De laatste tijd wordt er steeds vaker gepraat over onze privacy. Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat ze niet zoveel privacy meer hebben en iedereen heeft er zo zijn mening over. Vorige week heb ik deze documentaire gezien. Daarna heb ik met meerdere mensen discussies gevoerd over privacy. Het leek mij wel interessant om hier ook de discussie te voeren met jullie.
Alles is bekend
Tegenwoordig weten bedrijven al zo veel van je. Alleen door een account aan te maken op Facebook of Gmail vertel je ze heel veel. Alle gegevens worden opgeslagen en ingezet voor adverteerders. Als je cookies aan hebt staan zie je ook vaak een advertentie van een product of hotel dat je net hebt bekeken. Maar ook zonder dat je zelf gegevens invoert op een profiel weten bedrijven veel van je. Zoals je in de documentaire kunt zien geef je bij het installeren van veel apps toestemming om toegang te krijgen tot je foto’s en berichten. Er wordt nu misschien nog niks of weinig mee gedaan, maar de bedrijven weten wie je bent.
Gevoelige gegevens
Naast de dingen die je zelf op internet of je telefoon doet, zijn er ook gegevens die wat gevoeliger liggen. Wat dacht je van medische gegevens die bij het UWV of een nieuwe zorgverzekeraar liggen? E-health wordt steeds populairder, maat het blijft belangrijk dat je gegevens dan veilig zijn. Of wat dacht je van het idee van de regering dat een zorgverzekeraar je gegevens mag opvragen als ze denken dat je fraudeert?
Privacy van anderen
Naast je eigen gegevens kan je ook te maken krijgen met de privacy van anderen. Een veelgebruikt voorbeeld zijn genante foto’s van je kind die later bij sollicitatiegespreken alsnog gevonden kunnen worden. Maar ook het plaatsen van jezelf met bekenden op plekken waar niet iedereen mee geassocieerd wil worden is een ding. Je denkt er misschien niet zo snel over na, maar ook daar kan je te maken krijgen met privacygevoelige situaties.
Stoppen met internet?
In mijn geval is er nog iets meer bekend over mijn voorkeuren dan bij de gemiddelde internetgebruiker, omdat ik veel persoonlijke verhalen op mijn blog deel. Ook gebruik ik relatief veel social media. Maar als niet blogger is er dus ook al veel over je bekend. Je kunt stoppen met internet. Alle accounts verwijderen, geen cookies meer gebruiken. Niets. Het is een oplossing, maar wil je dat echt? Wil je wel internet blijven gebruiken? Dan kan je natuurlijk ook bij een protestgroep gaan in de hoop dat je ooit weer wat privacy terug krijgt. Gaat dat ooit iets opleveren? Misschien wel, maar ik verwacht het niet.
Mijn mening
Als blogger verspreid ik veel over mezelf op internet, maar als online media specialist zie ik ook de andere kant. Tijdens mijn studie, maar nu ook op mijn werk heb ik veel interesse in dataverzameling. Ik vind het juist handig dat je bij online adverteren de doelgroep zo goed kan specificeren omdat alle gegevens bekend zijn. En ik vind het geweldig dat ik bij gepersonaliseerde online magazines kan zien wie welke pagina hoe lang heeft bekeken. Het maakt mij ook niet uit als andere bedrijven mijn gegevens gebruiken voor hun advertenties of onderzoeken.
Er zijn wel grenzen voor mij. Dat apps op je telefoon toegang hebben tot foto’s en je afgeluisterd kunt worden door de microfoon vind ik te ver gaan. Dat is voor mijn gevoel echt een inbraak op mijn privacy. Ik heb geen geheimen, maar het idee dat bepaalde dingen anders geïnterpreteerd kunnen worden en tegen mij gebruikt kunnen worden staan mij tegen. Ook de toegang die zorgverzekeraars eventueel kunnen krijgen tot mijn medische gegevens wil ik niet. Niet omdat ze het niet mogen weten, ze weten namelijk al veel door de declaraties. Maar door alles op een rijtje te zien met alle namen en prognoses kan het zomaar zijn dat ik geen verzekering krijg of extra geld moet betalen.
Wat doe ik eraan?
Ik ga heel bewust om met de gegevens die ik deel. Mijn hobby’s en werkzaamheden mag iedereen weten. Op persoonlijke gebied maak ik afwegingen over wat ik wil delen. Niet alleen wat ik deel, maar ook hoe ik het deel. Alles kan natuurlijk anders geïnterpreteerd worden, maar ik probeer het zo te verwoorden dat het niet tegen mij gebruikt kan worden. Sommige dingen deel ik daardoor niet, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er over het algemeen vrij makkelijk in ben. Ik maak me er ook vrijwel nooit druk om.
Hoe ga jij om met je privacy?
Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |
Reacties Facebook
Reactie
Je kan denk ik niet meer doen dan goed nadenken over wat je plaatst. Dat doe ik ook!
Ja dat is sowieso belangrijk denk ik. Dan heb je in ieder geval minder snel spijt
Ook hier een bewuste ‘nadenker’ over wat ik wel en niet online zet. Met name in het plaatsen van foto’s van onze dreumes ben ik heel bewust voor zijn toekomst.
Goed dat je ook bewust bezig bent met het plaatsen van foto’s van je kind!
Ik begrijp je heel goed hoor, ik vind het ook wel eens lastig. Het scheelt een stuk om, zoals jij ook al doet, gewoon goed na te denken over wat je wel en niet wilt delen en alles waar je ”nee” op zegt ook echt lekker voor jezelf te houden.
Is inderdaad ook goed om alles wat je niet wilt delen ook echt niet te delen en niet alsnog te gaan delen als veel mensen er om gaan vragen