Handletteringboeken vergelijking – MEGA review

Ik heb de afgelopen tijd veel handletteringboeken verzameld. Daarom leek het mij leuk om daar een soort vergelijkingsreview over te maken. Dan weten jullie welke boeken de moeite waard zijn om te kopen en welke je misschien beter links kunt laten liggen.

Bijdehand – Handlettering en tekenen

Deze paperback is met 125 A5 formaat pagina’s echt iets voor “bij de hand”. Het is opgedeeld in 4 seizoenen. Ieder seizoen wordt er een ander alfabet uitgewerkt en laat de schrijfster andere handlettering technieken zien. Ook staan er meerdere ideeën in het boek voor handlettering en tekenen op iets anders dan papier.

Hoewel er gelukkig veel plaatjes in staan, vind ik de tekst niet zo prettig leesbaar. Er worden 2 verschillende lettertypes gebruikt. Een hiervan heeft een schreef (zo’n streepje bij de letters) en dat vind ik al niet fijn lezen, maar dat lettertype is ook vrij klein. Daardoor kost het lezen iets meer inspanning. Er zit genoeg variatie in het boek en de uitleg is ook wel goed.

Ik ben niet laaiend enthousiast over dit boek, maar er staan wel een aantal leuke ideeën in. Ook wel ideeën die ik zou willen uitvoeren, maar om een of andere reden pakt het boek me niet echt.

Letters!

In dit boek staat vooral veel uitleg. In de verschillende hoofdstukken staan naast uitleg ook voorbeelden en opdrachten. Zo kan je inspiratie opdoen en oefenen. De vormgeving van de pagina’s ziet er goed uit. Zoals je van Uitgeverij Snor ook kunt verwachten. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij verschillende pennen, maar ook hoe je die pennen moet vasthouden. Er wordt zelfs aandacht gegeven aan de werkruimte en schrijfhouding.

Na de achterliggende theorie is het tijd voor de daadwerkelijke letters. Hoe verbind je letters met elkaar? Waar moet je opletten bij de uitlijning en spatiëring? Er zijn ook 3 pagina’s met uitleg over het vinden van een eigen stijl, het maken van je eigen inkt en het digitaliseren van je werk. Een leuke toevoeging! Tot slot is er een materialenlijst met aanraders van verschillende materialen, en een aantal pagina’s met hulplijnen voor bij het oefenen.

Ik vind het leuk om door dit boek te bladeren en ik vind de opdrachten ook nuttig. Toch is het voor mij teveel tekst. Ik moet voor mijn gevoel teveel lezen voordat ik echt kan beginnen. Maar ik ben dan ook iemand die liever leert door te doen dan door theorie.

Handlettering doe je zo!

Volgens mij is dit wel een van de bekendere handletteringboeken. Het boek waarmee het voor mij ook allemaal is begonnen. Ik vind de producten van Paperfuel al leuk, maar de vormgeving van dit boek is ook geweldig! Zo is de benodigdhedenpagina een combinatie van foto’s en gehandletterde tekst.

Er is een uitleg over letters en voorbeelden van het alfabet. Daarna volgt een uitleg over het versieren van de letters. Met schaduw bijvoorbeeld, of stipjes. Ook de banners en kaders worden uitgelegd met veel voorbeelden. En als een kader of banner te simpel is heb je nog veel meer opties! Er wordt namelijk ook uitgelegd hoe je teksten kunt maken in een vorm of kunt combineren met een tekening.

Al met al vind ik het een mooi boek, wat voor mij vooral voor inspiratie dient. Ondanks de uitleg en de voorbeelden stimuleert dit boek mij niet meteen om aan de slag te gaan. Maar door de vele voorbeelden is het wel ideaal als je niet weet in welke compositie of met welke letters je je tekst kunt handletteren.

Werkboek handlettering doe je zo!

Zoals de naam al doet vermoeden is dit boek een vervolg op het vorige boek. Het is echter niet nodig om ze allebei te kopen. Je kunt ook prima alleen dit werkboek gebruiken. Zelf vind ik het werkboek prettiger, omdat je daar echt concreet aan de slag gaat om het handletteren te leren.

Na 4 pagina’s uitleg begin je meteen met het oefenen van letters. Als je de letters een beetje onder de knie hebt is het tijd voor de versiersels. Er zijn meerdere pagina’s waarbij jij iets mag afmaken. Dus een mooie quote waarbij je een kader kunt tekenen, of cadeaulabels waarin je zelf een een tekst kan maken. Er zijn ook een paar lege pagina’s waarbij je zelf kunt oefenen met het voorbeeld van de pagina ervoor.

Dit boek maakt mij echt heel enthousiast! Door dit boek krijg ik het idee dat ik gelijk aan de slag kan en het handletteren ook echt goed kan oefenen. Je kunt in het boek tekenen, maar je kunt natuurlijk ook op een los blaadje oefenen of een kopie maken, zodat je het boek vaker kunt gebruiken.

