Uitje: Waterloopbos – een uniek bos

Het Waterloopbos is mijn favoriete bos. Ik ben er nog maar 2x geweest, maar toch durf ik te zeggen dat het mooier is dan alles bossen waar ik geweest ben. Gelukkig is het voor mij maar een half uur rijden, dus ik kan er nog regelmatig naartoe! En vandaag ga ik je vertellen én laten zien waarom jij er ook naartoe moet.

waterloopkundig laboratorium

Waterloopkundig Laboratorium

Het Waterloopbos is niet zomaar een bos en het heet ook niet voor niets zo. Het namelijk een voormalig waterloopkundig laboratorium. Oftewel, er werden hier schaalmodellen gemaakt van waterloopkundige werken. Die schaalmodellen liggen er nog steeds. Je kunt de haven van IJmuiden en Lagos zien, maar ook de Deense Noordzeekust. De natuur groeit tussen en over de schaalmodellen. Er zijn in de herfst veel paddestoelen te vinden en er zitten ook veel vogels, hoewel ik die alleen nog heb gehoord en niet heb gezien.

waterloopbos

Uniek

Door de schaalmodellen is het een uniek bos. Waar zie je zoveel natuur met vervallen bouwwerken gecombineerd? In het buitenland zie je dat veel, maar in Nederland maar heel weinig. De komende 10 jaar willen ze meerdere schaalmodellen gaan renoveren en er wordt een monument gemaakt van de Deltahal (ligt naast het bos en hier zijn de deltawerken getest). Je kunt dus waarschijnlijk de rest van je leven van dit unieke bos genieten!

waterloopbos herfst

Routes

Er zijn meerdere wandelroutes, ook een route voor kinderen en een rolstoelroute. Als je slecht ter been bent zou ik de rolstoelroute volgen, want niet alle paden zijn verhard. Ik heb zelf 2x dezelfde route (de havenroute) gelopen. Sowieso vanwege de afstand (3 km, dat is net te doen voor mij), maar ook omdat dat de route is waar je de meeste schaalmodellen tegenkomt. Maar er is ook een speciale route om veel paddestoelen te zien die ik deze herfst wil lopen. En als 3 km te kort is kan je ook een lange route kiezen. Voor elk wat wils dus!

waterloopbos

Fotogeniek

Een van de redenen waarom ik fan ben van het Waterloopbos is omdat je er mooie foto’s kunt maken. Niet alleen van de natuur, maar dus ook van een mooie combinatie van vervallen bouwwerken en natuur. Het is een vrij rustig bos en je kunt overal dichtbij komen. Ideaal voor fotografen dus! En je komt tijdens de route langs zoveel verschillende gebieden dat je ook niet iedere keer hetzelfde fotografeert. Ik kan er met gemak 3 uur rondlopen om foto’s te maken. Heerlijk!

Ben jij wel eens in het Waterloopbos geweest?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

10 gedachten over “Uitje: Waterloopbos – een uniek bos”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.