Social media en psychische problemen

Vandaag een gevoelig onderwerp. Is het verstandig om actief te zijn op social media als je psychische problemen hebt? Een onderwerp waarbij de meningen zijn verdeeld en vaak zorgt voor heftige reacties. Maar ook een onderwerp waar ik geen kort antwoord op heb. Het is niet simpel ja of nee. Sterker nog, het antwoord ligt voor mij in het midden en verschilt niet alleen per persoon, maar ook per dag.

social media en psychische problemen

Wat zijn psychische problemen?

Ik zie psychische problemen heel breed. Van een depressie tot een persoonlijkheidsstoornis. Of je nu redelijk normaal kunt werken of bent opgenomen. Er zijn natuurlijk verschillende gradaties, maar wat mij betreft valt er veel onder psychische problemen. Die diversiteit en gradaties maakt het ook moeilijk om heel duidelijk ja of nee te zeggen. Hoe groter de problemen, hoe eerder men neigt om te zeggen dat je niet op social media moet zitten.

De term psychische problemen klinkt meteen zo zwaar en negatief, maar ik weet niet goed hoe ik het anders moet noemen. Het is niet bedoelt om iemand te kwetsen, ik heb zelf ook psychisch problemen namelijk.

weerspiegeling zelfportret

Mijn ervaring

Ik ben zelf actief op social media, ook in de periodes dat het niet goed gaat. Daarnaast volg ik veel mensen met psychische problemen. Hierin vallen mij bepaalde patronen op. Ook bij mezelf. Ik roep altijd dat ik eerlijk wil zijn op social media, ook als het slecht gaat, maar ik probeer mij wel steeds bewuster te zijn van de balans tussen negatief en positief.

Het is fijn om mijn ei kwijt te kunnen en (h)erkenning te vinden bij anderen. Ook is het prettig om steun en tips te krijgen. Maar ik merk dat ik ook gevoelig ben voor de negatieve spiraal als ik alleen zeg hoe slecht ik mij voel. Ook vind ik het vervelend om bij anderen alleen maar negatieve berichten te lezen, omdat ik mij daar niet beter door ga voelen. Daarom dit artikel, ik heb hier de laatste tijd namelijk veel over nagedacht.

Nadelen

Laat ik maar meteen beginnen met de meest voor de hand liggende; je toekomstige werkgever kan het lezen. Als je niet nu aan het solliciteren bent acht ik de kans niet zo groot, omdat een werkgever echt niet leest wat je een paar maanden terug hebt geplaatst (als je actief bent tenminste, als je daarna nog maar 2 berichten hebt geplaatst leest hij het wel). Maar je huidige werkgever, als je die hebt, kan het wel lezen. Als hij niet op de hoogte is van je psychische problemen kan dat tot vervelende situaties leiden.

Naast werkgevers kunnen ook bekenden het lezen. Als je een anoniem account hebt (dat zie ik veel op Twitter) dan maakt het minder uit. Als je gewoon onder je eigen naam een account hebt, zoals ik, dan kan iedereen je vinden. Zelfs als bekenden je niet volgen ben je zo gevonden. En de mensen die je wel volgen zullen iedere keer lezen hoe slecht het wel niet met je gaat. Veel mensen zullen dan gaan denken dat je te negatief bent, je je aanstelt.

In een slechte bui/periode kan je gemakkelijk dingen plaatsen waar je later spijt van krijgt. Je voelt je slecht, wanhopig en wilt het kwijt. Social media is dan een aantrekkelijk medium om te zeggen hoe je je voelt of wat je denkt. Maar wat als je later spijt krijgt? Spijt van wat je hebt gezegd, of van de hoeveelheid berichten die je hebt geplaatst? Als je je slecht voelt ben je veel minder goed in staat om te beoordelen of het slim is om iets te plaatsen of niet.

Zoals ik net al zei ben ik gevoelig voor de negatieve spiraal. Het is best mogelijk dat je je alleen maar slechter gaat voelen als je de negatieve dingen plaatst. Of dat je door de dingen die anderen plaatsen (positief waarbij jij denkt dat je het nooit kunt, of negatief waarvan je je realiseert dat dat ook voor jou geldt) je alleen maar slechter gaat voelen. Of dat je, juist door alleen maar mensen te volgen met wie het niet goed gaat, je vergeet dat de wereld ook mooi kan zijn.

voordelen social media psycische problemen

Voordelen

Het is niet alleen maar negatief om actief te zijn op social media als je psychische problemen hebt. Zoals ik al zei is mijn eigen ervaring dat het ook zeker positief kan zijn. Het is heel fijn om je verhaal kwijt te kunnen. Als je niemand hebt om mee te praten heb je gewoon de behoefte om je te uiten. Alles opkroppen werkt alleen maar averechts. Het uitspreken van je gevoel kan heel erg opluchten.

Als je je gedachten of gevoel eenmaal geuit hebt kan je hier reacties op krijgen. Lieve woorden, of tips om met je gevoel om te gaan. Ik kreeg op een gegeven moment de opmerking dat de paniek weer over zou gaan toen ik midden in een paniekaanval zat. Dat wist ik natuurlijk wel, maar het was fijn om dat van iemand te horen, omdat je daar op dat moment zelf niet over nadenkt.

Naast tips of lieve woorden kan je ook veel herkennen bij anderen met dezelfde problemen. Hierdoor heb je niet meer het gevoel dat je er alleen voor staat. Je bent niet de enige en je bent niet gek. En als die personen dan al een stap (of meerdere stappen) verder zijn in het proces kan het ook nog eens hoop geven dat het met jou straks ook beter kan gaan.

social media en psychische problemen

Tips

Als je de voor- en nadelen hebt afgewogen en hebt besloten dat je je social media accounts niet wilt verwijderen, heb ik een aantal tips voor je om de balans tussen die 2 wat meer te vinden. Ik probeer ze zelf ook toe te passen, maar eerlijk is eerlijk, dat gaat de ene keer beter dan de andere.

  • Heb je behoefte om op een slecht moment iets op social media te plaatsen maar ben je bang dat je later spijt krijgt? Probeer dan eens om datgene wat je anders online zou zetten in een dagboek te schrijven, of desnoods in een word-document te plaatsen.
  • Gaat het je niet alleen om het uiten, maar wil je ook reactie? Vraag of je iemand een privé-bericht mag sturen. De meeste mensen staan hier gewoon voor open!
  • Wil je ook geen privé-berichten sturen? Probeer dan eens om de post te schrijven en weg te lopen. Wacht een uur en kijk dan of je het nog steeds wilt plaatsen.
  • Post het ook als je een goede dag hebt! Zo staan er niet alleen negatieve dingen en het kan voor jezelf ook fijn zijn om dat positieve op je tijdlijn te zien staan.
  • Probeer voor jezelf een grens te bepalen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je iedere dag maximaal 2 negatieve berichten mag plaatsen, waardoor je selectiever moet zijn met wat je online zet.
  • Wil je dit allemaal niet en gewoon los kunnen gaan? Overweeg dan een anoniem account, waardoor je geen last kunt krijgen van nare reacties van bekenden.
  • Volg naast accounts van mensen die in dezelfde situatie zitten, ook mensen die al een paar stappen verder zijn in het proces, of die misschien nergens last van hebben. Zo houdt je je tijdlijn wat meer in balans en word je minder snel meegetrokken in de negatieve spiraal.

Hoe denk jij over social media en psychische problemen?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

2 gedachten over “Social media en psychische problemen”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.