Vorderingen tot nu toe

Mijn Day zero project is 13,5 maand geleden begonnen dus ik heb al de nodige vorderingen gemaakt. Zodra ik een doel behaald heb schrijf ik er een verhaaltje bij. Ook houd ik voor mezelf bij met welke doelen ik bezig ben, maar die publiceer ik niet.  Bij deze een overzicht van de reeds behaalde doelen. Het zijn 28 van de 101 doelen.

5. Een kledingstuk haken
6-10-13: Eindelijk is hij af; mijn gehaakte shirt. De achterpand ging vrij snel, maar toen kwam de voorkant. Halverwege dacht ik dat ik iets fout had gedaan dus alles uitgehaald. Opnieuw begonnen en het bleek dat ik het de eerste keer toch al goed had gedaan. Maar toen had ik geen zin meer om regelmatig verder te haken en als ik al ging haken vond ik het na 2 rijen wel weer prima. En nu is hij dus af maar moet ik helaas op het voorjaar wachten om hem te kunnen dragen. Dus wat leren we hier van? Of eerder beginnen, of sneller doorhaken. Maar ik kan nu in ieder geval al wel zeggen dat ik een kledingstuk heb gehaakt.

18. Blof zien op Concert at Sea
30-06-13: Dit jaar ben ik voor de derde keer naar Concert at Sea gegaan en toch is dit pas de eerste keer dat ik Blof heb zien optreden. Blof treed altijd twee keer op. Op dag 1 als opening met Cover at sea en op dag 2 als afsluiting. De eerste keer Concert at Sea waren we te laat om de openingsact te zien. Dag 2 werd toen afgelast vanwege het weer. De tweede keer Concert at Sea waren we wederom te laat voor de openingsact en was het op dag 2 zulk slecht weer dat we voor het einde van de avond weg zijn gegaan. Maar in dit geval is drie keer inderdaad scheepsrecht. Op dag 1 waren we op tijd om Cover at sea te zien. Doel behaald dus. Maar op dag 2 was het goed weer en zijn we dus tot het einde gebleven waardoor ik wederom Blof heb zien optreden. Doel dubbel en dwars gehaald dus!

20. Bezoek een museum
31-05-13: Bij een museum komt al snel het beeld van schilderijen en andere kunst naar boven. Iets waar ik persoonlijk niets mee heb. Gelukkig zijn er ook musea zonder kunst. In Normandië zijn we naar la Cite de la Mêr geweest. Een museum dat uit vier delen bestond; een interactief verhaal over een duikexpeditie, een hal over de geschiedenis van de Titanic, een onderzeeboot en een aquarium met vissen en verhalen over duiken. Vooral het gedeelte over de Titanic vond ik zeer interessant.

28. Naar een schoonheidsspecialist gaan
08-07-13: Dit is iets wat ik al heel lang wilde, gewoon om eens mee te maken, maar nog nooit gedaan had omdat ik het een beetje nutteloos vond. Ik ben niet iemand van de maskertjes en ik heb geen hele wilde wenkbrauwen, dus ik vond het ook niet nodig om daar geld aan uit te geven. Maar toen kwam de kans voorbij voor een gratis epileer/harsbeurt van de wenkbrauwen, dus dat heb ik toen aangegrepen om dit doel te verwezenlijken. En was het stom om er zo lang mee te wachten? Nee. Mijn wenkbrauwen hebben nu een mooie vorm en ik wil gaan proberen om het zelf een beetje bij te houden, maar ik vind het niet zo’n gigantische vooruitgang dat ik het voortaan altijd bij een schoonheidsspecialiste wil laten doen.

29. Een week lang alleen maar jurken of rokken dragen (2-10 – 10-10)
Jurken en rokjes zijn leuk. Maar ik houd ook van comfort. En hoewel een panty met een rok of jurk het toppunt van comfort is is het niet handig. Je kan niet in alle houdingen zitten (en aangezien ik graag in de meest vreemde houdingen zit is dat een probleem) en als je veel op een dag moet doen (opruimen, schoonmaken, etc) is het ook niet handig. Daarom draag ik veel minder een rok of jurk dan ik zou willen. Door dit doel weet ik weer dat als je niet de hele dag hoeft te bukken het best wel meevalt. Oftewel, ik heb geen excuus meer om alleen maar broeken te dragen.

