Mijn ervaring met de tangle

Sinds een maand heb ik een tangle in mijn bezit. Ik kende het als speelgoed om de motoriek van kinderen te ontwikkelen. Via Kim kwam ik er achter dat een tangle ook kan helpen bij paniekaanvallen. Omdat ik liever zelf een oplossing vind ipv medicatie besloot ik om ook een tangle te kopen. Na een maand heb ik hem meerdere keren gebruikt en een redelijke indruk.

tangle bij paniekaanvallen

De tangle is een merknaam, maar er zijn ook namaakvarianten. Een tangle bestaat uit verschillende ‘elleboogjes’ waardoor je hem in oneindig veel manieren kunt bewegen. Er zijn tangles voor kinderen en speciale therapie tangles. Ik heb de zogenaamde Tangle Therapy Relax besteld bij Geheugenhulp. Daar was hij het goedkoopste en achteraf bleken ze een goede service te hebben! De tangle had ik binnen 2 dagen in huis, maar helaas ging hij vrij snel stuk. Toen ik een e-mail stuurde kreeg ik een dag later meteen weer een nieuwe door de bus. Heel fijn!

Zoals ik al zei is een tangle handig voor de ontwikkeling van motoriek, maar hij wordt ook vaak gebruikt bij kinderen met autisme of ADHD. Hij kan ook helpen bij mensen met een angst- of paniekstoornis, maar ook als je wilt stoppen met roken en zelfs als je de spieren in je hand moet trainen. Multifunctioneel dus! Het idee is dat je door de lichamelijke sensatie van bijvoorbeeld nopjes die op de tangle zitten, rustiger wordt. Dat is precies wat ik nodig heb, want tijdens een paniekaanval kan ik mezelf niet meer rustig denken.

tangle therapy relax ervaring

Een paar uur nadat ik mijn tangle had ontvangen kon ik hem al uit proberen. ’s Avonds voelde ik paniek opkomen dus ik pakte meteen de tangle. Ik voelde met iedere beweging de paniek wegebben. Na 5 minuten was ik weer helemaal rustig en had ik geen echte paniekaanval gehad. Zo ging het die week meerdere keren. Naast dat ik er rustig van werd, was het ook fijn om iets met mijn handen te doen. Ik ben altijd heel onrustig als ik paniek ervaar en ik word dan gek van mezelf. Doordat ik die tangle eindeloos kan blijven bewegen wordt die onrust iets minder vervelend.

In 1 week tijd kon ik mijn tangle meerdere keren gebruiken om mijn paniekaanvallen weg te duwen. Maar toen lukte het niet meer. De echte paniekaanval was onvermijdelijk. Ik hoopte nog dat de tangle mij sneller uit die aanval kon halen, maar het duurde 1,5 uur. Het hielp dus niet heel erg. Maar toch bleef ik de tangle een groot deel van de paniekaanval ronddraaien. Ik werd daardoor minder gek van mijn eigen onrust. Dat was in ieder geval iets.

Bij een 2e paniekaanval kon ik voorkomen dat de paniek escaleerde. Het was wel echt een paniekaanval, hij duurde ook lang, maar voor mijn gevoel kon ik mezelf nog een beetje onder controle houden. Alle symptomen waren er, en bleven ook, maar de paniek zelf voelde minder extreem.

Al met al ben ik dus best tevreden over mijn tangle. Het is jammer dat ik er niet alle paniekaanvallen mee kan voorkomen, maar het is dan ook geen wondermiddel. Als het mijn paniekaanvallen kan halveren ben ik al gelukkig! En het is fijn dat het kan helpen om mijn onrust minder erg te maken of om de aanval minder extreem te laten worden.

Heb jij wel eens een tangle gebruikt?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |
Loading comments...