Waarom de klik met een hulpverlener zo belangrijk is

In mijn blog ‘Beste psychologen‘ kon je al lezen dat ik in het verleden niet altijd even goede ervaringen met hulpverleners heb gehad. Tijdens mijn behandeling bij Altrecht veranderde dat gelukkig, maar nu ik weg ben bij Altrecht realiseer ik mij weer dat het vertrouwen in een hulpverlener niet vanzelfsprekend is. Het lijkt heel simpel om naar een hulpverlener te stappen om aan je problemen te werken, maar dat kan nog best tegen vallen. Als er geen klik is met een hulpverlener is het heel moeilijk zelfs.

vertrouwen in een psycholoog

Als je een therapeut niet vertrouwt is het onmogelijk om goed geholpen te worden. Je moet jezelf kwetsbaar durven op te stellen. Je moet eerlijk durven te zijn. Je moet erop vertrouwen dat de therapeut je niet uitlacht, belachelijk maakt of met anderen over jou gaat praten. Veel mensen die bij een therapeut komen hebben in het verleden het een en ander meegemaakt waardoor ze niet zo snel meer iemand vertrouwen. Het is dan ook niet zo vreemd dat je er een paar sessies over doet voordat je vertrouwen krijgt in de nieuwe hulpverlener. Maar wat als je dat vertrouwen niet krijgt? Of dat het oppervlakkige vertrouwen dat je hebt zich niet door ontwikkelt? Dat kan heel lastig zijn. De kans is groot dat je je niet op je gemak voelt bij die therapeut, dat je niet alles durft te vertellen en dat je uiteindelijk amper geholpen kan worden.

Is alles dan kansloos? Kan je dan nooit geholpen worden door een hulpverlener? Nee, helemaal niet. Je moet alleen de juiste persoon zien te vinden. Iemand met wie je een klik hebt. Want dat is onmisbaar ben ik achter gekomen. Als je een klik hebt met een hulpverlener is het gemakkelijk om die persoon te gaan vertrouwen. Dan is de kans minder groot dat hij/zij je irriteert omdat hij/zij je niet begrijpt of met stomme ideeën komt. Als jij je meer op je gemak voelt wordt het gemakkelijker om de aangeboden hulp te accepteren.

Bij Altrecht ontdekte ik voor het eerst dat je een klik kan hebben met een hulpverlener. Daarvoor vond ik altijd dat hulpverleners mijlenver boven mij stonden. Dat ik moest luisteren naar wat zij zeiden en er niet tegen in mocht gaan. Bij Altrecht heb ik geleerd dat het een traject is waar je samen verantwoordelijk voor bent. Natuurlijk heeft de hulpverlener er voor geleerd, maar hij/zij staat niet perse boven jou. Je mag hem/haar ook aardig vinden en grapjes maken. Het was een verademing dat ik met al mijn therapeuten, op 1 na, een klik had en mezelf echt kwetsbaar durfde op te stellen. Daardoor was mijn behandeling ook zo’n succes.

Nu ik 2 nieuwe therapeuten heb zit ik weer in de beginfase van vertrouwen opbouwen. En dat duurt lang omdat de klik niet heel erg aanwezig is. Vooral bij mijn PMT’er is de klik er niet echt. Dus ik twijfel of ik nu verder ga zoeken naar een PMT’er waarmee ik wel een klik heb, of dat ik het gewoon maar zo laat omdat ik nog maar een paar behandelingen heb staan. Ik weet echter wel zeker dat ik in het vervolg alleen nog maar hulpverleners wil met wie ik een klik heb. Zo verlies ik geen kostbare tijd (letterlijk als het niet vergoed wordt) en heb ik geen last van onnodige frustraties. Geen ongemakkelijke momenten meer omdat ik iets niet durf te zeggen of iets niet durf te doen omdat ik de persoon naast mij niet vertrouw. Die klik maakt het voor mij mogelijk om de muur los te laten en mezelf te zijn. Eerlijk te zijn over mijn gedachtes en dingen te voelen die ik het liefst verborgen houd. Zonder die klik kom ik niet verder dan de buitenste lagen van mezelf. Er gebeurt wel wat, maar te weinig. En ik ben ervan overtuigd dat ik niet de enige bij die baat heeft bij een klik met de hulpverlener.

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

6 gedachten over “Waarom de klik met een hulpverlener zo belangrijk is”

  1. Mooi! Ik heb nog nooit echt een “klik” gehad met mijn behandelaren geloof ik. Een keer met een sociotherapeut een beetje. Voor mijn doen in elk geval. Of het “helpend” zou zijn als die klik er zou zijn weet ik niet, waarschijnlijk wel, want zonder klik helpt het niet echt, haha.

    Beantwoorden
    • Ik denk dat het voor jou sowieso al helpen zou zijn omdat je dan geen onbegrip hebt en jezelf niet constant hoeft te verdedigen, waardoor je aan je problemen kan gaan werken

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.