Boeken die je moet lezen – 10 tips

Ik houd van lezen. Ik heb het ondanks mijn dyslexie altijd al gedaan. Ik lees hierdoor iets minder snel, maar zeker niet met minder plezier! Sinds ik een e-reader heb ben ik niet meer te stoppen. En vandaag wil ik graag een aantal aanraders met jullie delen.

boekentips

1. Harry Potter – J.K. Rowling
Tja, wat moet ik hier over zeggen? Het is een belangrijk deel van mijn jeugd. Alle boeken kwamen uit tijdens mijn jeugd en ik weet nog dat we van te voren een boek reserveerden en dan op de dag van uitkomst meteen gingen halen. Ik mocht het boek altijd eerst lezen, maar later hoorde ik dat mijn moeder gewoon vast begon als ik sliep. Dat verklaarde opeens waarom zij na mij het boek altijd in 1 of 2 dagen uithad haha! Of je het nou leuk lijkt of niet, ik vind dat iedereen gewoon minstens het eerste Harry Potter boek gelezen moet hebben.

2. Millennium-trilogie – Stieg Larsson
Scandinavische schrijvers zijn om een of andere reden goed in het schrijven van thrillers. Zo ook deze overleden schrijver van de boeken over Millennium. De boeken gaan over een jonge vrouw die altijd veel problemen heeft gehad met mannen en sowieso met relaties en sociaal zijn. Ze krijgt een band met een journalist en ze beleven samen avonturen. Ok, dat klinkt heel fout. Ik weet niet hoe ik het anders moet uitleggen zonder meteen een hele samenvatting te schrijven. Maar ze maken dus van alles mee samen wat is beschreven in 3 superspannende boeken.

boekentip

3. Hongerspelen – Suzanne Collins
Nog een trilogie; de hongerspelen. Ik vind dystopia altijd wel leuk. Dystopia is een genre waarin een wereld wordt gecreëerd die rond nu of in de toekomst afspeelt waarin een soort ramp is gebeurd. Het boek gaat dan meestal over het tijdperk na die ramp of gebeurtenis. Hoewel het compleet fantasy is vind ik het heel leuk dat het vaak toch heel realistisch wordt omschreven. Zo ook bij de hongerspelen. Ieder jaar moeten 24 jongeren met elkaar vechten in een arena tot er nog maar 1 leeft. Maar daarna volgt een opstand.

4. Een lied van ijs en vuur – George R.R. Martin
Oftewel; Game of thrones. Ja beste mensen, deze serie is gebaseerd op een boekenserie. Een serie met maar liefst 7 boeken. Boeken van gemiddeld 700 bladzijdes. Heb ik je nu meteen ontmoedigd? Ik kan begrijpen dat niet iedereen deze boeken wilt lezen. Niet iedereen houdt van Game of thrones en zeker niet iedereen houdt van zulke dikke boeken. Ik normaal gesproken ook niet. Maar deze boeken lezen fijn weg. Ik heb niet door dat het zoveel bladzijdes zijn. En in vergelijking met de serie is het vooral leuk dat er zoveel meer informatie in staat en je de karakters dus veel beter leert kennen.

5. De labyrinthrenner – James Dashner
Nog een trilogie, begin je een patroon te zien? Geen zorgen, dit is de laatste serie die ik ga bespreken. Ook deze zijn dystopiaboeken. De wereld is getroffen door een dodelijke ziekte en door een aantal jongeren te observeren terwijl ze in zware omstandigheden leven, wordt gehoopt dat ze een medicijn kunnen vinden voor deze ziekte.

leestip

6. De kraamhulp – Esther Verhoef
Dit is een thriller over de kraamtijd van Didi. Hoewel ik zelf geen kinderen heb lijkt me dit een kwetsbare periode. Er zit spanning in het hele boek en pas op het eind komt alles bij elkaar. Hierdoor blijft het spannend om te lezen. Ik kon dit boek niet aan de kant leggen en wilde het eigenlijk in een keer uitlezen.

7. Paaz – Myrthe van der Meer
Ik moet heel eerlijk zeggen dat dit niet het beste boek is dat ik ooit heb gelezen. Ik vind dat er meer in dit verhaal zat dan dat er is uitgehaald. Waarom ik het dan toch aanraadt? Omdat het wel een redelijk goed beeld schetst van iemand die in de war is en van een kliniek. Ik denk dat dit boek kan helpen om meer begrip te krijgen voor mensen met een depressie of andere aandoening.

8. Schrijven kreng! – Lisette Jonkman
Ik schreef een tijdje terug al een review over Schrijven kreng! en daar sta ik nog steeds helemaal achter. Het is gewoon een leuk boek om te lezen als je bezig bent met schrijven. Zelfs als je niet de intentie hebt om een boek te schrijven is het leuk. Er staan namelijk ook genoeg tips in die je kunt gebruiken voor kortere teksten en verhalen.

leuke boeken

9. Wat is er in hemelsnaam gebeurd– Christopher Lloyd
Ik zag de naam en voorkant van dit boek en ik wist dat ik deze in mijn kast wilde hebben. Ik ben een eeuwigheid bezig geweest om het te lezen, maar ik heb er zeker geen spijt van. Alles staat in dit boek. Van de oerknal tot nu (wat ook de ondertitel van het boek is). Gelukkig staan er ook nog plaatjes in het boek, want het is heel veel informatie. Alles wordt wel goed uitgelegd en het is ook niet heel ingewikkeld. Wel merk je dat je beter korte stukken uit dit boek kunt lezen, want na een tijdje ben je een groot deel van je aandacht kwijt.

10. Het raadsel van alles wat leeft (en de stinkstokken van Jos Grootjes uit Driel) – Jan Paul Schutten
Dit boek lijkt op het boek hiervoor, maar dan voor kinderen. En het is een stuk dunner. Dus als het je wel leuk lijkt om over de geschiedenis van de aarde te lezen, maar niet houdt van veel tekst is dit een aanrader. Het is geschikt voor kinderen van de bovenbouw basisschool en dat merk je wel in het taalgebruik. Ik vond dat juist wel leuk, want daardoor las het boek vrij snel en bleef het luchtig. Wil je toch iets meer inhoud dan kan je beter ‘Wat is hier in hemelsnaam gebeurt’ lezen.

Staan hier boeken tussen die jullie al kennen? Hebben jullie nog andere tips voor mij?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

2 gedachten over “Boeken die je moet lezen – 10 tips”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.