Hoe is het om ziek te zijn?

Vanaf mijn 16e heb ik te maken met pijn en vermoeidheid. Ik heb inmiddels meerdere chronische ziektes die mijn leven beïnvloeden. Hoewel het niet leuk is om verschillende diagnoses te hebben, helpen die diagnoses mij wel met begrip en qua behandelingen. Omdat er nog veel onbekendheid en onbegrip is schrijf ik regelmatig een artikel om uit te leggen hoe het is om ziek te zijn. Op deze pagina vind je alle artikelen die ik heb geschreven over mijn leven als chronisch zieke.

quote_life_sugarframe

Conversiestoornis

Mijn laatste diagnose was conversiestoornis. Een ziekte waarbij er een soort kortsluiting ontstaat in je hoofd waardoor het je lichaam niet meer kan aansturen. Bij mij uit zich dat in verlammingsaanvallen. Er is niets mis met mijn zenuwen of spieren, het is een fout die mijn hersenen maken. Ik heb een artikel geschreven waarin ik uitleg wat een conversiestoornis is.

Ik ben in Altrecht heb ik een behandeling voor mijn conversiestoornis gevolgd. Daar schreef ik ook 2 updates over:
– Hoe gaat het met de behandeling tegen mijn conversiestoornis?
– Therapie update
Inmiddels ben ik klaar en heb ik ook geschreven hoe ik de behandeling bij Altrecht heb ervaren.
Het gaat door deze behandeling zelfs zo goed dat ik durf te zeggen dat ik genezen ben van de conversiestoornis.

Voor andere websites schreef ik een aantal gastblogs over mijn conversiestoornis.

Pijn

Zoals ik zei heb ik meerdere ziektes. De anderen hebben met pijn te maken. Zo heb ik het hypermobilteitssyndroom en fibromyalgie. Ook PDS (prikkelbaar darm syndroom), maar dat heeft gelukkig niet zoveel invloed op mijn leven. Doordat ik veel pijn heb, heb ik ook veel last van vermoeidheid. Hierdoor moet ik regelmatig afspraken afzeggen en moet ik rekening houden met het plannen van activiteiten. Ik schreef ook een blog met tips om om te gaan met chronische pijn.

Door de pijn en vermoeidheid ben ik gedeeltelijk afgekeurd door het UWV. Ik heb nu een WaJong, zodat ik hulp krijg om toch te kunnen werken.

Positief blijven

Ondanks mijn ziektes geniet ik nog volop van het leven. Ik doe leuke dingen en ik probeer ook de voordelen van ziek zijn in te zien. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om creatief bezig te zijn, te haken en fotograferen. Ik vind het ook fijn om op vakantie te gaan. Er zijn dan een aantal dingen waar ik rekening mee moet houden, maar het is haalbaar. En heel erg fijn! Ik heb mijn tips voor vakantie als chronisch zieke met jullie gedeeld.

En hoewel ik behoorlijk positief kan zijn, blijven de momenten waarop je wordt geconfronteerd met je beperkingen wel lastig.

Handleiding chronisch zieken

Ik heb ook meerdere handleidingen geschreven over leven met een chronische ziekte. Het begon als een grap op Twitter, maar uiteindelijk is er een hele blogserie door ontstaan:

Hoe vertel je over je chronische ziekte?
Hoe accepteer je je ziekte?
De voor- en nadelen van internet
11 herkenbare dingen voor chronisch zieken
Een psychosomatische diagnose accepteren
Uit je dip komen
De balans tussen willen, moeten en kunnen
Begrip en begrijpen
Als artsen je niet geloven
Een goede hulpverlener vinden
Voorspellende, veroorzakende en instandhoudende factoren
Lifehacks voor chronisch zieken

Loading comments...