30. 5 jurken/rokken kopen (5/5) (11-10-2013)
20-10-2012 Zwart witte stretch jurk
06-12-12 Rood/zwart/grijs rokje
07-07-13 Convertable dress
02-09-2013: Rokje met kant
11-10-2013: Rokje Noorse print
Ik vind het leuk om rokjes en jurkjes te dragen, maar de meesten die ik heb zijn vooral voor nette gelegenheden, tijd voor meer jurken en rokjes voor dagelijkse dagen dus! En dat is gelukt. Hoewel de twee jurken toch stiekem voor netjes zijn. En of de nieuwe rokken er echt voor zorgen dat ik vaker een rok ga dragen ipv een broek? Geen idee. Eigenlijk is een broek toch een stuk makkelijker dan een rok of jurk en aangezien ik lui ben…

31. Een maand lang mijn nagels goed verzorgen (31-08 – 01-10)
Soms vind ik het leuk om mijn nagels te lakken. Probleem is altijd dat als er na 3 dagen chips vanaf zijn ik te lui ben om alle nagellak te verwijderen. Daarnaast heb ik een hekel aan mijn nagels veilen, dus na een tijdje zijn mijn nagels niet zo mooi meer omdat ze lang en onregelmatig zijn. Daarom ging ik de uitdaging aan om te zorgen dat mijn nagels er een maand lang netjes uitzagen. Dat was een flinke uitdaging. Nadeel van nagellak is dat het moet drogen. Het is vrij snel droog genoeg om geen vingerafdruk te zien als je erop drukt, maar het duurt heel lang voordat het zo droog is dat je er gewoon dingen mee op kan pakken. Oftewel, je bent al snel verplicht om 3 uur lang niets te doen om te zorgen dat de nagellak niet eraf gaat. En aangezien ik heel ongeduldig ben had ik daar niet altijd zin in. Dus ik ben heel blij dat de maand voorbij is, want ik heb mezelf meerdere keren moeten dwingen om toch te gaan zitten om mijn nagels te lakken. Dit is dan ook niet iets waar ik verder mee ga, want het kost me teveel tijd en mijn nagels voelen nu ook erg droog aan. Ik ga wel proberen om mijn nagels weer schoon te maken als ik een keer nagellak op heb gedaan dat beschadigd is, maar voorlopig ben ik even klaar met het lakken van mijn nagels.

32. 65 kg wegen (27-08 – 26-11-2012)
Vroeger was ik dun, mager bijna. Ik was te dun voor kindermaat 176, maar gelukkig was ik vrij lang en kon ik in vrouwenmaat 32. Dat duurde gelukkig niet al te lang, want toen kreeg ik vrouwelijke vormen en kon ik maat 36 dragen. En toen ging ik studeren. Daar ging het mis. Ik kwam aan en ook al ging ik lijnen, er ging niet echt meer wat af. Ik liet het dus maar gewoon voor wat het was en ik at gewoon waar ik zin in had. Tot ik begin dit jaar thuis kwam te zitten. Ik ging meer eten en ik bewoog nog minder dan ik al deed. Toen paste mijn spijkerbroeken opeens niet meer en woog ik 73 kilo. Dat is nog geen overgewicht, maar ik had geen zin om altijd de maat van mijn broeken aan te moeten passen aan de maat van mijn buik en heupen. Tijd om af te vallen dus. Ik vond 65 kilo een mooi streven. Maar na een 2 weken lijnen had ik er genoeg van. Ik ben niet iemand die streng voor zichzelf is. En ik vond het fijn om te genieten van lekker (en vaak ook ongezond) eten. Daarom ben ik gestopt met lijnen en heb ik geprobeerd wat meer de balans in mijn eetpatroon terug te vinden. Ik was al 3 kilo kwijt, dus ik wilde die laatste 5 kilo kwijtraken door gewoon normaal te eten. Inmiddels heb ik wel weer een balans in mijn eetpatroon, maar heb ik ook die 5 kilo nog aan mijn lichaam hangen. Niet omdat ik het niet kwijt kan, maar omdat ik zo tevreden ben. Ik heb niet de bouw van een mager iemand. En die vrouwelijke rondingen krijg ik niet weg. Dus als ik afval heb ik een hele dunne buik/taille en dan opeens een dikke kont. Ziet er naar mijn mening niet uit. Daarnaast werden mijn broeken alweer te groot en ik had eigenlijk geen zin om weer nieuwe broeken te moeten kopen. Ook ben ik zo tevreden over hoe ik eruit zie en niet geheel onbelangrijk, mijn vriend ook. Dus waarom zou ik dan nog perse 5 kilo af willen vallen alleen omdat 65 een mooier getal is dan 70? Ik ben hier tevreden over en het enige wat ik in de toekomst ga doen is opletten dat er niet weer kilo’s bijkomen. Maar ik zit al 2 maanden op hetzelfde gewicht, dus ik ga ervan uit dat ik inmiddels weer in balans ben.

