Fotograferen in Doel – de Belgische spookstad

Vorige maand ging ik met de fotoclub naar het Belgische Doel. Dit is een (zo goed als) verlaten dorp vlakbij Antwerpen. Er wonen nog een paar mensen, maar de meeste huizen staan leeg. Een mooie plek om urbex foto’s te maken!

Doel belgie

Ik had al vaker van Doel gehoord en het stond hoog op mijn lijstje om eens naartoe te gaan. Ik heb een fascinatie voor verlaten gebouwen, dus het leek me geweldig om dat zelf eens te fotograferen. Het voordeel van Doel is dat het vrij dichtbij is. In Nederland zijn eigenlijk geen verlaten panden, omdat alles snel gesloopt wordt. Dan moet je dus uitwijken naar het buitenland. Vanaf Dronten is Doel maar 2,5 uur rijden, dus dat is goed te doen!

Fotograferen in Doel

Het verhaal van Doel is dat iedereen moest verhuizen, omdat het dorp plaats moest maken voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen. Nadat veel huizen al leegstonden werd besloten dat Doel toch mocht blijven. Maar ondanks dat bleef het dorp voor het grootste gedeelte leeg. Er wonen nu nog maar 22 mensen, terwijl dit er eerst 1300 waren. Er wordt ook nog steeds gestreden voor het behoud van Doel.

Fotgraferen Doel

Doel is geen heel groot dorp. Je kunt dus de auto parkeren en verder lopend alles ontdekken. Er is van alles te vinden. Huizen met graffiti, ingestorte gebouwen, muren die zijn overgenomen door de natuur. Genoeg inspiratie voor fotografen!

Spookstad Doel

In het begin was het even zoeken. Ik vond alles overweldigend, ik zag zoveel dat ik overal heen wilde rennen en het moeilijk vond om mij te focussen. Maar uiteindelijk lukte het om mij af te sluiten voor alles en me op de losse gebouwen te richten. Ik had alle tijd, dus ik hoefde mij niet te haasten.

Fotograferen in Doel

De meeste huizen waren dichtgetimmerd, maar aan de rand van het dorp waren een paar gebouwen die voor de helft waren ingestort, waardoor een complete gevel ontbrak. Ook daar waren mooie dingen te zien. Spullen die zijn achtergelaten. Het is natuurlijk niet zo extreem als bij Tsjernobyl bijvoorbeeld, maar er lagen toch wat spullen.

Fotografie Doel

Al met al heb ik een geweldige dag gehad. Ik heb alsnog niet alles gezien, dus ik wil zeker nog een keer terug voordat Doel toch gaat verdwijnen. Dit was ook de eerste keer dat ik urban en HDR fotografie deed, dus een volgende keer kan het alleen maar beter worden.

Ben jij wel eens in Doel geweest?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

11 gedachten over “Fotograferen in Doel – de Belgische spookstad”

 1. Ziet er heel gaaf uit! Lijkt me ook een leuke uitdaging voor jezelf om mooie foto’s te schieten! Als ik ooit een goede camera heb, lijkt het me ook zeker erg vet om er een keer naar toe te gaan. 🙂

  Beantwoorden
 2. Lang geleden ben ik ook eens in Doel geweest. Toen woonden er nog enkele mensen. Ik heb daar volgens mij niet echt gefotografeerd, maar dat had ook te maken met de bewoners. Volgens mij werd het niet zo op prijs gesteld.

  Beantwoorden
  • We hebben nu geen bewoners gezien. Alle bewoonde huizen hadden ook de gordijnen helemaal dicht. Kan me ook wel voorstellen dat het voor hun niet zo fijn is om telkens zoveel toeristen in het dorp te krijgen, vooral omdat veel mensen ook gewoon dingen slopen

   Beantwoorden
 3. Gaaf hoor. Ik had er wel van gehoord maar ben er nog nooit geweest. Kan mij ook niet voorstellen dat dit in Nederland zou gebeuren. België heeft blijkbaar geen woningnood;-)

  Beantwoorden
 4. Grappig, Doel ligt hier erg dicht bij. Ik ben er wel eens gaan wandelen, maar heb toen geen foto’s genomen. Ik ben er ook geweest toen het nog wel een normaal dorp was, toch vreemd om te zien hoe het zo vervallen is geraakt: apart sfeertje. Tegenwoordig staan er geloof ik ook slagbomen tegen de criminaliteit ’s nachts.

  Beantwoorden
  • O dat lijkt me dan helemaal vreemd, als je weet hoe het er eerst uit zag! Ik vond het nu al apart om te zien, maar ik heb geen idee hoe het dorp eruit zag voordat iedereen weg ging. Slagbomen staan er inderdaad, maar die schijnen al een paar maanden stuk te zijn dus dat helpt niet echt

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.