, middagjes weg geweest en genoten van het leven. Het lukte mij steeds beter om mijn grenzen te erkennen, waardoor ik beter kon leven. Na 4 jaar weinig doen heb ik dit jaar eindelijk weer het idee dat ik geleefd heb. Het was niet alleen mogelijk om vaker iets leuks te doen, maar ik kon zelfs weer gaan werken. Iets wat ik een jaar geleden nog niet gekund had. Daardoor kijk ik ook heel positief terug op dit jaar, ondanks dat er natuurlijk ook minder momenten waren.

Bloggen

Dit jaar heb ik veel tijd aan mijn blog besteed. Ik maakte een schema waardoor meerdere keren per week een nieuwe blog online kwam te staan. Ik was ook achter de schermen bezig met de nodige aanpassingen. Hierdoor is het aantal lezers behoorlijk gegroeid. Fijn om te zien! Ook kreeg ik veel mooie reacties op mijn blogs. Vooral de blogs waarin ik over mijn gezondheid schreef deden het goed. Ik wil meer begrip en bekendheid voor chronisch zieken. Daarnaast wil ik andere chronisch zieken inspireren. Ik besloot mijn blog hier voor in te zetten. Daarnaast schreef ik ook gastblogs over mijn conversiestoornis.

Er kwamen dit jaar 250 blogs online. Iets waar ik heel trots op ben als je het vergelijkt met 2014. Wat de meest populaire posts waren? Dat is vooral een mix van blogs met haakpatronen en blogs over mijn chronische ziektes. Dit is de top 15 meest bekeken blogs van 2015:

 1. Gratis Disney haakpatronen
 2. Mug cake van dr. Oetker – review
 3. Gratis haakpatronen van bekende figuren
 4. Gekke haakpatronen
 5. Lepeltheorie – hoe kan je uitleggen hoe het is om ziek te zijn?
 6. Review mug cake mix van Xenos
 7. Hoe gaan ze mijn conversiestoornis behandelen?
 8. Haakpatroon koekiemonster voor de pot vol koekjes
 9. Wat is een conversiestoornis
 10. De Wednesday wisdom van 6 mei
 11. Wat vind ik van mijn Wajong?
 12. Beste psychologen
 13. Wat is fibromyalgie?
 14. Mijn angsten – 31 day blog challenge #18
 15. How-to: Pot vol koekjes

En ik wil mijn blog van zondag graag een eervolle vermelding geven voor de meeste views op 1 dag! Mijn spaarplan was zo populair bij jullie dat hij bijna in de top 15 meegenomen kon worden.

Hoe was jullie 2015?
Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Reacties Facebook

Reactie

6 reacties op “Terugblik – wat is er allemaal gebeurd in 2015?”

 1. Wat een mooie terugblik op het jaar. Ik ben met oud en nieuw ook altijd een beetje emotioneel omdat ik dan weer met mijn ziekte wordt geconfronteerd. Leuk dat je bezoekers zijn toegenomen! Ik vind jou artikelen over chronisch ziek zijn altijd erg nuttig en fijn om te lezen.

 2. Wat een hele mooie terugblik. Wat fijn dat je weer echt kunt leven. Daar mag je heel trots op zijn! Ik blijf je volgen en ben benieuwd naar al je andere blogs.

  Liefs,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.