33. Kledingkast opruimen (19-11-2012)
Ik heb veel kleren. Vooral veel kleren die ik nooit meer aantrek. Voor een deel omdat ik ze niet mooi meer vind, maar ook omdat ze niet goed meer passen. En toch doe ik die kleren nooit weg. Want wie weet heb ik ooit nog zo’n shirtje nodig, of misschien past dat rokje ooit nog weer, ook al is hij te kort en is de kans dat ik de komende jaren krimp vrij klein. Oftewel, veel kleren die allang weg hadden gekund. Tijd om op te ruimen dus. En dit keer goed. Ligt iets al jaren onderop de stapel? Dan kan het weg. Twijfel of het nog past? Aantrekken en besluiten wat ermee te doen. Alles moest eraan geloven. Zelfs mijn sokken en riemen. Eindresultaat? De kledingkast ligt nog steeds stampvol. Maar er liggen nu alleen nog kleren in die ik ook regelmatig aan heb.

34. Een maand lang meer moeite doen voor mijn uiterlijk (24-08 – 01-10)
Ik houd van gemak en comfort. Dit hield in dat ik een spijkerbroek aantrok met een basicshirt en als ik echt moeite deed trok ik er hakken bij aan en deed ik een ketting om. Niet heel spannend dus. En omdat ik het wel leuk vind om er leuk uit te zien heb ik dit doel bedacht. Ik heb meer complimentjes gekregen over hoe ik eruit zag, dus dat maakt het de moeite waard om eens iets anders aan te trekken. Maar ik merk nu na een maand wel dat ik toch ook behoefte aan simpel en comfortabel heb. Dus ik ga wel vaker meer moeite doen als ik mijn kleren voor de dag uit kies, maar als ik een keer de deur niet uitga, moe ben of me niet lekker voel mag ik van mijzelf gewoon simpele kleren aantrekken.

35. Een mooi horloge kopen
Niet zelf gekocht, maar gekregen. Telt ook mee vind ik, want ik ga dan niet nog zelf een horloge kopen alleen maar om dit doel te halen. Het is een mooi zilveren horloge, zonder al te veel poespas en met een aparte uitstraling. Precies wat bij mij past. Gekregen van mijn lieve vriendje toen hij terugkwam van een trip naar Milaan voor zijn werk.

