Zorgverleners moeten ervaren hoe het is om patiënt te zijn

Maandag las ik een bericht over een challenge waarbij medewerkers uit de zorg 2 weken het behandelplan van een jonge patiënt moesten volgen. Geweldig initiatief! Zorgverleners proberen zich in bepaalde gevallen wel in te leven, maar hoe goed lukt dat als je zelf gezond bent?

Serious Challenge

Tijdens de Child Health Serious Challenge van het Wilhelmina Kinderziekenhuis leven medewerkers 2 weken als patiënt. Het zijn niet alleen artsen en verpleegkundigen die meedoen, maar ook ondersteunend personeel. Ze moeten zich aan 14 regels houden, die overeenkomen met behandelplannen van de patiënten van het WKZ. Zo moeten ze voldoende slapen en bewegen, medicijnen nemen, bijhouden wat ze eten en mogen ze niet in dezelfde ruimte zijn met andere patiënten. Het idee achter de challenge is dat patiënten vaak allerlei leefregels meekrijgen, maar dat artsen niet of onvoldoende begrijpen hoe lastig het kan zijn om die nauwkeurig op te volgen.

In je leven toepassen

Kinderlongarts Van der Ent vatte op de website van RTL Nieuws goed samen waarom ik dit initiatief zo belangrijk vindt.

“Dingen die je makkelijk in je dagprogramma kunt inbouwen, gaan wel goed. Maar je doet op zo’n dag ook andere dingen. Je doet gewoon je werk. Je bent niet de hele dag bezig met ziek zijn. Dat vragen we zelf wel van patiënten: om alles netjes volgens de regels te doen.”

Zo gaat het ook bij chronisch zieken. Je bent niet je ziekte, je bent ook nog gewoon een persoon. Je wilt kunnen leven, leuke dingen doen. Dan is het gewoon niet reëel om alle regels precies op te volgen. Dan smokkel je soms een dag (of vaker) waarbij je niet alle regels volgt. Of dan neem je medicijnen 2 uur later, ook al is dat minder goed. Er zijn dingen die gemakkelijk zijn toe te passen, maar de meeste regels zijn toch nog best lastig.

hoge zorgkosten chronisch ziek

Inleven

Een goede zorgverlener zal echt wel proberen om zich in de patiënt in te leven. Ze zullen luisteren naar de problemen die de patiënt in het dagelijks leven ervaart. Maar hoe voelt het? Twee weken leven als patiënt is natuurlijk zeer kort, zeker als je weet dat je daarna weer gewoon kunt leven, maar dat maakt het inleven misschien wel gemakkelijker. Want zeg nou zelf, hoe goed kan jij je inleven in een ander als je die situatie nooit hebt meegemaakt? Heb je weleens gedacht “O zo voelt dat” toen je zelf uiteindelijk ook in een soortgelijke situatie kwam? Ik denk dat dit er uiteindelijk voor zorgt dat je de patiënten beter kunt behandelen.

Verplicht

Eigenlijk vind ik dat dit een verplicht onderdeel zou moeten worden op alle zorgopleidingen. Ik ben al te vaak een zorgverlener tegengekomen die te makkelijk dacht over een chronische ziekte of totaal niet begreep waar je iedere dag tegenaan loopt als chronisch zieke. Nu is deze challenge gericht op de behandelplannen van jonge patiënten en zijn er leefregels die niet bij specifiek 1 ziekte horen. Misschien is het beter om dit wat specifieker te maken. Ook hebben patiënten vaak klachten die ze hinderen niet het dagelijks leven. Dus hier zou ook rekening mee gehouden moeten worden. Maar ieder begin zou goed zijn!

Wat vind jij van dit initiatief?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

5 gedachten over “Zorgverleners moeten ervaren hoe het is om patiënt te zijn”

  1. Ik vind het een superinitiatief!
    Zo las ik pas ook een stukje van iemand uit de zorg die een dag incontinentiemateriaal gebruikt heeft. Dat zou ik zelf niet zo snel gedaan hebben, maar haar verhaal geeft wel inzicht in hoe cliënten dit zouden kunnen ervaren, maar niet kunnen verwoorden. En dan ben je als verzorgende toch wel iets alerter daarna als het gaat om het op tijd verschonen van incontinentiemateriaal.

    Beantwoorden
  2. helemaal mee eens! en zeker om te ervaren hoe het is om chronisch/langdurig ziek te zijn. bijvoorbeeld om elke dag braaf je oefeningen te doen, omdat je weet dat ze helpen, maar je er af en toe zó genoeg van hebt dat je ze graag een paar keer zou overslaan. of dat je eindelijk die medicijnen wel eens zou willen stopzetten, of… nou ja, dat dus

    Beantwoorden
    • Gelukkig snapt mijn fysio wel dat ik mijn oefeningen soms een dag niet doe. Sterker nog, hij was verbaasd dat ik ze op een gegeven moment nog braaf iedere dag deed

      Beantwoorden
      • Ik heb ze ook heel lang braaf iedere dag gedaan, maar heb het de laatste weken regelmatig een dag (of twee) overgeslagen, en dat voel ik nu. Maar snel weer begonnen, want anders wordt de vakantie een drama

        Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.