Ik ben geen normale Nederlander

Volgens het regeerakkoord gaan de normale Nederlanders er op vooruit. De een wat meer dan de ander, maar ze gaan erop vooruit. Ik niet. Ik ga erop achteruit, flink op achteruit. En nee, ik ben niet rijk. Als Wajonger met werkvermogen ben je kennelijk geen normale Nederlander. En laat ik nou net een wajonger met werkvermogen zijn. Dus hallo, aangenaam kennis te maken. Ik ben een abnormale Nederlander.

Werkvermogen

Als je een Wajong uitkering aanvraagt word je gekeurd. Ze kijken naar je beperkingen en welk werk je eventueel kunt doen. Daar komt dan uit of je 100% bent afgekeurd, of dat je werkvermogen hebt. Mijn ervaring is dat je al heel snel werkvermogen hebt. Je hoeft geen 30 uur in de week te kunnen werken, als je maar 4 uur in de week kunt werken heb je ook werkvermogen. Dat werkvermogen is heel leuk, maar er is weinig werk dat beschikbaar voor Wajongers. Ook zijn er veel Wajongers die zelf maar werk moeten zoeken, omdat het UWV ze vergeet of er geen tijd voor heeft. Dus daar zit je dan met je werkvermogen, zonder werk.

Verlaging

Op dit moment is een Wajong uitkering 75% van het minimumloon. Dat is al geen vetpot dus. Maar een tijd geleden is bepaald dat dat vanaf 1 januari 2018 wordt verlaagd naar 70% van het minimumloon, om Wajongers te prikkelen om aan het werk te gaan. Een verlaging van 5% dus, dat is best veel! Toen ik hoorde dat de nieuwe regering opkwam voor de normale Nederlander die het de laatste jaren zo zwaar heeft gehad, hoopte ik dat die verlaging niet door zou gaan. Helaas, de verlaging gaat toch door. Voor mij komt dat neer op grofweg 50 euro per maand minder. En ik kan je vertellen dat 50 euro veel is als je een laag inkomen hebt, zeker als de btw vervolgens ook nog eens omhoog gaat.

Bijverdienen

Dan denk je waarschijnlijk “waarom ga je niet werken?” Ten eerste omdat de banen niet voor het oprapen liggen zoals ik net al zei. Maar ook omdat je niet onbeperkt kunt bijverdienen. Zodra je geld verdient wordt er een ingewikkelde rekensom gemaakt, die niemand snapt volgens mij, om te kijken hoeveel er nog over blijft van je Wajong. Want zodra je geld verdient, ontvang je minder Wajong. Als je veel werkt dan houd je over het algemeen meer over dan enkel je Wajong. Maar als je niet zoveel verdient, dan schiet je er niets mee op. De verlaging van de Wajong komt dan overeen met het salaris dat je ontvangt, waardoor je er aan het einde van de maand hetzelfde voorstaat.

Werk

Het is prima dat ze willen dat ze Wajongers willen prikkelen om te werken, maar niet door ze minder geld te geven. Vooral niet omdat er te weinig banen zijn. Afgelopen jaar zijn er 23.000 banen voor Wajongers bijgekomen, terwijl er 70.000 Wajongers zijn die kunnen werken. Dus zelfs als je graag wilt werken is het heel moeilijk om een baan te vinden. Zeker omdat je vaak onvoldoende ondersteuning krijgt bij het zoeken naar aangepast werk. Ik ben hoogopgeleid en kan zelf solliciteren en in gesprek met werkgevers, maar er zijn genoeg Wajongers die dat niet kunnen. Daarnaast is het ook heel moeilijk om werk te vinden wat aangepast kan worden als je hoogopgeleid bent, zeker als je maar een paar uur per week belastbaar bent. Als je dan dus ook nog die moeilijke rekensom hebt voor het moment dat je wel geld gaat verdienen, zakt de moed je helemaal in de schoenen.

Zorgkosten

Veel Wajongers hebben te maken met hoge zorgkosten. Die worden ook niet minder. Fijn dat het eigen risico niet verder stijgt, maar de meeste zorgkosten worden duurder. Het wordt in ieder geval nauwelijks goedkoper. Zeker niet om die 5% inkomstendaling te compenseren. Dus ook daarin blijft het zwaar als je wajonger met werkvermogen bent. Want die zorg heb je nou eenmaal nodig en kan je niet vermijden.

Abnormale Nederlander

Dus daar zit ik dan, een paar dagen na het presenteren van het regeerakkoord. Ik had al het gevoel dat ik niet echt meetelde in deze maatschappij, maar nu ben ik ook nog eens officieel een abnormale Nederlander. En Nederlander die compleet wordt vergeten door de regering. Die het zelf maar uit moeten zoeken. Een Nederlander die gestraft wordt voor zijn beperkingen. En wat kan je eraan doen? Niets. Want die beperkingen verdwijnen niet opeens waardoor je een normale baan van 40 uur in de week aan kunt. Je kunt niet opeens veranderen in wat de regering een normale Nederlander vindt.

Ik tel niet meer mee. De regering zegt hiermee letterlijk dat ik abnormaal ben en ze er niet voor mij zijn. En dat voelt klote, want ik wil meedraaien in de maatschappij als normale Nederlander.

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

3 gedachten over “Ik ben geen normale Nederlander”

  1. Dit is onbegrijpelijk. Ik begrijp ergens wel dat men de mensen wil prikkelen om aan het werk te krijgen, maar niet ten koste van duizenden mensen die het niet kunnen. In België gebeuren deze dingen uiteraard ook.. Helaas.. Ik weet niet precies hoe de vork in de steel zit in België en kan dus niet gaan vergelijken, maar wat ik wel weet is dat er dringend nood is aan een aanvaardbare regeling. Ik snap dat ze via deze manier de mensen die er misbruik van maken willen uitgooien, maar zo mag de goede het weer bekopen van de slechte. Is steeds zo..

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.