Kalligraferen voor de Wereld Alfabetiseringsdag

Een tijd geleden kreeg ik een e-mail met de vraag of ik mee wilde werken aan een leuk project om aandacht te vragen voor de analfabeten en laaggeletterden in Nederland tijdens de Wereld Alfabetiseringsdag. Lezen en schrijven spelen mijn hele leven al een belangrijke rol en ik ben blij dat ik dat ondanks mijn dyslexie gewoon kan. Daarom wilde ik hier graag aan meewerken.

analfabeet

Wereld Alfabetiseringsdag

In Nederland zijn 250.000 analfabeten en 1,3 miljoen laaggeletterden (zij kunnen losse woorden lezen en schrijven, maar geen lange zinnen). Veel meer mensen dan ik dacht! En dan te bedenken dat er weinig over wordt nagedacht, maar je voor onze samenleving voor bijna alles moet kunnen lezen en schrijven… Als je wilt werken moet je een contract lezen, als je een uitkering wilt moet je een formulier invullen. Bij de eerste hulp moet je je gegevens achterlaten, bij de apotheek krijg je een bijsluiter mee met informatie over je medicijnen. Als je een nieuw paspoort nodig hebt moet je een formulier invullen en leren autorijden kan niet, omdat je dan eerst je theorie-examen moet halen. Allemaal dingen waar wij niet over nadenken en als gewoon zien, maar die voor 1,5 miljoen Nederlanders een grote uitdaging zijn.

kalligrafieset

Ik kreeg een kalligrafieset opgestuurd. Dit is namelijk een combinatie van gewoon schrijven en kunst, waardoor het lastiger is om te schrijven en om te lezen. En ik moet zeggen dat ik het ook best uitdagend vond! Gelukkig zat er een boekje met uitleg bij. Het begon me al snel te duizelen. Zoveel termen, zoveel techniek, zou ik dit wel kunnen? Ik vond het eng om te beginnen met oefenen. Het was teveel, overweldigend. En dan te bedenken dat ik weet hoe het alfabet eruit ziet en ‘alleen’ op een andere manier moet leren schrijven.

laaggeletterd

Oefenen

Bij de set zaten kalligrafiestiften en vulpennen. Omdat ik linkshandig ben en op school altijd mijn met vulpen geschreven tekst uitveegde met mijn hand, besloot ik te beginnen met de stiften. In het boek staan 4 verschillende stijlen uitgelegd. Bij iedere stijl moet je de pen in een bepaalde hoek houden. Ik heb het idee dat dat voor linkshandigen iets lastiger is, omdat je daardoor een niet zo comfortabele kromming moet maken met je pols. Ik merkte ook dat de goede hoek steeds na een paar letters weer verdween. Gelukkig staat de hoek in het boekje afgebeeld, zodat ik de juiste hoek weer kon aannemen. En er zaten gelinieerde vellen papier bij, zodat je de juiste hoogte voor de letters had. Één zorg minder, want anders zou ik vast scheef en te klein schrijven.

kalligrafie leren

Alfabet 1 ging redelijk. Na wat oefenen zag ik dat mijn letters redelijk overeen kwamen met het boekje. Tijd voor alfabet 2. Dat was een ramp. Het zijn ingewikkelde letters die uit veel verschillende delen bestaan. Ik besloot al snel dat dit een niveau te hoog was. Dus ik begon met het 3e lettertype. Hij lijkt op de eerste stijl, maar er zijn een paar kleine verschillen. Dit alfabet ging vrijwel meteen goed. Er zaten letters bij waar ik tevreden over was. Daarom besloot ik om met dit lettertype verder te gaan.

kalligrafiepen

Vulpen

Na een paar keer oefenen kon ik het alfabet steeds sneller en gemakkelijker schrijven. Het was nog steeds niet perfect, maar het leek op de letters in het boek. Tijd voor de vulpen! Ook nu vond ik het weer spannend om te beginnen. Zou ik weer alles uitvegen met mijn hand? Gelukkig ging het goed. Of het nu komt doordat ik mijn hand in een bepaalde hoek hield of dat de inkt gewoon snel droog is, het ging veel beter dan op de basisschool! En ik merkte ook dat het gemakkelijker ging dan met de stift. De pen glijdt wat meer over het papier. Nadat ik het alfabet 2x op had geschreven was ik helemaal trots op mezelf! Net een kind die voor het eerst haar naam goed had geschreven.

kalligraferen

Een zin schrijven

De bedoeling was dat ik uiteindelijk een zin zou schrijven. Ik wist al van te voren wat ik op wilde schrijven. Ik vind het namelijk een bijpassende tekst voor de Wereld Alfabetiseringsdag. Maar weer die spanning… Het is natuurlijk nog steeds niet hetzelfde als voor iemand die leert schrijven, maar het voelde als een gigantische stap om van losse letters naar woorden te gaan. De letters moeten op de goede afstand van elkaar staan en ook de ruimte tussen de woorden moeten goed zijn.

wereld alfabetiseringsdag

Na 1 zin raakte ik de weg kwijt. Ik wist opeens niet meer hoe ik de hoofdletter I moest schrijven en ook de t die volgde ging niet goed. Gelukkig ging het daarna wel weer goed. Maar het was lastiger dan ik dacht. Daarna heb ik de zin nog een paar keer opgeschreven om de juiste compositie te bepalen.

kalligrafie

Het eindresultaat

Nadat ik tevreden was over mijn lettertype en de compositie was het tijd om de tekst op het mooie papier te schrijven. Ik heb een klein canvas en perkamentpapier ontvangen. Omdat mijn zin vrij lang is koos ik voor het perkamentpapier. Met de liniaal heb ik alles nagemeten, zodat mijn tekst zo goed mogelijk in het midden van het papier kwam. En ik moet zeggen dat ik best tevreden ben! Dit is simpele kalligrafie, niet de rijk versierde letters die heel moeilijk te lezen zijn, maar dat kan ik ook niet leren in een korte tijd. Ik ben al blij met dit.

Ik heb de kalligrafieset ontvangen

Sta jij wel eens stil bij de mensen die niet kunnen lezen en schrijven?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

1 gedachte over “Kalligraferen voor de Wereld Alfabetiseringsdag”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.