Tips om tijd te nemen voor jezelf

Ik ben al 2 weken druk. Ik heb geen tijd voor het huishouden, ben constant moe en mijn hoofd loopt over. Dat is niet alleen vervelend, maar ook slecht voor mij. Stress en vermoeidheid zijn namelijk grote triggers voor mijn conversiestoornis. Daarom trap ik even op de rem en ga ik meer rust nemen. Het is tijd om tijd te nemen voor mezelf. En dat is moeilijk. Dus ik heb mijn eigen tips even op een rijtje gezet. Zo word ik er aan herinnerd en hebben jullie er wellicht ook iets aan.

tijd voor jezelf

Plan tijd in

Als je al lang druk bent of het moeilijk vind om te stoppen met dingen is het slim om tijd in te plannen. Zet een kruis in je agenda, of schrijf iets als Me-time op. Op die manier word je er aan herinnerd en kan je ondertussen niet stiekem andere afspraken inplannen. Dus schrijf het ook maar groot op met een pen die niet uitgewist kan worden.

Routine

Zo’n bijtrekweek is leuk en aardig, maar het zou natuurlijk veel beter zijn als je dat niet (of minder vaak) nodig hebt. Dus probeer een routine in te bouwen. Probeer iedere dag een uur voor jezelf te nemen. Of dat nou is door te lezen of door een middagdutje te nemen, dat maakt niet uit. Desnoods doe je iedere dag iets anders. Het kan aan het eind van de dag, maar halverwege de dag is effectiever. Even bijtanken zodat je de rest van de dag weer door kunt. Even pauzeren zodat je minder snel uitgeput raakt.

Internetloos

Internet slurpt energie. Niet alleen op de computer, maar vooral op je telefoon. De momenten dat je denkt dat je rustig op de bank zit zijn eigenlijk de momenten die veel energie kosten omdat je alles op internet probeert bij te lezen. Kan best leuk en ontspannend zijn, maar dan wel met mate. Zet het internet eens een dag uit. Of nog beter, kom helemaal niet in de buurt van je computer en telefoon. Een dag zonder al die internetprikkels. Laat de wereld lekker voor wat het is, morgen is het er ook nog wel.

Luister naar het fluisteren van je lijfzodat het niet hoeft te schreeuwen

Fijne plek

Ik word gek van een rommelige ruimte. Vooral als die rommel niet van mij is. Ik kan dan nog zo stil op de bank liggen, maar tot rust komen doe ik niet. Zoek daarom een plek waar jij je fijn voelt. Een plek waarop je ook echt kunt ontspannen en tot rust kunt komen. Of dat nou een plek in huis is of ergens in een bos, dat maakt niet uit. Maar een fijne plek is al het halve werk.

Prioriteiten

De meeste mensen die het druk hebben, hebben het voor een groot deel druk met dingen die best kunnen wachten. Als ik kijk naar mijn to-do lijstjes zijn er op werken na weinig dingen die meteen moeten gebeuren. Dus probeer als je druk bent eens kritisch naar je lijstje/agenda te kijken. Wat moet je nu doen en wat kan je voor later bewaren? Wat kan er zelfs helemaal doorgestreept worden omdat het niet belangrijk is?

Knutselen

Wat mij helpt om te ontspannen en mijn hoofd leeg te maken is creatief bezig zijn. Wel alleen bepaalde dingen. Tekenen is bijvoorbeeld juist stress verhogend, omdat ik het niet kan en nooit weet wat ik moet tekenen. Maar haken gaat redelijk automatisch, waardoor ik daardoor wel tot rust kan komen. Zolang er maar geen druk achter zit. Zodra het een opdracht of cadeautje met deadline is, werkt het niet meer ontspannend.

It's ok to be happy with a calm life

Hulp

Misschien zijn er dingen die je niet kunt uitstellen, maar dat betekent nog niet dat je het alleen hoeft te doen. Durf om hulp te vragen. Kijk of iemand iets van je over kan nemen, of misschien kan je het samen doen. En als iemand je hulp aanbiedt accepteer die dan ook. Niet zeggen dat je na een paar dagen rustig aan doen het zelf wel weer kunt. Als iemand je er bij helpt scheelt jou dat straks weer.

Slapen

Als ik echt heel moe ben werkt alleen ontspannen niet meer. Dan heb ik ook meer slaap nodig. Dus op tijd naar bed gaan, geen wekker zetten en je ’s ochtends nog een paar keer omdraaien. En als het nodig is ook gewoon ’s middags weer gaan liggen voor een powernap. Desnoods maak je er een pyjamadag van, zodat je altijd comfortabele kleren aan hebt voor bed.

NEE

Dit is de moeilijkste tip. Niet alleen voor mij, maar ik denk voor iedereen. Zeg nee. Tijdens de periode dat je tijd voor jezelf neemt, maar ook vooral de rest van de tijd. Je hoeft het niet iedereen naar zijn zin te maken. Denk ook eens aan jezelf. De wereld vergaat niet als je nee zegt. En het kan ook geen kwaad om eens nee te zeggen te jezelf. Dat is misschien nog moeilijker, maar soms is dat gewoon even nodig.

Wat doe jij als je tijd voor jezelf nodig hebt?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

10 gedachten over “Tips om tijd te nemen voor jezelf”

 1. Nee, is soms inderdaad erg moeilijk om te zeggen. ik probeer het ook, maar blijft lastig. Ik ga ook vaak knutselen, dat vind ik fijn om te doen, maar ook tv kijken, heerlijk!

  Beantwoorden
 2. Je vindt het moeilijk om die tijd voor jezelf te nemen, maar ik vind het dus al heel knap dat je van jezelf weet dat het te druk is en actie onderneemt om er iets aan te doen! En nu nog uitvoeren. 😉 Hopelijk voel je jezelf dan gauw meer uitgerust

  Beantwoorden
 3. Tijd voor jezelf maken is echt zo belangrijk. Daarom hebben wij besloten om een maand geen televisie te kijken. Daar komt morgen een artikel over online. Misschien ook een tip voor jou?

  Beantwoorden
  • Zal het artikel even lezen, ben ik wel benieuwd naar!
   TV is voor mij een lastige. Want ik kan daar goed mee tot rust komen, maar het gebeurt ook vaak dat er teveel tijd in verloren gaat wat ik had kunnen besteden aan dingen die ik echt leuk vind. Weer die altijd lastige balans proberen te vinden dus…

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.