44. Eet een keer vegetarisch
22-05-2013: Ik ben een echte vleeseter, hoe meer hoe beter. Op een speklap na lust ik alle soorten vlees en ik kan mij niet voorstellen om een maaltijd zonder vlees te eten (op brood en pannenkoeken na). Sterker nog, een maaltijd bestaande uit voornamelijk vlees en weinig andere zooi behoort tot mijn favorieten! Maar helaas, vlees schijnt niet heel goed voor je te zijn. Dus misschien zou het wel eens goed zijn om vegetarisch te eten. Nou heb ik de mazzel vrijwel geen gezonde dingen te lusten. Een maaltijd zonder vlees of vervanger zou dus nogal karig worden. Daarom besloot ik een vleesvervanger te kopen. Van de AH gemaakt van soja en tarwe-eiwitten. Het zag eruit als vlees, wie weet smaakte het ook wel zo. Niet dus. Het voelde al stijf aan en na het verwarmen in de pan was het nog steeds stijf. Het rook als een oude schoenzool en helaas smaakte het ook zo. Zelfs met een klodder mayonaise kreeg ik het niet weg. Ik had dus alsnog een maaltijd zonder vlees of vleesvervanger. Niet helemaal volgens planning. Leroy vond het echter wel heel lekker en wil het ook graag vaker eten. Daarom ga ik nog een keertje valles kopen om te kijken of dat beter weg te krijgen is. Maar vooralsnog houd ik vast aan mijn geliefde vlees.

45. Drink 25 verschillende smaken thee (25/25)
Indian Chai
Andalusia
Cherry
Turkisch Apple
Afrika Honingbos banaan vanille en ananas
Sterrenmix
Aardbei
Flowerly Java
Golden Batavia
Dutch Grey
Tropical fruit
Brazilian fruit pasion
Melon
Fruit welness Acai Berry & blueberry
Speculaas
Chai Thé
Mango
Appel
Passievrucht
Blue fruit
Rooibos met honing
Aardbei & granaatappel
Framboos & granaatappel
Appel & Kaneel
Russian earl grey
19-12-12: Er zijn veel soorten thee, heel veel. Toch was het lastig om aan de 25 te komen, omdat ik niet houd van thee met een sterke munt of andere kruidensmaak. Dan vallen er al vrij veel af. Gelukkig zijn er ook heel veel fruitsmaken. Er is niet echt een verrassende conclusie. Ik wist dat ik vrijwel alle fruitsmaken lust en ik wist ook dat ik niet van kruidenthee hield en dat is hierdoor niet veranderd. Het enige wat mij verbaast heeft waren de oud Hollandse theesmaken van pickwick. De standaard thee drink ik meestal niet omdat het niet bijzonder is en snel bitter wordt, maar deze drie waren best lekker voor een standaard thee.

47. 5 dingen proeven die ik nog nooit gegeten heb (5/5)
24-08-12 miniloempia
26-08-12 courgette
9-09-12 rundvleessalade
18-09-12 kaneelbroodjes met icing
4-11-12 mandarijn
Conclusie? Miniloempia’s vallen best wel mee, al zal ik ze niet perse voor mezelf kopen. Courgette valt ook wel mee, dus als ik een keer een per ongeluk een stukje in mijn eten vind kan ik die gewoon op eten. De kaneelbroodjes met icing vielen ook wel mee, maar het is niet mijn ding, dus ik kies dan liever voor iets anders zoets. En ik snap nu ook waarom ik nooit mandarijnen en rundvleessalade eet. Dat zal ook niet gaan veranderen. Ik blijf gewoon af en toe iets proberen te eten wat ik niet (denk te) lust(en). Wie weet kom ik een keer iets tegen wat ik wel lekker vind.

