Review: Xiaomi Mi Band pulse – de goedkope activity tracker

Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik een hekel heb aan sporten. Mensen die mij beter kennen weten dat ik ook een hekel heb aan lopen, vooral als het mij niet van A naar B brengt. En toch kocht ik een activity tracker. Ik kan namelijk niet meer om sporten en bewegen heen. Ik moet. Volgens mijn fysio is sporten op dit moment nog de enige optie om meer pijn en verdere achteruitgang te voorkomen. En als ik het dan toch doe, dan wil ik ook weten hoe goed of slecht ik het doe. Ik ben namelijk wel dol op cijfers en statistieken!

mi band

De Xiaomi Mi Band pulse (of 1S) is een Aziatische activity tracker. Het is in Azië een groot merk met meerdere producten. Een beetje te vergelijken met Huawei. Tijdens mijn ‘onderzoek’ las ik overal dat de kwaliteit net zo goed was als bijvoorbeeld Fitbit, maar dan een stuk goedkoper. Dus ik besloot het gewoon te proberen en bestelde voor 15 euro mijn Mi Band pulse op AliExpress. Je kunt hem ook op bol.com bestellen, maar dan kost hij 40 euro.

xiaomi mi band

Eerste indruk

Ik moest meteen denken aan Apple toen ik het doosje zag. Strak, simpel, het enige wat anders is is de kartonkleur ipv het wit. Ook als het doosje open maakt zie je de gelijkenis. Het enige wat je ziet is de Mi Band. Je moet het karton omhoog vouwen om ook de gebruiksaanwijzing, bandje en oplader te zien. Meer zit er ook niet in. En de gebruiksaanwijzing is ook kort en krachtig. En Chinees. Mijn Chinees is niet zo goed, maar het spreekt allemaal voor zich en op internet zijn er genoeg Engels- en zelfs Nederlandstalige gebruiksaanwijzingen te vinden.

xiaomi mi band pulse

Om te beginnen moet je de app downloaden wat kan door de QR-code te scannen. Dan koppel je via bluetooth de Mi Band met de app. Ik moest die van mij eerst even 5 minuten aan de lading hangen voordat het koppelen lukte. Daarna deed hij het perfect.

xiaomi mi band 1s pulse

Stappenteller

In eerste instantie is de Mi Band een luxe stappenteller. Hij meet de bewegingen en concludeert dan dat je loopt. Ik wilde weten hoe betrouwbaar hij was dus ik heb de app aangezet en ben toen met mijn arm gaan bewegen. Er kwamen geen stappen bij, behalve als ik met mijn arm langs mijn lichaam bewoog zoals je ook doet met lopen. Ik heb ook gekeken of er tijdens het zitten achter de computer etc stappen bij kwamen, maar dat was niet het geval. De beweging op de crosstrainer ziet hij wel als lopen, maar daar ben ik juist blij mee. Maar voor zover ik het heb uitgeprobeerd vind ik hem dus redelijk betrouwbaar in de meting.

mi band pulse

Hartslag

Ik wilde graag de Mi Band 1S zodat ik ook mijn hartslag kan meten. Dat lijkt me vooral handig met sporten. De cardio-apparaten kunnen daar ook wel je hartslag meten, maar die zijn vaak stuk of zeggen dat mijn hartslag 60 is na 10 minuten rennen.

App mi band

Om je hartslag te meten open je de app en druk je op hartslag meten. Je houdt je pols dan op borsthoogte terwijl de Mi Band gaat meten. Nu heb ik het niet vergeleken met een echt hartslagmeter, maar de resultaten lijken in 90% van de gevallen redelijk te kloppen. Ik heb soms een hele lage waarde, maar als ik de Mi Band dan tegen mijn pols druk en opnieuw meet komt er een logische waarde uit. Toen ik in de sportschool op een apparaat stond die wel mijn hartslag wilde hebben heb ik even gekeken of er een verschil in zat, en ze zaten beiden op ongeveer dezelfde waarde. Ook wel redelijk betrouwbaar is

Mi Fit

Slaap

De Mi Band houdt ook bij wanneer je slaapt en hoe diep of licht je slaapt. Ik gebruik altijd de app Sleep cycle op mijn telefoon. Die leg je op je nachtkastje en registreert het geluid. De Mi Band lijkt me daarom betrouwbaarder omdat die op je pols zit en je beweging registreert en ook je hartslag als je die optie aanzet. Nu weet ik niet of het licht en diep slapen echt klopt, want dat schijnt zonder hersenmeting vrijwel onmogelijk te zijn om te weten. Maar de tijden waarop ik in slaap val, tussendoor wakker wordt en opsta kloppen wel. En je kunt ook een wekker aanzetten. Als je op moet staan begint de Mi Band te trillen. Hoewel ik wakker word van de trilling zet ik voor de zekerheid daarnaast ook mijn wekker.

