Waarom ik apen zo leuk vind

Al jarenlang zijn apen mijn lievelingsdieren.  Als klein meisje had ik volgens mij niet perse een dier waar ik helemaal fan van was. Ik had nooit iets met de katten- en paardenstickers die je kreeg. Maar opeens waren daar de apen. Ik weet niet precies wanneer de vonk oversprong, maar vanaf toen waren apen de enige dieren die ik helemaal geweldig vond. Inmiddels is het iets genuanceerder en vind ik andere dieren ook leuk, maar apen zijn nog steeds mijn lievelingsdieren.

Variatie

Er zijn zoveel verschillende apen. Ieder soort heeft weer zijn eigen leuke dingen. Daarom raak ik ook nooit uitgekeken in de Apenheul! De doodshoofdaapjes en de chimpansees zijn mijn favoriet, maar ieder soort heeft zo zijn charme. Of het nou de dwergapen zijn die er heel schattig uitzien, of de berberapen die zich goed laten fotograferen. Het ene soort heeft mooie vingers/tenen, de ander weer mooie ogen en de derde juist een mooie staart.

mooie foto's

Herkenning

Wat ik het leukst vind aan apen vergeleken met andere dieren is de herkenning. Wij stammen natuurlijk af van de mensaap, maar ook bij andere apen zie ik veel herkenbare dingen. Apen zijn net kinderen die de wereld verkennen. Ik vind het geweldig om daar naar te kijken, ze te observeren. Hoe een aap probeert om veel te veel spullen in 1x te tillen. Of hoe de kleintjes met elkaar spelen. Maar ook hoe de zilverrug zich groot maakt om te laten zien dat hij de baas is. Het blijft mij verwonderen hoeveel het gedrag van apen op die van ons lijkt.

Schattig

Tot slot vind ik apen gewoon schattig. Ze doen mij denken aan baby’s en die vind ik ook schattig! De gorilla’s en orang-oetans zijn misschien een beetje groot voor een baby, maar verder…  Ik snap dat ook best dat mensen een aap als huisdier willen hebben. Het lijkt mij ook geweldig om met een aapje te kunnen knuffelen. Maar dat is niet goed. Een aap is een wild dier, geen huisdier. Daarom steun ik Stichting AAP ook. Zij vangen apen op die bij mensen thuis hebben gewoond of bijvoorbeeld in een circus hebben gewerkt. En ik heb voor dit jaar weer een abonnement bij de Apenheul, zodat ik ook zonder aap in huis vaak aapjes kan kijken.

Wat vind jij het leukste apensoort?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

4 gedachten over “Waarom ik apen zo leuk vind”

  1. Hihi, ik wou als kind al altijd een aap als huisdier 😀 Eerlijk waar, ik heb totaal geen idee hoe dat komt. Misschien omdat die zo hard op mensen lijken en ik indertijd een vriend nodig had.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.