49. 15 documentaires kijken (15/15)
26-08-12 The golden gate bridge suicides
10-09-12 The woman who wasen’t there
14-09-12 Louis Theroux: Autism
18-09-12 XXL
22-10-12 Mummifying Alan
23-10-12 Suicide forest in Japan
24-10-12 Jesus of Siberia
25-10-12 The cannibal warlords of Liberia
9-11-12 At the death house door
19-11-12 Inside Elite
20-11-12 Valentijn
25-11-12 The queen of Versailles
10-01-13 De regels van Matthijs
12-01-13 Sea of creepy monsters
22-01-13 Rauw (en het vervolg rauwer)
22-01-13: Heel af en toe keek ik een documentaire, vooral als ik er per ongeluk een tegenkwam tijdens het zappen. En over het algemeen vind ik het interessant. Daarom heb ik besloten om er meer op te gaan en bewust te gaan kijken. Mijn mening is eigenlijk nog hetzelfde. De meeste documentaires vond ik nu ook interessant. Inside Elite en De regels van Matthijs vond ik niet boeiend genoeg, maar de anderen vond ik zeer interessant. Het waren ook onderwerpen waar ik uren over na kon denken. Soms omdat ik het fascinerend vond (mummifying Alan) en soms omdat ik het gewoon niet kon begrijpen (Rauw). Ik heb meerdere mensen uitgelegd hoe het mummificeren in zijn werk ging. En bij Rauw blijf ik constant nadenken. Is die moeder nou zo gek of zijn wij allemaal gehersenspoeld? Of ligt de waarheid in het midden? Door documentaires maak je kennis met onderwerpen waar je anders niet mee in aanraking komt. Je gaat nadenken over de wereld en je verrijkt jezelf met kennis. Ik ga dan ook vaker documentaires kijken. Niet omdat ik ze per ongeluk tegen kom, maar ik ga er zelf bewust naar zoeken.

50. 15 Disneyfilms kijken (15/15)
– Alice in wonderland
– pinokkio
– Doornroosje
– Sneeuwwitje
– Assepoester
– The lion king
– Bambi
– Jungle boek
– teigetjes film
– De aristokatten
– Anastacia
– pocahontas
– aladin
– de kleine zeemeermin
– peter pan
22-01-13: Als kind heb ik vrijwel alle disneyfilms in de bioscoop gezien en op band gehad. In mijn herinneringen waren het geweldige films. Het leek mij daarom een goede idee om een aantal van die films nog een keer te gaan kijken. Misschien had ik dat beter niet kunnen doen. Waar ik eerst terugdacht aan geweldige films vraag ik me nu vooral af waarom ik dat toen zo geweldig vond. De spanningsboog van een kind is niet zo lang dus ik dacht dat er tempo in de films zat en ze kort duurden. Maar ze duurden allemaal 75 tot 90 minuten en waren langdradig. Er werden veel onverstaanbare liedjes gezongen en de onderwerpen vond ik lang niet altijd even geschikt voor kinderen. Een paar films vond ik wel nog steeds leuk, maar naar de meeste films kijk ik nu toch met een andere blik dan voordat ik aan dit doel begon.

55. Een nieuwe vriendin vinden (11-11-13)
Inmiddels mag ik dit doel wel als voltooid beschouwen denk ik. Sinds de zomer ken ik Yvette nu en de klik was er meteen. Het is fijn om weer een vriendin in de buurt te hebben met wie je dingen kunt delen. We hebben ook voor een deel een gezamenlijke hobby wat ook leuk is. Ik hoop dan ook dat we nog heel lang met elkaar kunnen blijven afspreken.

57. Fotoshoot met Leroy doen (11-06-13)
Al een half jaar in de planning staan, maar nu toch ook eindelijk gedaan. Het ging snel, maar het was leuk om te doen. En voorlopig hebben we meer dan genoeg  mooie foto’s van ons samen. Nu nog de leukste uitkiezen om ergens in huis op te hangen.

