Mijn ervaring met de Canon EOS 760D

Het is vandaag Camera day en dat vind ik een goede gelegenheid om eens over mijn camera te schrijven! Na lang sparen ben ik sinds een half jaar de trotse bezitter van de Canon EOS 760D. Geen professionele camera, maar ook niet het laagste instapmodel. Een camera met veel mogelijkheden waar ik erg blij mee ben! Ik zal jullie niet doodgooien met cijfers van prestatie en bereik. Deze blog gaat over mijn ervaring en dan vooral in gebruik.

canon 760D

Canon vs. Nikon

Ik heb ooit een Canon gehad, dus ik was al gewend aan de menustructuur enzo. Daarna heb ik regelmatig met de Nikon van mijn moeder gefotografeerd, maar ik kon er niet mee overweg. Het lukte niet goed om de instellingen aan te passen waardoor ik altijd op een automatische stand fotografeerde. Zodra ik de 760D in mijn handen had voelde ik mij weer thuis. Ik snapte meteen alle knopjes en ik kon alles instellen zoals ik dat wilde. Nu heeft Nikon ook goede camera’s, maar ik heb een voorkeur voor Canon ontwikkeld. Het voelt natuurlijker aan voor mij.

Waarom de 760D?

Het was voor ons vrijwel meteen helder dat we een Canon wilden kopen. We hebben nog wel even Nikon en Sony overwogen, maar uiteindelijk gaf mijn voorkeur voor Canon de doorslag. Toen hebben we gekeken welke serie we wilden. De 1300D viel al vrij snel af, omdat we ondanks de fijne prijs toch een stap hoger wilden. Toen twijfelden we nog tussen de 700, 750 en 760D en de 70D. De 70D was toch weer een stuk duurder, dus we zouden voor de 100 serie gaan. De verschillen tussen de 700, 750 en 760D zijn niet zo heel groot. Zeker tussen de laatste twee niet. De 700D viel als eerste af, vooral omdat die minder scherpstelpunten had en geen WiFi.

De 750D en 760D zijn broertjes. Maar de 760D lijkt ook een beetje op de 70D. Die heeft namelijk een schermpje aan de bovenkant waarin je je instellingen kunt zien en een draaiwiel aan de achterkant, waardoor je sneller je aanpassingen kunt maken. Er zijn nog een paar kleine verschillen, maar deze twee zijn de reden waarom we uiteindelijk voor de 760D zijn gegaan. Vooral omdat er maar 50 euro verschil tussen de twee zat. Nadat we de keuze hadden gemaakt zijn we langs CameraNu gegaan (aanrader om daar je camera te kopen trouwens!) en die bevestigden onze keuze gelukkig. De andere Canon camera’s waren ook prima, maar de 760D voldeed het meest aan onze wensen.

ervaring canon 760D

Gebruiksgemak

Een kantelbaar scherm was voor mij essentieel, verder maakte het mij niet zoveel uit welke extra opties de camera zou hebben. De 760D heeft een touchscreen en een WiFi-functie en inmiddels zou ik niet meer zonder kunnen. Het maakt je leven als fotograaf een stuk gemakkelijker! Door het touchscreen kan ik tijdens het fotograferen heel snel de instellingen wijzigen. Sneller dan wanneer ik het met de knoppen zou moeten doen. Zeker in combinatie met de Q-knop (q van quick) zijn de instellingen razendsnel aangepast.

De WiFi-functie gebruik ik in combinatie met mijn telefoon. Zo kan ik de camera bedienen vanaf mijn telefoon en foto’s van het geheugenkaartje op mijn telefoon zetten. Je kunt dit ook doen met een tablet of computer. Het gebeurt nog wel eens dat ik een zelfportret wil maken. Dat kan natuurlijk met de zelfontspanner, maar dat vind ik niet handig. Een afstandsbediening is ook een optie, maar dat kost weer geld. Deze optie is gratis. Het enige wat je moet doen is een app installeren en dan zorgen dat je telefoon en camera op hetzelfde netwerk zitten.

Video

Een groot voordeel van de spiegelreflex camera’s van tegenwoordig is dat ze kunnen filmen. En ik vind beelden van een spiegelreflex vaak mooier dan van een gewone filmcamera. Dus ik heb al een aantal keer een filmpje gemaakt met mijn 760D. Hoewel ik nog een beetje aan het oefenen ben met het automatische scherpstelverhaal ben ik heel tevreden. Het is goede kwaliteit (HD) en het geluid is goed genoeg.

760D

Automatisch

Hoewel ik deze camera vooral wilde omdat ik dan weer zelf dingen in kon stellen moet ik toegeven dat ik ook nog wel regelmatig terugval in een automatische stand. De standaard auto of een scene zoals kinderen, nachtportret of kaarslicht. Het valt me op dat de 760D een vrij goede foto weet te maken met de automatische stand. Beter dan ik gewend ben van andere camera’s. Het is natuurlijk niet optimaal, maar zolang de omstandigheden niet extreem zijn (veel of weinig licht) vind ik een foto met een automatische stand soms zelfs mooier dan een foto gemaakt met de manuele stand.

Ik heb de camera nu een half jaar, maar ben nog steeds druk aan het oefenen. Ik kan steeds sneller alles instellen op de camera, waardoor het gemakkelijker wordt om over te stappen op een manuele stand. Ik blijf voorlopig dus lekker oefenen!

Welke camera gebruiken jullie?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

6 gedachten over “Mijn ervaring met de Canon EOS 760D”

 1. Wat een mooie camera heb je :-). Ik snap het wel hoor dat je nog vaak automatisch fotograaf, doe ik ook nog graag. Waarom alles instellen als de camera het ook goed doen :-). Ik gebruik vaak de P stand, daarin heb ik ingesteld dat ik altijd op 100 iso foto’s wil maken.

  Beantwoorden
  • P is een fijne stand ja! Als automatisch net niet doet wat ik wil en zelf alles instellen te ingewikkeld is kies ik ook voor P zodat ik een bepaald diafragma of sluitertijd aan kan geven en ik wel krijg wat ik wil.

   Beantwoorden
 2. Ik snap helemaal waarom je voor canon bent gegaan! Ik heb zelf op school leren fotograferen met Nikon en toen ik opnieuw een toestel wou kopen besloot ik voor canon te gaan (wegens de lenzen) en die voelde voor mij ook onmiddellijk veel natuurlijker! Ik heb nu een canon 100d (aangezien die compact is en toch veel kan).

  Beantwoorden
 3. Ik heb al eenjaar de cannon 760d maar heb er nog geen scherpe foto mee kunnen maken.alles al geprobeert maar lukt niet,ben erg teleur gestelt in de camera.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.