Haakpatroon haaketui

Haken is leuk, maar in de loop der tijd verzamel je veel haaknaalden en die moet je ergens kwijt. Ik had ze in een bakje liggen, maar dat werkte niet. Dus ik besloot een haaknaaldenetui te gaan haken!

haaketui

Voordeel van dit patroon is dat je gemakkelijk het formaat kunt aanpassen. Zo heb je altijd een etui die past bij jouw haaknaalden. Je kunt ook zoveel of zo weinig kleuren gebruiken als je zelf wilt. Ik heb gekozen voor 2 kleuren, maar meer kan natuurlijk ook! Wissel om de 2 rijen van kleur en leef je uit.

Het patroon

1. Begin met een ketting van lossen. Maak setjes van 5 lossen. Oftewel, zorg ervoor dat de lossenketting altijd deelbaar is door 5. Bepaal hoe lang je de ketting wilt maken. Hoeveel haaknaalden wil je kwijt in je etui?

2. Haak een keerlosse en haak allemaal vasten op de lossenketting

3. Wissel van kleur. Haak 5 stokjes, 5 vasten, 5 stokjes, 5 vasten. Herhaal dit tot het einde

4. Haak rij 3 nogmaals. Afhankelijk van het aantal setjes van 5 moet je beginnen met stokjes of met de vasten. Zorg er voor dat de 5 stokjes op de 5 stokjes worden gehaakt en de 5 vasten op de 5 vasten.

5. Wissel van kleur. Haak allemaal vasten

6. Herhaal rij 5

7. Herhaal rij 3 t/m 6 tot je de gewenste hoogte van de etui hebt bereikt. Houd er rekening mee dat je de lap nog dubbel moet vouwen om ‘zakjes’ voor de haaknaalden te maken. Zorg er dus voor dat de lap iets langer is dan 1,5 keer de lengte van de langste haaknaald.

 

Nu bepaal je hoe je de gehaakte lap wilt dubbelvouwen. Markeer dit met een stitchmarker. Zorg dat je aan de andere kant een stichmarker op dezelfde plek steekt, zodat het dubbelgevouwen stuk wel recht is.

haakpatroon haaketui
Nu moet je de zijkanten van het dubbelgevouwen gedeelte samenhaken of naaien. Afhankelijk van wat je zelf het prettigste vindt werken. Zorg ervoor dat je alle steken aan beiden kanten meeneemt.

Als je klaar bent heb je een grote zak als het ware.

haaketui haken

 

Om de haaknaalden goed op te kunnen bergen moet je van deze grote zak allemaal kleine zakjes maken. Het is niet moeilijk, maar het duurt wel even om te doen. Je stopt een haaknaald in de grote zak. Je duwt deze helemaal tegen de zijkant aan. Je ziet nu waar de haaknaald eindigt en waar de zak dus ook zou kunnen eindigen. Pak nu een naald en draad en naai de voor en achterkant van de zak aan elkaar vast.

etui haaknaalden

 

Hier ga je net zo lang mee door totdat alle haaknaalden een zakje hebben. Je kunt ook een zakje maken voor bijvoorbeeld een schaar zoals ik gedaan heb. Ik heb expres een groot stuk open gelaten, zodat ik daar mijn stichtmarkers en naalden in kwijt kon.

patroon etui haaknaalden

Om te zorgen dat de haaketui opgerold blijft haak je nog een keer een lossenketting. Zorg dat deze lang genoeg is om om de etui te wikkelen en de strikken.

haaknaaldenetui maken

Klaar! Je hebt nu een mooie etui om al je haakspullen netjes in op te bergen!

 

 

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

12 gedachten over “Haakpatroon haaketui”

 1. Beste Leonie,
  Dank voor dit leuke patroon, ik ben van plan om het etui te gaan maken, maar vroeg me af met wat voor dikte garen/katoen je het voorbeeld hebt gemaakt?
  Alvast bedankt voor je antwoord!
  Groeten,
  Liz

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.