62. Iets doen wat ik eigenlijk heel eng vind (03-06-13)
Voor sommige zal het vrij weinig voorstellen en voor anderen is het ook iets wat ze eng vinden. Voor mij is het iets wat ik om onzinnige redenen eng vind; de spacemountain in Disneyland. Ik durf in achtbanen zolang ik niet met losse benen hang en niet achteruit rijd. In de spacemountain is dit niet het geval, toch heb ik er na 1x nooit meer in gedurfd. Een jaar of 10 geleden gingen wij met de caravanclub een paar dagen naar Disney. De spacemountain was een van de eerste attracties waar we in gingen. Prima, niks aan de hand. Tot we uit wilden stappen en de beugels bij de vrouw naast mij niet meer omhoog konden. Geen probleem zou je denken; ze ging nog een rondje en toen gingen ze wel open en tegenwoordig maken ze ze gewoon met de hand open. Niks om bang voor te zijn dus. Toch was ik dat. Ik ben behoorlijk claustrofobisch en het idee dat iets niet werkt hoe het hoort te werken maakt dat er niet echt beter op. Na die eerste dag heb ik dus ook nooit meer in de spacemountain willen stappen. Toen ik een paar jaar later daar was met een vriendin is zij er alleen in gegaan terwijl ik buiten wachten. Alleen maar omdat een onschuldige beugel niet omhoog wilde.
Mijn vriend houdt van achtbanen. Hij wilde dus ook meteen de spacemountain in. Omdat ik vond dat mijn angst niet reëel was besloot ik om het ‘gewoon’ te doen. Er was geen wachtrij, dus ik had geen tijd om me te bedenken. Maar nu moet je weten dat de spacemountain aan de binnenkant nog een gigantisch gangenstelsel heeft waardoor het al een paar minuten duurt voordat je bij het perron bent aangekomen. Een paar minuten waarbij mijn angst zich begon te uiten. Het ‘gewoon’ doen klonk niet meer zo simpel. Ik ging te snel ademen. Het ‘gewoon’ doen klonk eigenlijk best als een slecht plan. Ik kreeg het bloedheet. Het ‘gewoon’ doen had ik beter niet kunnen bedenken, het was belachelijk. Ik werd misselijk, ik kreeg buikpijn. En toen zat ik in de beugels vast en kon het nog zo’n slecht plan zijn, maar ik kon er niks meer aan doen. Ik moest het ‘gewoon’ doen. Het is een vrij lange rit waar je flink heen en weer wordt geschud, waarbij je meerdere keren over de kop gaat en, het ergste, wordt weggeschoten aan het begin. Dus ik heb de longen uit mijn lijf gegild, maar ik kwam veilig aan bij het perron en mijn beugel ging gewoon op. Het ‘gewoon’ doen was opeens best simpel. Zoveel stelde het niet voor. Daarom besloot ik om later op de middag nog een tweede keer te gaan zodat ik nogmaals aan mezelf kon bewijzen dan mijn angst nergens op sloeg.

63. Boek ‘Algemene ontwikkeling’ lezen (26-08-22-09-12)
Ik vroeg mij ooit af of er een boek was waarmee je je algemene ontwikkeling kon bijspijkeren. Dat was zo dus die heb ik meteen gekocht. Vervolgens heeft hij 3 jaar in mijn boekenkast gestaan omdat het er leuk en interessant uitzag, maar ik had geen behoefte om die 300 bladzijdes te gaan lezen. Tijd om daar verandering in te brengen dus. Het boek was langdradig met veel informatie die ik niet interessant vind. Het is  veel informatie in één boek waardoor eigenlijk niets blijft hangen. Ik weet enkel nog wat een nickelodeon is. Verder heb ik weinig onthouden, dus ik kan niet zeggen dat ik opeens een betere algemene ontwikkeling heb.

