Therapie update – deeltijdbehandeling bij Altrecht psychosomatiek

Een half jaar lang volgde ik een deeltijdbehandeling bij Altrecht psychosomatiek voor mijn conversiestoornis en PTSS, maar ook deels voor mijn pijn en vermoeidheid. 3 dagen per week ging ik naar Zeist en volgde ik in een groep (met een aantal dingen individueel) de multidisciplinaire behandeling. Het was zwaar en mijn leven bestond vooral uit therapie en rusten. Waar bestond die therapie precies uit en was het de moeite waard?

Wat houdt de therapie in?

De 3daagse behandeling is niet gericht op herstel. Het gaat om beter leren leven met je klachten en hopelijk vooruitgang. De mensen die daar in behandeling komen zijn vaak al jaren bezig met het zoeken van een passende diagnose en behandeling. Dan is het onrealistisch om te verwachten dat je na een half jaar nergens meer last van hebt. Dus waar je aan werkt tijdens de behandeling zijn acceptatie, grenzen leren herkennen en erkennen en je leven waardevol invullen. Dit wordt tijdens alle verschillende therapieën meegenomen.

Het grootste gedeelte van de behandeling volg je in een groep, met 9 anderen. Het is een combinatie van ACT, kunstzinnige therapie, gesprekgroep, PMT, levenswaarden, fysiotherapie en lijfspraak (waarbij uit wordt gelegd hoe je lichaam reageert). Daarnaast heb je individuele sessies met een psycholoog, arts en een psychosomatische fysiotherapeut.

Na de deeltijdtherapie is er nog nazorg, daar ben ik nu ook mee gestart. Iedere dinsdagmiddag kom je samen met de anderen die de 3daagse afgerond hebben. Er wordt gesproken over dingen waar je tegenaan loopt of aan wilt werken en je gaat een uur bewegen met een fysiotherapeut.

Nieuwe diagnoses

Voor ik naar de 3daagse ging was ik al aangemeld voor een psychologische onderzoek, maar dat begon later pas te lopen. Ik heb een inteligentieonderzoek gehad, een paar vragenlijsten over mijn persoonlijkheid en een autismeonderzoek. De uitslag was niet eenduidig. Bij een autismeonderzoek beantwoord je vragen over het heden en moet iemand die je vroeger kende vragen beantwoorden over je jeugd. Bij mij was daar een groot verschil te zien. In het heden scoorde ik hoog op autisme, maar in het verleden niet. Dus uiteindelijk is er heel veel overleg geweest. Mijn behandelaren zagen dat ik wel autistisch gedrag vertoonde en een aantal antwoorden over het verleden die de onderzoeker als niet autistisch had aangemerkt vonden mijn behandelaren wel iets richting autisme gaan. Dus een aantal weken geleden heb ik dan toch de diagnose autisme spectrum stoornis gekregen.

De uitslagen van de andere onderzoeken waren wat duidelijker. Ik heb een discrepant IQ-profiel. Dat houdt in dat ik verbaal veel sterker ben dan op andere gebieden, maar doordat mijn IQ boven gemiddeld is, is het niet echt een probleem. Dit betekent wel dat ik snel wil redeneren en lastiger kan voelen. Daarnaast blijk ik een persoonlijkheidsstoornis NAO te hebben. Ik heb dus kenmerken van meerdere persoonlijkheidsstoornissen. Op deze diagnose had ik niet gerekend (op autisme wel), maar het verklaard wel heel veel van mijn (denk)patronen.

Wat heeft de therapie opgeleverd?

Aan het begin van deze therapie had ik weinig contact met mijn lichaam en emoties, vond ik het lastig om dingen te delen, luisterde ik te weinig naar mijn grenzen en was zelfcompassie een onbekend woord. Ik heb de afgelopen 6 maanden hard gewerkt om mijzelf beter te leren kennen en begrijpen en om nieuw gedrag te oefenen. Ik ben tijdens een paniekaanval en herbeleving naar mijn begeleider gegaan om om hulp te vragen. Ik ben meer voor mezelf gaan zorgen in de hoop dat mijn gevoel ook positief zou mee veranderen. Ik ben meer gaan delen in de groep en kon mijn masker steeds meer laten vallen.

