Rust

Bij mijn doelen voor januari kwam het al naar voren; ik wil rust. Sindsdien is het meerdere keren terug gekomen. Ik denk niet alleen aan rust, ik heb het ook al een paar keer uitgesproken. Kennelijk is die behoefte aan rust dus behoorlijk groot. Misschien heb ik het ook wel gewoon nodig?

rust

Ik merk al een tijdje dat ik geen energie, maar ook geen zin heb om dingen te doen. Het liefst slaap ik of hang ik op de bank. Hoe leuk een activiteit ook kan zijn. Slapen en overwinteren klinken nu het best. Door de kou heb ik veel pijn, maar ik heb ook weinig energie. Dus wat is er dan mis met een winterslaap? In december vocht ik er nog heel erg tegen. Ik wilde gewoon mijn leven blijven leiden en van veel slapen zou ik alleen maar moe worden. Nu heb ik dat gevecht opgegeven. Ik blijf op vrije dagen tot 12 uur in bed liggen en ik kruip met een dekentje op de bank. En heel eerlijk? Ik geniet ervan!

Bij Altrecht heb ik geleerd om te luisteren naar mijn lijf en te ontdekken wat mijn behoeftes zijn. En op dit moment is mijn behoefte is rust. Toen ik zat te denken waar mijn blog voor vandaag over kon gaan bleef mijn hoofd leeg. Ik heb een hele lijst met blogideeën, maar dat vond ik allemaal teveel werk. Ik wil namelijk gewoon rust. Er zijn nog veel dingen die ik kan doen en waar ik over kan schrijven, maar dat komt ooit wel. Nu ga ik lekker genieten van mijn winterslaap. Mijn lijf vraagt om rust en dat krijgt het ook. Natuurlijk blijf ik wel gewoon werken en blogs schrijven, maar ik doe het verder rustig aan. Ik doe het hoognodige en kijk daarna of ik nog iets wil doen of dat ik liever op de bank ga liggen.

Luister naar het fluisteren van je lijf

Hoe fijn het ook is, het is moeilijk om me niet schuldig te voelen. Er zijn nog veel dingen die eigenlijk moeten gebeuren terwijl ik op de bank naar de tv lig te staren. Mijn man is druk op zijn werk en moet ’s avonds thuis ook nog werken en ik lig tot 12 uur in mijn bed. Ik probeer me er over heen te zetten. Mijn hoofd en lijf schreeuwen om rust. Ik slaap niet voor niets zo lang. Dat kan ik alleen als ik het ook echt nodig heb. Mijn hoofd werkt niet goed meer. Ik loop steeds vaker halverwege een verhaal vast en mijn geheugen is slechter dan ooit. Dus ik voel mij niet schuldig, maar zorg goed voor mezelf. Als ik nu luister naar die roep om rust, kan ik straks gewoon weer verder.

Merken jullie ook dat je meer behoefte aan rust hebt in de winter?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

6 gedachten over “Rust”

 1. Mooi geschreven.. Je hoeft je inderdaad niet schuldig te voelen. <3 Ik hoop dat je je snel iets beter mag voelen.

  Wat ik zelf altijd heel erg lastig vind aan rust is dat ik niet weet wanneer ik bijvoorbeeld mee ga met mijn negatieve stemming (die dan roept om niks doen) en wanneer ik naar mijn lichaam mag luisteren. Daar heb ik veel moeite mee. Hoe doe jij dat?

  Beantwoorden
  • Dat is ook heel lastig in te schatten. Zeker op dat moment. Ik probeer altijd onderscheid te maken in wanneer mijn hoofd moe is en wanneer mijn lijf moe ik. Als mijn lijf moe is geef ik er eerder aan toe. Als mijn hoofd moe ik probeer ik eerst te bedenken hoe dat komt en of ik er baat bij heb om rustig aan te doen. Als ik in een dip zit weet ik namelijk dat het mij uiteindelijk niet helpt om een tent in mijn bed te bouwen, maar dat ik juist beter iets kan gaan doen. Lukt ook niet alle dagen hoor trouwens. Maar door te proberen dat onderscheid te maken lukt het iets beter om in te schatten wanneer ik rust wil en wanneer ik rust nodig heb

   Beantwoorden
 2. Voel je alsjeblieft niet schuldig, dat is helemaal niet nodig! Een therapeut zei tegen mij: in vehouding tot wat ik kan, doe ik genoeg. Deze gedachten helpt altijd wel als ik me schuldig voel of het idee heb dat ik niet genoeg doe op een dag. 🙂 misschien heb jij er ook iets aan. (Heb net op lisanneleeft gelezen dat je gaat lopen voor haar team, wat knap van je!)

  Beantwoorden
  • Ja daar heeft hij ook wel gelijk in! Ik probeer zelf op zo’n moment te denken dat ik niet lui ben, maar dat mijn lijf juist hard bezig is met herstellen, zodat ik morgen weer actief kan zijn. Dat helpt ook wel redelijk
   En ik ga lopen ja ^^ moet lukken denk ik!

   Beantwoorden
 3. De winter is een mooie tijd om het rustig aan te doen, zeker als het zo koud is of juist van dat donkere weer. Maar sowieso, als je lichaam aangeeft om het wat rustiger aan te doen, dan is het alleen maar goed om daar naar te luisteren. Wat je zelf al aangeeft, dan kun je daarna weer verder.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.