100 dagen lang tekenen en aquarelleren

Al een tijd koop ik aquarelverf en spullen die ik daarbij kan gebruiken. Ik vind aquarel mooi en het lijkt mij leuk om het te kunnen. Toch had ik er nog maar weinig mee gedaan, omdat ik bang was dat het zou mislukken. Al mijn hele leven roep ik dat ik niet kan tekenen (een cirkel en vierkant vind ik al lastig) en mijn aquareltekeningen zouden vast niet mooi zijn. Ik wilde er meer mee doen, maar ik wist niet goed hoe.

Toen kwam ik de 100 dagen Pippa Knus challenge tegen. Een challenge waarbij je 100 dagen lang iets tekent. Er is een lijst met 100 onderwerpen, maar je mag ook zelf iets bedenken. Ik heb besloten om met aquarel te werken, maar je kunt ook kleurpotloden of stiften gebruiken. Omdat ik het tekenen nog steeds erg moeilijk vind zoek ik van ieder onderwerp een tutorial om na te tekenen. Ik schets eerst met potlood, kleur het in met aquarel en omlijn het dan meestal met fineliner. Soms laat ik dat ook achterwege om de afbeelding meer een aquareluitstraling te geven.

Ik ben later begonnen met de challenge, dus in het begin maakte ik meerdere tekeningen per dag om het in te halen. Daar ben ik nu mee gestopt. Als ik een dag geen tijd heb, dan is het jammer. Die dag erna maak ik gewoon maar één tekening. Zo ligt er minder druk op en is het gemakkelijker vol te houden. Het is ook leuker als ik niet iedere dag meerdere tekeningen ‘moet maken’.

Inmiddels ben ik over de helft en ik zie al verschil. Sowieso gaat het schetsen sneller, maar ik ben ook zekerder over de lijnen die ik zet. Ik merk ook dat het beter gaat met de verhoudingen en ik hoef steeds minder te gummen.

Ik moet toegeven dat ik nog steeds zoek naar simpele tutorials. Ik vind mensen heel moeilijk. Daarom kies ik altijd voor een cartoony stijl ipv realistisch. Nu moet ik ook zeggen dat ik dat een leuke stijl vind, maar ik vind het ook nog te eng en moeilijk om realistisch te tekenen. Wie weet komt dat nog.

Mijn eigen stijl heb ik nog niet ontwikkeld, omdat ik steeds die tutorials gebruik. Ik probeer wel steeds iets uit te zoeken wat ik mooi vind, maar soms zijn er gewoon te weinig tutorials om kieskeurig te zijn. Tekeningen die een beetje cartoony, schattig en rond zijn vind ik vaak het leukst. De typische aquareluitstraling zoals de boot hierboven vind ik ook heel mooi, maar dat vind ik niet overal bij passen.

Ik wil op een gegeven moment gaan experimenteren met meerdere stijlen. Zelf iets tekenen zonder tutorial. Kijken wat mij het best ligt en wat ik het leukst vind. Ik denk dat dat een project gaat worden als ik alle 100 dagen van Pippa Knus getekend heb.

Heb jij wel eens met een tekenchallenge meegedaan?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.