Dingen die bloggers moeten kunnen

Ik koos er voor om niet te bloggen over bloggen. Ik vond namelijk dat ik daar niet goed genoeg voor was. Wie was ik om tips te geven over bloggen? Om te schrijven over wat “alle” bloggers vinden? Maar steeds vaker merkte ik dat ik een blog over bloggen wilde schrijven. Dus nu ga ik het gewoon doen. Of ik nou een goede of slechte blogger ben; bloggen maakt een groot deel van mijn leven uit dus ik vind dat ik er over mag schrijven. Daarom komt er deze maand iedere dinsdag een blog online over bloggen. Vandaag een blog met alle dingen die bloggers moeten kunnen.

wat moet een blogger kunnen

Vaak wordt gedacht dat bloggen simpel is. Beetje tekstjes typen en klaar. Maar er komt veel meer bij kijken. Een blogger moet meer kunnen dan schrijven. Een blogger doet dingen waar in bedrijven vaak meerdere mensen of afdelingen verantwoordelijk voor zijn. Wat een blogger allemaal moet kunnen?

Schrijven

Hoewel schrijven niet het enige is wat een blogger doet is het vaak wel het hoofddoel. Een groot deel van de blogs draait om tekst. Je moet dus inspiratie hebben om iedere keer weer ergens over te schrijven, maar je moet ook kunnen schrijven. Hoewel ik altijd dacht dat iedereen kon schrijven ben ik er de laatste tijd steeds vaker achter gekomen dat het voor sommige mensen moeilijk is om een normale zin te formuleren. Jezelf uitdrukken met schrijven is heel anders dan praten. Je moet rekening houden met je lezers, zorgen dat de teksten prettig leesbaar zijn, dat er niet teveel fouten in staan en dat jouw bedoeling goed overkomt. Doordat bij geschreven teksten geen gezichtsuitdrukkingen en intonatie te zien en horen zijn moet je daar tijdens het schrijven rekening mee houden. Best lastig soms.

Camera

Veel bloggers maken ook zelf foto’s of video’s. Dan is het handig om te weten hoe een camera werkt, maar ook hoe je een mooie foto of video maakt. Een selfie, productfoto of foto van je ontbijt, iedere foto vraagt weer om een andere aanpak. Het is niet een kwestie van op het knopje drukken. Is het licht wel goed? Hoe ziet de achtergrond eruit? Bij welke compositie ziet de foto er het best uit? Ik ga echt niet beweren dat alle bloggers fotografen zijn, maar ze moeten wel een beetje foto’s kunnen maken.

wat moet ik kunnen als blogger?

Beeldbewerking

Na het maken van een foto of video moet er vaak nog het een en ander bewerkt worden. Veel bloggers hebben dan ook verstand van programma’s als photoshop. Ook buiten het bewerken van foto’s en monteren van video’s kan beeldbewerking van pas komen. Wat dacht je van een logo? Veel bloggers ontwerpen die zelf. Of ze maken zelfs de complete template voor hun website.

Internet

Een blogger brengt veel tijd door op internet. Lezen op andere blogs, eigen blogs promoten via social media, inspiratie zoeken. Vooral voor social media kan wat kennis handig zijn. Want welke kanalen en tijdstippen zijn het best om je blog te promoten? Hoe moet je reageren op lezers? Hoe kan je meer volgers genereren? Een social media kanaal bijhouden voor je blog is iets anders dan je persoonlijke Facebookpagina. En wil je weten hoe goed je het doet met je blog of op social media? Dan is het ook nodig dat je cijfers van bijvoorbeeld google analytics goed kan interpreteren.

Techniek

Tot slot is het ook handig om een beetje technisch inzicht te hebben. En dan vooral op het gebied van websites. Hoewel je een gratis blog kan beginnen, waarbij je weinig last hebt van techniek stappen veel bloggers na een tijdje toch over op een eigen hosting. Sommige hosters helpen je met alles, maar het is handig als je zelf ook weet hoe je zorgt dat je blog bijv. verhuisd kan worden en hoe hij online blijft. Maar ook als je je blog wil aanpassen kan technische kennis handig zijn. Zo kan je door te werken in codetaal vaak net die uitstraling krijgen die je miste in de standaard template.

Wist jij dat bloggers zoveel verschillende dingen moeten kunnen? Of als je blogger bent, doe jij naast deze dingen nog meer?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

19 gedachten over “Dingen die bloggers moeten kunnen”

 1. Leuk geschreven. Ik kan me in bijna alle punten vinden. Het ontbreekt mij namelijk echt aan dat stukje technisch inzicht waar je het over hebt. Oeps! Gelukkig kan ik me nog prima redden met mijn site.

  Beantwoorden
 2. Nu je het toch over bloggen heb, vraag ik mij eerlijk gezegd af waarom je op blogs van anderen zoveel meer van je eigen persoon laat zien.
  Je schrijft daar hele mooie, gevoelige, persoonlijke en kwetsbare stukken. Laat je zien wie je bent, een mooi mens.
  Gun het jezelf ook op je eigen blog, het heeft zoveel meerwaarde.

  Beantwoorden
  • Ik had al verwacht dat die vraag ooit zou komen. Ik plaats hier ook wel eens open blogs, maar ik kies er vrij bewust voor om dat niet alleen maar te doen. Het voelt prettiger als ik hier ook veel andere blogs schrijf. Die gevoelige, kwetsbare kant is namelijk maar een deel van mij. Dus voor nu vind ik het fijn om dat heel soms hier te delen en verder gewoon in gastblogs. Maar ik heb er inderdaad wel over na gedacht dat ik het hier wel weer wat vaker kan doen.

   Beantwoorden
 3. Bloggen is idd niet zo makkelijk als sommige mensen denken :-). Als blogger ben je heel veelzijdig :-). Soms moet je ook nog je eigen PR bureau zijn :-).

  Beantwoorden
 4. Heel vaak hoor ik inderdaad ook dat mensen er veel te makkelijk over denken. Het meeste haat ik als mensen zeggen: ah gewoon even een paar verhaaltjes verzinnen en je verdiend een hoop geld. Ze zien niet hoeveel tijd wij er wel niet in stekken

  Beantwoorden
  • Ja over dat geld verdienen wordt ook vaak simpel gedacht. Ik verdien geen geld met mijn blog, maar omdat er bloggers zijn die dat wel doen krijg ik inderdaad ook wel eens te horen dat dat even snel kan en je er nog rijk mee wordt ook.

   Beantwoorden
 5. Ik probeer sinds ongeveer een jaar ook te filmen. Heel leuk om te doen, maar het monteren kost me ontzetten veel tijd. Het lukt me dan ook niet altijd (en soms heb ik er ook even geen zin in).

  Mijn hart ligt echter nog steeds bij fotografie en schrijven.

  Beantwoorden
  • Het is best tijdrovend inderdaad! Ik maak soms een filmpje en ik denk iedere keer van leuk, even een simpel filmpje, maar ik ben er iedere keer weer een paar uur mee bezig.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.