Welkom in het Rijk der zieken – recensie

Hanna Bervoets heeft een boek geschreven dat mij meteen aansprak. Ik kende Hanna van naam, maar ik heb nog nooit een boek van haar gelezen. Dit boek; Welkom in het Rijk der zieken, vond ik erg goed. Het boek zelf, maar ook het feit dat er een boek is geschreven waarin een chronische ziekte de hoofdrol speelt. Hanna heeft zelf EDS (voor mij erg herkenbaar door mijn HMS) en noemt chronisch ziek zijn een zure toestand. Daar zijn geen Hollywoodfilms over gemaakt, want dat is niet interessant. Maar aan de andere kant is het vreemd, omdat de helft van de Nederlanders een chronische ziekte heeft, en het dus voor veel mensen herkenbaar zal zijn.

Als jij benieuwd bent naar dit boek, lees dan verder, want aan het eind van deze recensie kan je dit boek winnen!

Q-koortsvermoeidheidssyndroom

Welkom in het Rijk der zieken gaat over Clay. Hij heeft de Q-koorts gekregen na een bezoek aan een kinderboerderij, maar hij wordt niet meer helemaal beter. Na veel onderzoeken blijkt hij het Q-koortsvermoeidheidssyndroom te hebben. Hierdoor heeft hij veel pijn en is het chronisch vermoeid. Clay vecht in dit boek tegen zijn zieke lichaam, hij wil beter worden. Hij belandt hij in het Rijk der zieken, een vreemde omgeving waar andere regels gelden dan in het echte leven en waar geen duidelijk doel is.

In de echte wereld gaat Clay een revalidatietraject volgen, met de hoop dat hij geneest. Dat is niet zo, maar zijn behandelaren zijn tevreden met zijn voortgang. Daarna wordt hij doorverwezen naar een cursus mindfulness om zijn klachten een plek te kunnen geven. Maar dat wil Clay niet, hij wil beter worden. Bij de cursus leert hij Marla kennen, zij heeft Fibromyalgie en kan anders omgaan met haar klachten dan Clay. Ze is fan van Susan Sontag (schrijft essays over ziek zijn) en citeert daar regelmatig uit. De essays van Susan bestaan echt. In één van haar essays schrijft ze dat wij allemaal geboren zijn als burgers van twee rijken; het rijk der gezonden en het rijk der zieken. Dit heeft Hanna Bervoets gebruikt als uitgangspunt van deze roman.

Schrijfstijl

Het boek wordt vanuit verschillende oogpunten beschreven. Je leest mee vanuit Clay in de echte wereld, maar ook vanuit Clay in het Rijk der zieken. Daarnaast lees je stukken die een vriendin van hem op een forum heeft geplaatst. Een dergelijke schrijfstijl kan goed werken, of chaos oproepen. In dit geval vond ik het goed werken.

Naast de verschillende oogpunten vond ik dit boek ook literair geschreven. Het voelde aan alsof Hanna haar best had gedaan om de zinnen artistiek op papier te zetten. Er wordt gebruik gemaakt van metaforen. Veel dingen worden niet beschreven. Het Rijk der zieken is erg abstract. Allemaal dingen waar ik normaal geen groot fan van ben, omdat ik het vaak lastig vind lezen. Bij dit boek had ik er geen last van. Het past bij dit boek, bij het Rijk der zieken.

Herkenbaar

Wat ik fijn vond aan dit boek was de herkenbaarheid. Ik herkende mij in de hoop van Clay dat na een diagnose iedereen je begrijpt en gelooft. Dat er een passende behandeling wordt gevonden dat alles beter maakt. Een behandeling met specialisten die overal antwoord op hebben zodat je straks nergens meer last van hebt. Maar ik herkende ook het gevecht van Clay, van het weigeren te accepteren dat je niet meer beter wordt. In zijn angst dat dit het is voor de rest van je leven. Ik herkende het hopeloos zoeken naar behandelingen, alles aan willen pakken waarvan iemand zegt dat het werkt. Je vertrouwt niet meer op jezelf, gelooft iedereen met mooie woorden en je kan niet meer beoordelen of het helpt of juist schadelijk is.

Ik herkende mij ook in de metafoor dat het lichaam een baby is. Ik moet voor mijn lichaam zorgen, want het zorgt niet voor mij. Ik moet mijn lichaam dragen, want het draagt mij niet. En soms huilt het, zonder reden. Er worden verschillende metaforen gebruikt voor de bureaucratie waar je tegenaan loopt als chronische zieke. Hoeveel moeite je moet doen om ergens recht op te hebben, maar ook hoe vermoeiend het is om steeds maar te moeten bewijzen dat je ziek bent. Ook de metafoor van de batterij van een oude telefoon die vol lijkt te zijn, maar na de kleinste activiteit alweer opgeladen moet worden.

Eindoordeel

Ik vond dit een heel goed boek. Het was prettig leesbaar en ondanks het abstracte Rijk der zieken vond ik het erg realistisch. De herkenning is fijn voor chronisch zieken, maar ik denk dat het ook interessant is om te lezen als je niet ziek bent. Dit is een boek wat ik in mijn boekenkast zet en nog wel weer een keer wil lezen. Ik raad anderen ook aan om het te lezen.

Alles bij elkaar verdient dit boek 4,5 uit 5 sterren. Ik ben enthousiast!

Winactie

Ben jij na het lezen van deze recensie benieuwd geworden naar dit boek? Laat hieronder dan in een reactie weten dat jij dit boek wil winnen en wie weet ontvang jij binnenkort Welkom in het Rijk der zieken. Als je gewonnen hebt stuur ik je een e-mail (zorg dus dat je een correct mailadres achterlaat of als je met Facebook reageert ik je daar een bericht kan sturen) voor jouw adres. De uitgever stuurt het boek vervolgens op. Meedoen kan tot en met 17 juli.

Niet gewonnen? Dan kan je het boek ook bij Bol.com bestellen.

Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever. Deze blog bevat affiliatelinks.
liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

9 gedachten over “Welkom in het Rijk der zieken – recensie”

 1. Ik zag je blog voorbij komen en klikte hem meteen aan! Ik was benieuwd wat je van t boek vond want ik ben er ook erg nieuwschierig naar! En dat is er niet minder om geworden 😉 Ik ben heel benieuwd naar een boek waar het eens echt gaat om chronisch ziek zijn! En ben benieuwd of ik me er in kan herkennen. Ik doe daarom graag mee met de wedstrijd! Liefs Fleur.

  Beantwoorden
 2. Een boek over chronische ziekte, dat niet te zwaar leest. Dat lijkt me een verademing. En zou het dus graag lezen
  (Ben zelf al 25 jaar chronisch ziek)

  Beantwoorden
 3. Oehhh ik ben enthousiast door je heel enthousiaste recensie! Ik zou het graag winnen! Natuurlijk doe ik mee! Leuk zeg! Heel fijne dag en ik wens je de zon2

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.