Handleiding chronisch zieken: lifehacks

Veel chronisch zieken hebben trucjes voor bepaalde dingen. Trucjes waardoor iets gemakkelijker wordt, of minder moeite kost. Dat is ook nodig als je bijvoorbeeld weinig kracht in je armen hebt of heel vergeetachtig bent. Omdat ik er ook een aantal heb leek het mij leuk om deze ‘lifehacks voor chronisch zieken’ met jullie te delen.

handleiding chronisch zieken

 • Heb je noodmedicatie voor pijn of aanvallen? Leg die medicijnen dan op verschillende plekken in huis waar je regelmatig zit. Als je dan onverwachts medicatie nodig hebt hoef je niet naar je centrale medicijnverzamelplek te lopen. Wat in sommige gevallen misschien niet eens meer lukt.
 • Koken kan behoorlijk veel energie kosten. Daarom is het handig om grote hoeveelheden te koken op dagen dat je je goed voelt. Zo kan je op een mindere dag een maaltijd uit de vriezer pakken. Gemakkelijk en meestal gezonder dan een kant-en-klaar maaltijd uit de winkel.
 • Douchen is gewoon nodig 1x in de zoveel tijd. Daarnaast kan het fijn zijn als je pijn hebt. Maar helaas kost het vaak veel moeite of word je door de warmte duizelig. Probeer dan eens zittend te douchen. Je kunt natuurlijk op de grond gaan zitten, maar het is gemakkelijker om een plastic krukje te pakken. Je kunt ook speciale douchestoelen/krukken aan de douchemuur schroeven.
 • Heb je moeite met lang staan? Dan is het de moeite waard om een strijkstoel te kopen. Dit is een hoge stoel, waar je op kunt hangen/zitten. Hij is bedoelt voor bij de strijkplank, maar je kunt hem ook prima in de keuken gebruiken.
 • Vergeet je regelmatig je medicijnen te nemen? Zet dan wekkers op je telefoon. Of nog beter, installeer een medicatie-app waarin je ook kunt bijhouden hoeveel je waarvan slikt. In zo’n app kan je ook vaak je symptomen bijhouden. Handig voor bij de arts.
 • Twijfel je ondanks de meldingen op je telefoon toch of je je medicijnen genomen hebt? Of moet je veel verschillende medicijnen slikken? Zet alles dan van te voren klaar in een medicijnbakje. Je hebt hier verschillende bakken voor. Meestal kan je voor 1 week en verschillende momenten per dag de medicijnen klaarleggen. Zo kan je gemakkelijk controleren of je ze wel genomen hebt en hoef je op het moment zelf niet te bedenken welke medicijnen je moet nemen. En als het nodig is kan je ook aan iemand anders vragen of ze 1x per week die bak voor je klaar willen maken.
 • Groente is goed voor je, het liefst vers. Maar het snijden daarvan kan best lastig zijn. Zeker als je daarna nog een complete maaltijd moet koken. Haal dan voorgesneden groente. Die zijn ook vers, dus gezonder dan uit de vriezer of blik, maar het enige wat jij hoeft te doen is het zakje open knippen en in de pan gooien.

 • Ben je vergeetachtig? Maak dan overal lijstjes van. Niet alleen voor je boodschappen of dingen die je die dag moet doen, maar ook van dingen die je nog graag tegen iemand wilt zeggen. Niets is zo irritant als weten dat je iets wilde vertellen, maar niet meer weten wat het precies was. Zie dat lijstje gewoon als een soort extern geheugen.
 • Als je zware boodschappen nodig hebt is het handig om met iemand mee te gaan, zodat je zelf minder hoeft te tillen. Maar je kunt natuurlijk ook kijken of de supermarkt bij jou in de buurt aan huis levert. Dan hoef je alleen nog maar de boodschappen op te ruimen. Scheelt een hoop energie!
 • Ook al heb je niet dagelijks een rolstoel nodig, kan het slim zijn om er tweedehands een te kopen. Dan kan je daar in gaan zitten tijdens een dagje uit. Zet je over de eventuele schaamte heen en merk hoeveel het je oplevert. Het is opeens een stuk minder vermoeiend om naar een pretpark te gaan of een paar uur te winkelen.
 • Machines zijn er om het de mens gemakkelijker te maken, dus doe dat ook! Vind je het leuk om te bakken? Koop dan een mooie mixer ipv een handmixer. Kan je maar eens per jaar stofzuigen? Kijk dan eens naar de robotstofzuiger. Maar ook dingen als een strijkijzer. Je hebt er waarschijnlijk wel een, maar het kan goed zijn dat er een is die beter in de hand ligt of het strijken gemakkelijker maakt.
 • Snijden en knippen kunnen lastig zijn als je pijnlijke handen hebt of niet zoveel kracht hebt. Zorg dan dat je messen en scharen goed scherp zijn. Dan hoef je minder kracht te zetten voor hetzelfde resultaat.
 • Zoek oplossingen voor je hobby’s. Naast werk zijn hobby’s vaak dingen die je door je chronische ziekte niet meer kunt. Maar het is juist belangrijk om leuke dingen te blijven doen. Dus probeer hier iets op te vinden. Als je dol bent op tennis kan je misschien rolstoeltennis proberen. Of als een boek vasthouden te zwaar is, probeer dan een e-reader.

Wat is jouw lifehack?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

4 gedachten over “Handleiding chronisch zieken: lifehacks”

  • Ik heb het nog nooit laten bezorgen. Vooral omdat ik nooit voor 70 euro in 1x boodschappen doe en boodschappen doen meestal niet heel erg vind. Maar ik kan me voorstellen dat het inderdaad ideaal is. Wil het nog wel een keer proberen voor een verjaardag ofzo

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.