De onhandigheid van linkshandigheid

Ik ben links. Vrij overtuigend links. Ik pak bijna altijd iets met links aan en als baby weigerde ik iets te gebruiken als het in mijn rechterhand zat. Dingen die ik met 2 handen doe zoals haken en met mes en vork eten doe ik gewoon hetzelfde als rechtshandigen. Alles wat ik met 1 hand doe moet met links. Met rechts voel ik mij vreselijk gehandicapt. Omdat het vandaag linkshandigendag is lijkt het mij leuk om meer te vertellen over linkshandig zijn.

quote linkshandig

Genetisch?
Hoewel het logisch zou zijn dat links- of rechtshandigheid bepaald wordt door genen is dat maar voor een deel waar. Mijn ouders zijn beiden rechtshandig en hadden 10% kans op een linkshandig kind. Mijn man en ik zijn bieden links, maar er is slechts een kans van 26% dat ons kind links wordt. Het kan dus niet alleen door de genen komen, want anders was de kans op een linkshandig kind voor ons veel groter. Komt het dan voor een deel door omgevingsfactoren? Zou kunnen, maar waarom was ik dan als al baby zo overtuigend links? Ben ik al zo vroeg beïnvloed door mijn omgeving? En op wat voor manier dan? Of zou er iets mis gaan in de baarmoeder? Ik weet het niet. Wetenschappers weten het ook niet. Het is alleen duidelijk dat zo’n 10% van de mensheid links is. Meer mannen dan vrouwen trouwens.

Schrijven
Gelukkig mag je tegenwoordig gewoon links blijven schrijven op school. Waar ik vroeger nog gedwongen zou zijn om met rechts te schrijven, hoefde ik nu alleen maar te worstelen met vulpennen. Een vulpen is niet heel moeilijk, maar wel als je links bent. De inkt is namelijk niet direct droog. Dus als je er met je hand overheen komt veeg je de inkt uit. En laat dat nou net regelmatig gebeuren als je linkshandig bent. Heel irritant, want mijn schriftjes zagen er nooit mooi uit op school. Ik was dan ook onwijs blij toen ik eindelijk met balpen mocht schrijven. Sowieso was ik niet goed in schrijven, omdat alle letters naar rechts moesten hellen. Voor linkshandigen is het juist gemakkelijker om de letters naar links te laten hellen.

Eten
Naast schrijven kan ook eten lastig zijn als linkshandige. Waarom? Zodra je naast iemand zit die rechts is kom je met de ellebogen tegen elkaar aan. Mijn man is ook links, dus als wij naast elkaar zitten hebben we dat probleem gelukkig niet. Ik heb het wel regelmatig gehad als ik met andere mensen ging eten. En omdat ik ‘afwijkend’ ben omdat ik als enige links was moest ik maar proberen om mijn elleboog bij mij te houden. Daarom let ik er nu altijd op als ik met anderen aan een tafel ga zitten. Meestal zorg ik dat ik met mijn linkerarm aan het uiteinde van de tafel zit. Probleem opgelost.

Commentaar
Tot slot krijg je als linkshandige veel commentaar. Vooral als rechtshandigen je zien schrijven. Want het ziet er vreemd uit. Tja het ziet er hetzelfde uit als bij rechtshandigen, maar alleen met een andere arm. Vrij irritant om iedere keer weer te moeten horen. Ik kan er namelijk toch niks aan veranderen. Daarnaast is het ook jammer dat ik mensen regelmatig moet uitleggen dat ik schrijven en knippen echt niet met rechts kan. Dat is schijnbaar heel vreemd. Dat rechtshandigen dat niet met links kunnen is dan wel weer compleet logisch natuurlijk.

Heb ik ook linkshandige volgers? Kunnen jullie ook zo slecht met bepaalde scharen knippen?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

10 gedachten over “De onhandigheid van linkshandigheid”

 1. Leuk om te lezen! Ik ben zelf rechtshandig en heb me vast wel eens schuldig gemaakt aan het maken van een stomme opmerking tegenover iemand die linkshandig was.. Mij lijkt het vooral heel irritant met schrijven met een vulpen inderdaad. Of op een schoolbord, of zo.
  Maar eh, nog een fijne linkshandigen-dag! 😉

  Beantwoorden
 2. Ik ben ook zo linkshandig als maar zijn kan. Bijna elke schaar is een probleem, super irritant. Ik zat vroeger ook altijd helemaal onder de inkt toen we met een vulpen moesten schrijven op school. Schrijven in een schrift met een ringband is trouwens ook bijna niet te doen haha.

  Beantwoorden
 3. Leuk artikel! Zelf ben ik rechts, maar ik eet ‘links’. In een restaurant ligt altijd alles heel mooi klaar zoals het ‘hoort’. Maar nee, ik gooi de boel om! Of ja, als ik begin met eten, pak ik het bestek kruislings en eet ik dus linkshandig, haha! Ik kan het ook absoluut niet met rechts, terwijl ik verder alles met rechts doe. Mijn zus heeft hetzelfde, maar dan met schrijven. Dat is het enige wat zij links doet, verder doet ze alles rechts, haha.

  Beantwoorden
  • O dat is lastig! Ik heb soms een verlammingsaanval aan mijn linkerarm waardoor ik dingen rechts moet doen en dat ik vind al lastig. Maar dat duurt hooguit een week en dan stel ik bepaalde dingen gewoon uit. Wel knap dat je het nu links kan!

   Beantwoorden
 4. Ben ook echt een linkshandige. En het schrijven is gelukkig helemaal goedgekomen, mijn vader zegt altijd dat ik heel mooi schrijf voor een linkshandige :). Wat ik wel merk is dat kalligrafie niet uitgevonden is voor linkshandige en dat in het kappersvak linkshandige scharen zoveel duurder zijn dan rechtshandige scharen, zo oneerlijk!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.