Handletters

Dit boek is wat mij betreft een beetje een buitenbeentje. Ik heb hem geleend van mijn moeder. Zij vind het wel een leuk boekje. Het grote verschil met de rest van de boeken is dat in dit boek vrij concrete voorbeelden staan. Het zijn geen oefeningen, maar ook geen theoretische uitleg.

Er staan wel een paar voorbeelden in van letters, maar daarna gaat het al vrij snel over projecten. Eigenlijk zijn het heel veel ideeën waarmee je handlettering in te praktijk kunt brengen. Zoals dagelijks een lief briefje in een broodtrommel doen.

Ik heb er niet zoveel mee, maar het kan je wel op ideeën brengen als je niet wilt blijven hangen in kaartjes handletteren. Als je naar zoiets op zoek bent is dit boek wel handig.

Leer handletteren met Hemelsblauw

Bloggers Hanneke en Annemarij van Hemelsblauw hebben dit boek geschreven. Het is een combinatie van uitleg, inspiratie en oefeningen. En het hele boek heeft een vormgeving waar je vrolijk van wordt!

Er staan meerdere alfabetten in in die je kunt oefenen. Dit zijn ook werkbladen waar je rechtstreeks te letters op kunt oefenen. Vind je het zonde om in je boek te tekenen? Geen probleem! In het boek staat een code waarmee je de werkbladen ook kunt downloaden. Naast de werkbladen staan er stap voor stap tekeningen in van banners. Maar ook uitleg en tips over een goede compositie.

Ik word echt blij van dit boek. Het is de perfecte combinatie van uitleg, inspiratie en oefeningen. En het is superfijn dat je de werkbladen kunt downloaden!

Handletteren

Omdat ik graag zoveel mogelijk verschillende lettertypes wil zien voor ik een keuze maak, heb ik dit boek gekocht. Dit boek staat namelijk vol met allemaal verschillende lettertypes. Echt ideaal! Wat ook handig is dat er een overzicht instaat van leestekens in verschillende lettertypes. Dat mis ik vaak bij andere inspiratie alfabetten.

Het boek begint met een galerie van handletterwerken van verschillende mensen. Dit kan je dus ook al gebruiken ter inspiratie. Daarna volgt een hoofdstuk met tips en techniek. Zoals de anatomie van een letters, of de layout van je complete tekst. Ook wel handig. En daarna komen dus 50 (!) verschillende lettertypes.

Dit boek is voor mij een en al inspiratie. Ik vind het heel fijn dat er zoveel verschillende lettertypes op een rij staan. Dat kan je natuurlijk ook zelf doen op Pinterest, maar ik vind dit prettiger.

Creatief handletteren & meer

Dit boek heb ik gekregen van een vriendin die in Engeland woont. Ik heb dus de Engelstalige versie, maar de inhoud is hetzelfde. Het boek is op A4-formaat dus wat minder handzaam dan de andere boeken.

Er zijn 4 verschillende onderdelen in het boek. Eerst moderne kalligrafie. Dat wordt vaak in een adem genoemd met handlettering, toch is het heel iets anders. Ik heb er niet zoveel mee, dus het is jammer dat het 25% van het boek vult. Hetzelfde geldt voor het hoofdstuk over chalkletters. Ik vind het mooi om te zien, maar ik heb verder niets met krijtborden. Gelukkig is er ook nog een groot hoofdstuk over handlettering! Na wat algemene uitleg volgen meerdere stap voor stap projecten. De een wat ingewikkelder dan de ander. Dus als je het fijn vind om een stappenplan te volgen heb je een aantal dagen om mee te vullen. Het laatste hoofdstuk bestaat uit een paar projecten. Cadeaulabels handletteren is nog vrij doorsnee, maar er staat ook een project in waarbij je gehandletterde tekst in hout brandt of op een stuk stof borduurt.

Er zit genoeg variatie in dit boek. Toch spreekt het mij nu minder aan, dan toen ik het boek net kreeg. Ik heb namelijk inmiddels betere boeken. Het A4-formaat is niet praktisch en ik vind het zonde dat ik bijna de helft van het boek niet echt zal gebruiken. Wel is de vormgeving heel leuk!

Wat is jouw favoriete handletteringboek?

Dit artikel bevat affiliatelinks. 
liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

6 gedachten over “Handletteringboeken vergelijking – MEGA review”

  1. Leuk om te lezen! Ik heb bijna zwangerschapsverlof en wil het handletteren dan heel graag weer oppakken! Ik ben heel benieuwd naar het werkboek handletteren en het boek van Hemelsblauw.. Maar jij hebt me ook enhousiast gemaakt over het boek ‘handletteren’ met alle verschillende lettertypes! Gelukkig heb ik nog een bon van Bol.com. Hihi.

    Beantwoorden
  2. Super leuke review. Ik heb beide boeken van Paperfuel en ben er heel enthousiast over. Het boek met de 50 lettertypes spreekt mij ook heel erg aan, net als het boek van Hemelsblauw. Ik weet dus wat ik op mijn verlanglijstje kan zetten ;-).

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.