64. Boek ‘Wat is er in hemelsnaam gebeurd’ lezen (19-10-12 – 05-07-13)
Ik lees door mijn dyslexie niet zo snel, zeker niet bij een informatief boek. Dan is dit ook nog een boek waarin veel Latijnse namen voorkomen of namen uit Azië die in mijn ogen allemaal op elkaar lijken. Sowieso erg veel namen. Leuk en interessant, maar het maakt het niet erg makkelijk leesbaar. Dus ik kon niet meer dan een hoofdstuk per keer lezen, terwijl dat gemiddeld maar 12 pagina’s zijn. Maar ondanks de namen was het wel fijn geschreven. Geen lange zinnen en veel dingen worden concreet of beeldend uitgelegd, wat ik prettig vond voor een complex onderwerp als de complete wereldgeschiedenis.
Dit boek heb ik ooit gekocht omdat ik altijd al geïnteresseerd ben geweest in geschiedenis en ik ervan uit ging dat een boek met zo’n titel relatief luchtig zou zijn en toch compleet. Dat klopt wel redelijk denk ik. Voor dit onderwerp was het luchtig geschreven, mijn geschiedenisboeken van de middelbare school waren een stuk zwaarder. En voor zover ik weet was het compleet. Er wordt vrij diep in gegaan op de verschillende gebieden en volken tijdens bepaalde tijdspaden en er wordt ook regelmatig een verband gelegd met een stuk eerder of verderop in het boek. Ik heb wel het idee dat vooral de geschiedenis tot 1800 werd uitgelegd en dat het daarna een snelle samenvatting was van de rest van de geschiedenis. Dat kan ook komen omdat vooral in het deel van de oerknal tot 1800 veel dingen waren die ik nog niet wist en van de recente geschiedenis wel. Wist je bijvoorbeeld dat er ooit vijf verschillende mensensoorten tegelijkertijd hebben geleefd? Ik dacht dat het langzaam geëvolueerd was, maar er hebben dus tientallen jaren meerdere soorten mensen op de aarde geleefd. En wist je dat het woord marathon afkomstig is uit een Grieks gevecht? Nadat Darius de slag bij Marathon verloor van de Perzen werd er een soldaat naar Athene gestuurd om te waarschuwen voor een aanval van het Perzische leger. Hij rende 42 kilometer voordat hij in Athene aankwam. Hij was echter zo uitgeput van het rennen dat hij dood neerviel en de inwoners nooit heeft kunnen waarschuwen voor het naderende geweld. En 2000 leefden er ongeveer 200 miljoen mensen op de aarde, waarvan er 70 miljoen nog in de steentijd leefden. Met name buiten Europa en Azië waren de mensen nog aan het jagen en verzamelen terwijl ze in Europa een ‘moderne’ beschaving hadden opgebouwd. Het meest schokkende stuk uit het boek vond ik dat aan het eind van 1800 negers werden tentoongesteld in dierentuinen in Europese steden. Ze zaten in hokjes net als de dieren en blanke mensen kwamen ze bewonderen alsof ze niet van het menselijk soort waren. Heel bizar.
Al met al dus een leerzaam boek en ik ben blij dat ik heb doorgezet om hem uit te lezen.

68. Volg de internetcursus ‘Waarom Jezus’
Deze cursus was voor mij niet echt geschikt. Heel veel teksten over hoe geweldig het geloof is, maar weinig uitleg om mensen die twijfelen over de streep te trekken. Ik ben gelovig opgevoed en heb op christelijk onderwijs gezeten dus ik heb de nodige Bijbelkennis. In deze cursus heb ik dan ook weinig nieuws gehoord. Ook werd er te weinig gedaan met de interactie tussen cursist en e-coach. Na ieder thema zijn er vragen die je moest beantwoorden en daar geeft je e-coach dan feedback op. In mijn geval stelde ze vragen. Als ik die beantwoorde kreeg ik geen antwoord terug, dus wat mij betreft had ze die vragen niet hoeven stellen. Daarnaast duurde het meer dan een week voordat ik feedback kreeg op de antwoorden. Al met al heeft deze cursus er niet voor gezorgd dat ik dichter bij het geloof sta. Ik denk er nog steeds hetzelfde over.

81. Meedoen met 5 optredens van koor (5/5)
29-09-12 Tour (Emmeloord, Lelystad en Dronten)
08-12-12 Opening Hanzelijn
14/15-12-12 Kerst in de Vesting in Elburg
05-01-13 Opening nieuwe pand
09-02-13 ArtFestival
Ik houd van optreden dus daarom wilde ik minimaal met 5 optredens meedoen. Dat is gelukt, op het nippertje want door omstandigheden ben ik na het ArtFestival gestopt met koor. Maar het was leuk om mee te doen met de optredens en ik heb aardige mensen leren kennen.

82. Iets winnen
02-07-2013: Mijn oma doet altijd mee met veel prijsvragen en wint dus ook regelmatig iets. Ik doe vrijwel nooit mee met een prijsvraag omdat ik altijd roep dat ik toch nooit iets win; daarom dit doel. Het is gelukt. Ik heb mee geloot voor een epileerbeurt van de wenkbrauwen en ik heb zowaar gewonnen. Totaal onverwachts en daardoor juist extra leuk. En ook extra motivatie om iets vaker mee te doen met winacties.

