Welke WordPress plugins zijn voor mij onmisbaar?

Mijn blog draait op WordPress. Een geweldig systeem. Maar ik kan niet zonder plugins. De plugins zorgen ervoor dat ik nog meer uit mijn blog kan halen en dat alles wat gemakkelijker wordt. Daarom vertel ik jullie vandaag welke plugins ik gebruik en in mijn ogen onmisbaar zijn.

Comment email reply

Als je op een blog reageert kan je je soms abonneren op nieuwe reacties die binnenkomen. Dit kan niet altijd, en het kan vrij vervelend zijn om 30 e-mails te ontvangen omdat er nog meer mensen gereageerd hebben op de blog. Over het algemeen wil ik alleen weten of er een reactie op mijn reactie is gekomen. Dat kan als de blogger deze plugin heeft geïnstalleerd. Je krijgt dan automatisch een e-mail als iemand op jouw reactie heeft gereageerd. Ik vind het fijn als anders bloggers deze plugin hebben, zodat ik eventuele antwoorden op mijn reactie nooit mis. Maar ik vind het als blogger om handig om meer interactie met mijn lezers te krijgen. Door ze te attenderen dat er een antwoord is geplaatst is de kans groter dat ze nog een keer terug komen.

Jetpack

Over Jetpack zijn de meningen verdeeld, omdat het een vrij grote en zware plugin is. Niet ideaal, omdat je blog er langzamer door kan worden. Toch vind ik Jetpack een zeer fijne plugin, omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Zonder Jetpack zou ik meerdere losse plugins nodig hebben om hetzelfde resultaat te behalen. Dan maar liever 1 grote plugin. Dankzij Jetpack kunnen lezers mijn blog volgen en automatisch een e-mail ontvangen als ik een nieuwe blog online zet. Mijn nieuwste blogs worden ook automatisch gedeeld op social media. Daarnaast gebruik ik de optie voor gerelateerde posts en het contactformulier van Jetpack. In Jetpack kan je ook statistieken zien en hoewel die minder betrouwbaar zijn dan Google Analytics vind ik het wel leuk om in te zien. Er zijn nog meer functies in Jetpack, maar die gebruik ik op dit moment niet.

Yoast SEO

Ik gok dat meer dan de helft van de WordPress websites Yoast SEO gebruiken. Ik weet dat veel bloggers het sowieso gebruiken. Als je het nog niet gebruikt raad ik je aan om het meteen te installeren. Deze plugin zorgt er namelijk voor dat jij minder moeite hoeft te doen om de SEO van je website te optimaliseren. Je kunt een aantal gegevens voor de website in het algemeen invullen, maar je krijgt ook per blog tips om de vindbaarheid te verhogen. Je voert een focus trefwoord in en vervolgens bekijkt de plugin of je nog dingen aan je tekst aan moet passen op het gebied van SEO. Voor mij echt een onmisbare plugin!

WP Smush

Bloggers hebben over het algemeen heel veel afbeeldingen. Die afbeeldingen kunnen je site behoorlijk traag maken. Iets waardoor bezoekers weer af kunnen haken. Deze plugin optimaliseert je afbeeldingen, waardoor je blog iets sneller laadt. Het fijne aan deze plugin is dat je 50 bestaande afbeeldingen tegelijkertijd kan “smushen”. Bij een andere plugin die ik had moest ik alle bestaande afbeeldingen stuk voor stuk optimaliseren. Alle afbeeldingen die je na het installeren van deze plugin upload worden automatisch gecomprimeerd.

Revive old post

Ken je mensen op Twitter die regelmatig een oude blogpost delen? Grote kans dat ze dat met deze plugin doen. Je koppelt je Twitter-account aan deze plugin en stelt in hoe vaak je een oude post wilt delen. Ik heb hem op 3x per 24 uur staan. Vervolgens kan je bepaalde posts op categorieën uitsluiten en aangeven met welke hashtag die blog gedeeld moet worden. Ik heb er standaard #archief achterstaan, omdat ik het belangrijk vind dat mijn volgers zien dat het geen nieuwe blog is. Daarna gaat alles helemaal automatisch! Dankzij deze plugin heb ik meer lezers op mijn oude blogs.

WP missed schedule

Het grootste deel van de bloggers plant van te voren de blogberichten in. Dat ging voor het grootste gedeelte goed bij mij, maar toch gebeurde het soms dat een bericht niet om 6 uur ‘s ochtends online kwam. Vervelend, omdat ik daar soms pas 5 uur later achterkwam en dan handmatig alsnog die blog moest publiceren. Deze plugin controleert of een gepland artikel gepubliceerd is en anders wordt deze alsnog gepubliceerd. Sinds ik deze plugin heb komen al mijn blogs online op het moment dat ik wil. Heel fijn!

Public post preview

Deze plugin zou ik persoonlijk wel kunnen missen, maar toch raad ik het bloggers met veel samenwerkingen aan. Dankzij deze plugin kan je namelijk een bericht dat nog niet gepubliceerd is toch laten lezen door een speciale link toe te sturen. Zo kan je de opdrachtgever laten zien hoe het artikel er precies uit komt te zien. Met een word-document kan je namelijk niet de totale opmaak laten zien en werken met screenshots is ook niet zo handig. Ik heb deze plugin een paar keer gebruikt voor gastblogs en hij werkt erg prettig.

Welke WordPress plugins vind jij onmisbaar?
Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

16 gedachten over “Welke WordPress plugins zijn voor mij onmisbaar?”

 1. Oh wow, er staan toch nog wel een aantal dingen tussen die ik nog niet gebruik maar die wel érg handig zijn zeg. Wel irritant, want die Comment Email Reply werkt bij mij niet. Snap er niks van! Misschien ligt het aan mijn thema?
  Verder vind ik Yoast SEO en public post review erg handig!

  Beantwoorden
 2. Een aantal plugins kende ik eigenlijk nog niet. Die van yoast seo gebruik ik zelf. Die laatste lijkt mij ook wel iets fijn. Stylish popular posts vind ik een hele leuke plugin. Deze laat zien welke artikels het meeste gelezen worden.

  Beantwoorden
 3. Bedankt voor de tips. De meeste heb ik al, maar ik zocht nog naar “Comment email reply” (alhoewel ik nu zie dat deze niet getest is met mijn versie…) Liefs Josine

  Beantwoorden
 4. Wat een superhandige blogpost, ik heb er gelijk 3 geinstalleerd! Toevallig zat ik gister nog te knoeien met print screens om een preview te geven van een blogpost, maar door die laatste plugin hoeft dat dus niet meer. Mijn dank is groot! 🙂

  Beantwoorden
 5. De eerste plug in die ik des tijds heb geïnstalleerd was ook Yoast SEO, super handige plug in. Voor de rest kende ik er maar 2 niet, WP missed schedule en Public post review, lijken me handig dus ga ze binnenkort eens proberen. Goed artikel!

  Beantwoorden
 6. Leuke plugins, 1 kende ik nog niet. Mis eigenlijk een beveiligingsplugin zoals bijvoorbeeld itheme security. Bijna alle WordPress sites worden dagelijks aangevallen zonder dat we het door hebben.Met deze plugin kun je je beter beschermen en een aantal handige instellingen doen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.