Het Woudagemaal

Ik wilde al heel lang naar het Woudagemaal. Toen half oktober het Woudagemaal in werking werd gezet gingen mijn ouders kijken en was dat voor mij de perfecte gelegenheid om mee te gaan. Want ik zou en het Woudagemaal eindelijk zien, en ook nog eens in werking, wat niet veel voorkomt.

Doordat het gemaal nu onder stoom stond was het erg druk. Dat zal op andere momenten heel erg meevallen. De auto moesten we wat verder weg parkeren en we moesten iets langer wachten op de rondleiding, maar al met al was het nog best wel goed te doen. Ik heb de machines kunnen zien en horen werken en er werd stoom uit het gemaal geblazen.Verder kon je niet echt zien dat er iets bijzonders gebeurde. Dus het is denk ik niet zo leuk om het Woudagemaal te bezoeken als het niet in werking is.

Je begint in het bezoekerscentrum. Hier wordt op een interactieve manier uitgelegd hoe het gemaal werkt en hoe ze het water beheren in Friesland. Er zijn video’s en spelletjes, maar eerlijk gezegd zijn wij er voorbij gelopen. Mijn ouders hadden het al een keer gezien en ik kwam vooral voor het gemaal zelf. Dus de uitleg heb ik overgeslagen.

Als je het Woudagemaal wilt bekijken moet je als volwassene €8,25 betalen. Dan krijg je een rondleiding door het gemaal. Je krijgt meer te horen over de historie en de werking van het gemaal, terwijl je van dichtbij kunt bekijken hoe alles eruit ziet. Doordat het zo druk was toen ik er was kon ik de rondleider niet verstaan en heb ik lekker foto’s gemaakt. Geen idee dus hoe het gemaal werkt, maar het was wel mooi om te zien!

Het Woudagemaal is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat snap ik wel, want het was bijzonder om te zien en zoiets moet gewoon bewaard blijven. Er zijn tegenwoordig moderne gemalen, dus het is juist mooi dat je een oud stoomgemaal nog kunt bekijken. Helemaal omdat het nog gewoon werkt ook.

In het gemaal heb ik door de drukte eigenlijk alleen detailfoto’s kunnen maken, omdat er anders mensen in beeld kwamen. Dus ik wil misschien nog wel een keer terug als het rustiger is om mooiere foto’s te maken. Buiten was het wel goed te doen om foto’s te maken zonder mensen en dat ziet er ook mooi uit, omdat je uitkijkt over het water. Ook de moeite waard om een foto van te maken dus.

Ben jij wel eens bij het Woudagemaal geweest?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.