94. Lid worden van een leesclub
04-08-13: Vorige maand heb ik mij aangesloten bij een leesclub op goodreads. Dat is voor mij ideaal. Een maand de tijd om een boek te lezen en alles wordt online besproken, dus het kost geen energie om naar besprekingen te gaan. Het eerste boek (Inwijding) was heel erg leuk. Ik had er nog nooit van gehoord. Dat is dus precies de reden waarom ik bij een leesclub wilde; boeken lezen die je anders niet zou lezen. Het 2e boek heb ik net uit; Extreem luid en ongelooflijk dichtbij. Totaal niet mijn boek. Maar ik heb er geen spijt van, omdat het juist goed is om soms iets te lezen wat anders buiten je interessegebied valt. Ik ben benieuwd welke boeken ik door de leesclub in de toekomst ga lezen.

96. Mijn e-books sorteren in Calibre (3-11-13)
Het was een hels karwei, maar wat werkt het nu fijn! Ik heb geen dubbele boeken meer. Alle boeken zijn te vinden op auteursnaam. Alle boeken hebben een label om het genre aan te geven. Alle boeken uit series zijn genummerd. Ideaal. Het zijn nu nog maar 1200 boeken, maar er liggen nog 6000 boeken op me te wachten om uit te zoeken, dus er komen er nog heel veel bij. En ook met 1200 boeken zoekt het makkelijker als alles gesorteerd staat. Oftewel, nu heb ik meer tijd over om te lezen!

97. 50 volgers op Pinterest hebben (7-6-13)
Op dit moment heb ik 52 volgers, gelukt dus. Pinterest is vanaf het moment dat ik het ontdekte verslavend. Ik ben meteen dingen gaan repinnen. Inmiddels heb ik 800 pins. Leuk omdat er dingen voor mezelf bij zitten, maar het is ook leuk om dat met de wereld te kunnen delen. Daarom wilde ik graag minstens 50 volgers hebben. Dan heb je het idee dat het geen complete tijdverspilling is. De meeste volgers heb ik trouwens gekregen door mijn bord met gratis haakpatronen. Opvallend, ik had niet verwacht dat het zo populair zou zijn.

99. Vijf voor mij nieuwe soorten fruit eten (7/5)
4-07-13: Galiameloen, gantaloupe, watermeloen
30-07-13: Witte druiven
04-08-13: Rode druif, aardbei, kiwi
Vroeger lustte ik fruit. Maar dat ging al vrij snel voorbij. Bij het meeste fruit is het niet zozeer de smaak maar de structuur die me tegenstond. Dus het enige fruit wat ik heel soms nog at waren appels. Tijd om weer eens te proberen of ik inmiddels een wat mindere zeur ben geworden. De meloen was drama. Ik begon met de minst zoete, dus in theorie werd de kans groter dat ik het lekkerder zou gaan vinden, maar ik vond het juist alleen maar erger worden. Het derde stukje heb ik kokhalzend op moeten eten, oftewel, voorlopig geen meloen meer voor mij. Ik wil nog wel een keer honingmeloen proberen, maar daar heb ik nu geen haast meer mee. De witte druiven vond ik vroeger vies omdat die gelei er opeens uitspuit als je erop bijt, maar daar had ik nu geen moeite mee en het smaakte goed. Zelfde verhaal voor de rode druif. Dus dat kan ik voortaan wel wat vaker gaan eten. De kiwi was niet vers, dus dat beeld is niet helemaal objectief. Maar deze kiwi vond ik heel erg vies. Maar ik wil nog wel een keer een gele verse kiwi proeven. Wie weet is dat beter. De aardbei vond ik niet lekker, maar ook niet heel erg vies. Maar het schijnt dat dit een zure was, dus ik wil het nog wel een keer proberen in de hoop dat ik een minder zure aantref, desnoods met wat suiker erop.
Conclusie? Gewoon dingen blijven proeven, wie weet verras ik mezelf nog wel.
Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.