Mi Fit app

App

De app (Mi Fit) is beschikbaar voor alle besturingssystemen. Het kan alleen wel zo zijn dat jouw versie te oud is. De app is Engelstalig en werkt met bluethooth. Je kunt die uitschakelen, maar ik heb hem constant aanstaan zodat ik hem niet hoef aan te zetten als ik wil weten hoeveel stappen ik gezet heb. Je logt in met een Mi account en geeft ook aan om welke pols je de Mi Band draagt.

In de app kan je instellen hoeveel stappen je wilt zetten en je lengte en gewicht invullen. Je ziet je voortgang van het aantal stappen, plus een specifactie van hoe laat je hoeveel stappen hebt gelopen en kunt zien hoeveel stappen je op eerdere dagen hebt gezet. Er zitten overigens 3 lampjes in en die gaan alledrie branden en trillen als je je doel behaald hebt. Er zit ook een systeem in dat er een lampje brandt als je op 1/3 of 2/3 ziet, maar dat systeem snap ik niet helemaal. Je ziet ook een grafiek met je gewicht en je BMI. Je slaap en hartslag worden ook bijgehouden en dat kan je ook terugkijken van de afgelopen dagen. Je kunt ook alle resultaten delen via Twitter en Facebook.

mi band 1s pulse

Bandjes

De Mi Band en de bandjes zijn gemaakt van anti-allergisch materiaal en ik merk na een week inderdaad nog niks van irritatie. Het bandjessysteem werkt heel simpel. Je duwt de Mi Band in het gat. Die is net iets te klein zodat het goed blijft zitten. Het bandje druk je vervolgens dicht met een soort drukknoopje. Ik dacht eerst dat het niet erg stevig was, maar hij is nog geen 1x los geraakt.

xiaomi mi band 1s

Er zijn heel veel verschillende bandjes te krijgen voor de Mi band. Zwart is prima, maar ik vind was afwisseling ook wel leuk. Daarom bestelde ik een roze en een blauwe los. De drie die ik nu heb zijn allemaal effen, maar je hebt ze ook met printen. Ik ga denk ik nog wel andere bandjes voor erbij bestellen. Zeker omdat ze zo goedkoop zijn.

Eindoordeel

Al met al ben ik heel tevreden over mijn Mi Band. Ik heb hem nu ruim 1,5 week en de batterij is nog steeds meer dan de helft vol. Ik heb hem halfvol gekregen en na een uur aan de lading was de batterij weer voor 90% vol. Nu is de batterij nog voor 65% vol (dat kan je ook in de app zien). Ideaal! De lampjes gaan rood knipperen als de batterij opgeladen moet worden, maar dat heb ik dus nog niet gezien.

Xiaomi mi band review

Naast de lange batterijduur ben ik ook tevreden over de werking van de app en de betrouwbaarheid van de resultaten. Zeker voor die 15 euro! Hij ziet er ook best mooi uit. 3 onopvallende lampjes, mooi zilver, niet te groot. Je loopt er zeker niet mee voor gek.

Het enige wat ik mis aan de Mi Band is een schermpje en een continue meting van de hartslag. Maar deze maand is de Xiaomi Mi Band 2S uitgekomen en die heeft een schermpje en meet als het goed is continue je hartslag. Maargoed, die is 40 euro en ik heb net deze, dus voorlopig red ik me hier wel mee.

Deze blog bevat affiliatelinks.

Heb jij een activity tracker? Of ga je nu deze Xiaomi Mi Band 1S aanschaffen?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

6 gedachten over “Review: Xiaomi Mi Band pulse – de goedkope activity tracker”

  1. Oh wat een mooie!
    Ik kocht afgelopen maand de jawbone en ben ook enthousiast. Ik was alleen wel meer geld kwijt dan jij en hij meet geen hartslag. Ik merk m’n best doe aan m’n stappen te komen. Een stukje omlopen is ineens leuk. de auto gaat achterop de parkeerplaats ipv dichtbij het pand waar ik moet zijn (die enkele keer dat ik de auto neem) voor de laatste 100 stappen van m’n dagdoel loop ik rustig nog een keer de trap op en af … van die dingen. Grappig dat het zo werkt in elk geval 🙂

    De mijne meet ook de slaap inderdaad. Daar ben ik wat sceptisch over. Ik heb veel jeuk en als ik in m’n slaap mezelf krab, denkt het apparaat dat ik wakker ben. Maar goed, misschien ben ik dan ook wel licht wakker, dat weet ik niet.
    Doordat ik deze week eigenlijk elke dag te laat naar bed ging, krijg ik nou tips van de ‘smartcoach’ om beter te slapen. Lief van hem, maar ze slaan een beetje de plank mis. Kan hij (zij?) ook niet weten natuurlijk 😉

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.