Apps voor fotografen

Er komen iedere dag weer apps bij om van je telefoon een betere camera te maken. Apps om je foto’s te bewerken. Apps om foto’s te delen. Maar er zijn ook apps die je kunnen helpen als je foto’s met je spiegelreflex wilt maken. Ik ging op onderzoek uit en vond 11 apps voor fotografen. Ik heb een iPhone, dus deze apps zijn allemaal beschikbaar voor iOs. Waarschijnlijk kan je veel apps ook voor Android downloaden. Alle apps in dit artikel zijn gratis te downloaden, maar sommige bieden de optie om een betaalde uitbreiding te kopen.apps voor fotografen

Magic Hour

In de fotografie wordt vaak gesproken over het blauwe en het gouden uurtje. Dit zijn de uren rondom zonsopgang en -ondergang. Met de app Magic Hour kan je precies zien wanneer de zon opgaat of ondergaat op jouw locatie. Ook kan je zien in welke hoek de zon staat. De weersvoorspellingen worden ook getoond en je kan zien wanneer de maan te zien is. Daarnaast kan je notificaties instellen zodat je een uur voor zonsopgang of -ondergang een bericht krijgt. In de gratis versie van de app kan je alleen zien wat de zon doet op de locatie waar je op dat moment bent. Bij de betaalde versie (0,99 cent) kan je ook meerdere locaties toevoegen.

magic hour

Natuur in NL

Deze app is niet zo zeer voor fotografen bedoelt, maar wel handig. Er staan meerdere routes in waarmee je fietsend, lopend of varend door de natuur in Nederland kan trekken. Je kiest een route uit en die moet je vervolgens downloaden (gratis). Er staat wat algemene informatie over het gebied en de complete route is uitgewerkt. Er zijn ook geluidsfragmenten bij de route. Er zijn zelfs afbeeldingen toegevoegd van planten die je op de route tegen kan komen. Handig als je planten wilt fotograferen en achteraf wilt vertellen wat er op de foto te zien is.

natuur in nl

Light Meter

Professionele fotografen hebben vaak een lichtmeter. Dit is een meter die meet hoeveel licht er is (goh, verrassend) en geeft vervolgens aan welk diafragma bij welke sluitertijd past etc. Deze app doet hetzelfde. Hoewel de betrouwbaarheid vast niet zo goed is als bij een echte lichtmeter, is dit wel een gratis oplossing. Je kunt er voor kiezen om de diafragma, sluitertijd of ISO vast te zetten. Vervolgens meet je het licht van het object dat je wilt fotograferen en de app geeft aan welke waardes je op je camera moet instellen.

light meter

Lux

Bij Lux kan je ook het licht meten, waardoor je weet welke waardes je op je camera moet instellen. Ook bij deze app kan je aangeven welk diafragma, sluitertijd of ISO je wilt gebruiken en de app rekent de rest uit. Qua vormgeving ziet deze app er iets mooier uit. Qua werking zit er niet zoveel verschil tussen.

Lux

Photography

In deze app staan heel veel filmpjes verzameld over fotografie. Het zijn youtubefilmpjes, maar het is wel handig dat ze in één app bij elkaar staan. Je kunt ook aangeven dat een filmpje favoriet is, waardoor je hem vervolgens weer snel terug kan vinden. Er staan bovenin het scherm wel een reclamebanner, maar daar heb je verder niet zoveel last van.

photography

Lens Tutorial

Lens Tutorial laat zien hoe je lens reageert. Welk gebied is scherp? Hoeveel van je object komt in beeld? Je kan instellen op welke afstand je staat, wat de brandpuntafstand is en welk diafragma je gebruikt. De DoF wordt ook berekend, maar eerlijk gezegd is dat nog te technisch voor mij. Wel handig als je het wel snapt, maar niet zelf wilt gaan rekenen. In de gratis versie kan je uit een beperkt aantal opties kiezen, maar je kunt upgrades kopen om te kiezen uit meer opties. Het is niet de mooiste app, maar ik vind hem wel handig.

lens tutorial

Photo Posing App

Deze app zal ik persoonlijk niet zo snel gaan gebruiken. Ik fotografeer namelijk (nog) geen mensen. En in deze app staan voorbeelden van poses voor modellen. In de gratis versie kan je een beperkt aantal poses bekijken, dus als je dit echt heel handig vindt kan je voor 4 euro de volledige versie kopen. Je kunt kiezen uit verschillende houdingen en daarna kan je nog kiezen uit bijvoorbeeld kleding of haar. Handige app als je van te voren wilt weten welke poses werken, of als je je model wilt laten zien wat je verwacht.

photo posing

Best Photo Times

Deze app lijkt op Magic Hour. Ook hier kan je namelijk zien wat de zon doet. In de gratis versie kan je niet zien hoe laat de zon op en onder gaat, maar je kan wel de stand van de zon en de maan zien. En je bent in dit geval niet beperkt door een aantal locaties. Je kan van iedere locatie zien hoe de zon staat.

best photo times

Photools

De app Photools biedt, zoals de naam al doet vermoeden, verschillende tools aan. Je kunt net als bij Lens Tutorial kijken wat je lens voor beeld gaat geven. Hoeveel van je object je zichtbaar met een hoog of laag brandpunt en hoeveel scherpte zit er in je foto? Je kan ook nog iets berekenen voor een flitser, maar ik heb daar te weinig verstand van om iets over te zeggen. Daarnaast zit er ook een lichtmeter op, maar bij deze app kan je er niet voor kiezen om 1 van de waardes vast te zetten. Er zijn nog een aantal tools, maar daarvoor moet je de betaalde versie kopen.

IMG_5722

Canon EOS Companion

Wij hebben een Canon EOS 760D en daar heeft Canon een app voor gemaakt. Voor meerdere modellen trouwens. Deze app bevat uitleg over de camera, uitleg over simpele fotografieprincipes, uitleg en filmpjes over accessoires en een gedeelte met inspiratie. Het grootste gedeelte van deze app kan je trouwens ook gebruiken met een andere camera, omdat het gewoon basisinformatie is.

IMG_5723

Canon Camera Connect

Onze camera kan aangestuurd worden met een app op je telefoon op tablet. Ideaal! Deze app kan gebruikt worden als afstandbediening, maar je kunt ook foto’s van je geheugenkaart zien. Deze kan je op je telefoon opslaan of delen op bijv. Facebook. Het enige nadeel van deze app is dat het schermpje op je camera wordt uitgeschakeld. Maar verder werkt het heel fijn! De batterij van je telefoon én camera gaan wel sneller op, maar dat is logisch.

IMG_5724Kennen jullie nog andere apps die handig zijn voor fotografen?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

4 gedachten over “Apps voor fotografen”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.