De intensiteit en de combinatie van alle therapieën heeft ervoor gezorgd dat deze behandeling meer effect heeft gehad dan andere therapieën die ik heb gevolgd. Er was geen therapie die voor mij echt het verschil heeft gemaakt. Het werkte voor mij juist dat ik iedere keer met een andere insteek aan de slag moest. Hierdoor sta ik nu meer in contact met mezelf en ben ik bewuster van bepaalde patronen of invloeden op mijn leven. Ik vind het nog steeds lastig om mij goed te voelen bij zelfzorg, maar mijn gedrag is al anders. Ik voel ook nog veel weerstand om mijn emoties te uiten, maar ook daarin probeer ik bewust ander gedrag te tonen dan dat mijn eerste voorkeur heeft.

Heb ik minder pijn? Nee, maar ik ga nu wel proberen om mijn morfinepleisters af te bouwen, omdat de behandelaren bij Altrecht denken dat de behandeling genoeg effect heeft gehad, waardoor ik zonder zou kunnen. Ben ik minder moe? Voorlopig niet. Ik had gehoopt dat ik na een week veel slapen wel weer redelijk wat energie zou hebben, maar de vermoeidheid wordt alleen maar erger. Ik voel nu pas goed hoeveel het mij heeft gekost om een half jaar 3x per week naar Zeist te gaan. En de conversieaanvallen? Ik heb tijdens de therapie een aantal keer en conversieaanval gehad. Alleen waar ik in het verleden een verlammingsaanval kreeg, kreeg ik nu trilaanvallen. Iets waarbij de spanning uit mijn lichaam gaat, dus dat is een kleine verbetering.

Hoe zie ik de toekomst?

Hoewel er al dingen zijn veranderd tijdens deze behandeling, ben ik nog niet klaar met therapie. Ik word aangemeld bij een GGZ in Flevoland voor een vervolgtraject. Hierin ga ik aan de slag met traumaverwerking. Dat was tijdens het traject bij Altrecht wat te veel van het goede, dus daar zijn we niet mee begonnen. Daarnaast gaan we kijken of ik schematherapie kan doen. Dat kan helpen bij een persoonlijkheidsstoornis en kan er hopelijk voor zorgen dat ik iets minder last heb van mijn denkpatronen. Het voordeel is dat de afdeling waar ik naartoe ga (of hoop te gaan, ik moet daar eerst weer een intake doen) gespecialiseerd is in autisme. Dus ik kan daar ook leren hoe ik kan leven met autisme en ze kunnen waarschijnlijk mij dingen op een bepaalde manier aanbieden, waardoor het beter aankomt.

Naast therapie is de toekomst nog vaag. Ik heb waarschijnlijk op termijn weer een afspraak met het UWV, maar ik zie het nog niet zitten om te werken op dit moment. Ik wil mij nu vooral richten op rust/herstel, werken aan mijn levenswaarden en meer beweging in mijn dagen bouwen. Ik wil de dingen die ik dit half jaar geleerd heb meer in mijn systeem brengen en oefenen met dingen die ik nog moeilijk vind. Ik wil het bloggen weer oppakken, meer tijd besteden aan mijn vrijwilligerswerk en daarnaast nadenken wat ik wil met mijn leven. Ik zal altijd mijn klachten houden, maar hoe richt ik mijn leven in dat ik toch iets bijdraag aan de maatschappij, terwijl ik binnen mijn grenzen blijf?

Als je nog vragen hebt over de deeltijdbehandeling, stel ze gerust!

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

2 gedachten over “Therapie update – deeltijdbehandeling bij Altrecht psychosomatiek”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.