Hoe houd ik een financieel overzicht bij? + freebie

Mijn ouders hebben altijd geprobeerd om mij financieel zelfstandig te maken. Om mij de waarde van geld te leren en dat geld ook op kan zijn. Daar ben ik blij mee. Al een paar jaar houd ik een overzicht bij van wat er in komt en uit gaat, maar dat is nu nog belangrijker. Want nu ik in mijn eentje van een wajong-uitkering moet rondkomen is het goed om een overzicht van mijn financiënen te hebben. Ik leg jullie vandaag uit hoe ik dat overzicht houd. Als jij ook een overzicht wilt bijhouden kan je mijn template gratis downloaden.

Inkomsten en uitgaven

De start van ieder financieel overzicht is weten wat er maandelijks op je rekening binnen komt en welke kosten er maandelijks betaald moeten worden. Het kan zijn dat je een deel uit je hoofd kent, maar het is altijd verstandig om even de afgelopen paar maanden via internetbankieren terug te kijken. Want naast maandelijkse kosten zijn er misschien ook dingen die je ieder kwartaal of één keer per jaar moet betalen. Die moeten natuurlijk ook op dat overzicht komen.

Kosten die je niet iedere maand hebt kan je gewoon meenemen in je kostenoverzicht. De maanden dat je het niet hoeft te betalen is dat dan een leuke meevaller. Maar als het een hoger bedrag is kan er ook voor kiezen om het bedrag te delen door het aantal maanden. Stel je moet ieder kwartaal 75 euro betalen. Dan kan je er ook voor kiezen om iedere maand 25 euro opzij te leggen, voor als die rekening komt. Dan zet je die 25 euro in je maandelijkse overzicht.

Zo’n overzicht kan je op verschillende manieren bijhouden. Op papier natuurlijk, maar dat raad ik je niet aan. Daarnaast heb je vele online programma’s waarin je alles in kunt vullen. Het voordeel is dat deze vaak gekoppeld kan worden met internetbankieren, waardoor je zelf minder hoeft in te vullen. Ik heb verschillende programma’s uitgeprobeerd, maar uiteindelijk vond ik een eigen overzicht in Excel toch het prettigst werken. Probeer een paar dingen uit om erachter te komen wat voor jou het best werkt. Als jij ook Excel wilt gebruiken kan je onderaan deze blog mijn template downloaden.

Begroting

Naast de vaste lasten ben je er natuurlijk nog niet. Je moet boodschappen doen, het is slim om te sparen en wat extra geld voor leuke en/of onverwachte dingen is ook wel fijn. Dus maak voor jezelf een schatting hoeveel je daarvoor nodig hebt. Wat geef je iedere maand uit aan boodschappen? Hoeveel geld wil je besteden aan jezelf? En hoeveel geld zet je op je spaarrekening?

Als je dit hebt begroot dan kan je tot de conclusie komen dat je geld over hebt, of geld tekort komt. Heb je geld over? Fijn! Klopt de begroting? Of heb je alles krap berekend? Of betekent dit dat je extra geld hebt voor uitjes of sparen? Het kan allemaal. Maar als je geld tekort hebt heb je een probleem. Dan wordt het tijd om te bezuinigen. Misschien wil je iedere maand wel heel veel geld sparen, of koop je teveel kleren. Maar het kan ook zijn dat je kunt besparen op bijvoorbeeld je verzekeringen. Ga op onderzoek uit waar je op kunt besparen zodat je maandelijks uitkomt. Het kan natuurlijk dat je zo krap zit dat je niet iedere maand kunt sparen en dat je ook niet meer verder kan bezuinigen. Dan haal je het spaarbedrag natuurlijk van je begroting af.

In de praktijk

Het opsommen van de maandelijkse kosten en het maken van een begroting hoef je niet zo vaak te doen. Maar het helpt niet als je daarna nooit meer je overzicht opent. Ik pak zelf minstens iedere week mijn overzicht erbij. Naast een overzicht van mijn inkomsten en vaste lasten vul ik namelijk ook iedere maand in wat ik waar aan heb uitgeven. Zo kan ik gedurende de maand kijken of ik mij een beetje aan mijn begroting van de boodschappen houd. En kan ik in dat overzicht ook goed zien of ik nog een dagje kan winkelen of dat ik dat beter uit kan stellen. Het is ook belangrijk om het overzicht aan te passen zodra er iets veranderd. Als je meer of minder gaat verdienen of de vaste lasten veranderen. Zo zorg je er voor dat je altijd een actueel overzicht hebt.

Door iedere week alles in te vullen houd ik het overzicht van mijn financiële situatie. Ik heb zelden dat ik opeens geld tekort kom aan het eind van de maand, omdat je dat vaak al eerder aan ziet komen (en dan kan je proberen iets aan te passen). Ben je toch bang dat je meer geld uit gaat geven dan je begroot hebt? Neem dan alleen contant geld mee tijdens het boodschappen doen. Dan is het nog overzichtelijker hoe snel het geld uit je portemonnee gaat en hoeveel je nog over hebt voor de rest van de maand.

Freebie

In de loop der jaren heb ik mijn Excel bestand aangepast zodat het aan mijn eisen voldoet. Om je op weg te helpen kan je mijn template downloaden. Je kunt deze als basis gebruiken en dingen toevoegen die je mist. Het zal niet in een keer perfect zijn. Gaande weg zal je dingen aanpassen, maar dat is niet erg. Zolang het begin van jouw financieel overzicht er maar is.

Download het financieel overzicht hier: Financieel overzicht

Hoe zorg jij voor een financieel overzicht?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

8 gedachten over “Hoe houd ik een financieel overzicht bij? + freebie”

 1. Handig zo’n overzicht.Ik zorg ervoor dat alles betaald is aan het begin van de maand en kijk dan wat er overblijft. En dat gaat bijna nooit op maar blijft staan voor eventuele onverwachte uitgaves. Sparen doe ik daarintegen weer niet eigenlijk…

  Beantwoorden
  • Ben je dan niet bang dat alles wat je overhoudt uiteindelijk toch aan andere dingen opgaat en je niets hebt als je een grotere onverwachte uitgave krijgt? Zo zou het bij gaan namelijk zonder spaarrekening.

   Beantwoorden
   • Ja en nee. Door schade leer je en onbewust weet ik ongeveer wanneer er grote uitgaves aankomen. Zoals mijn apk of waterafrekening. En ik heb het wel eens gehad dat er een grote uitgave was toen mijn wasmachine kapot ging. Dan ga ik daar weer creatief mee om door te wassen bij mijn ouders en die maand zuinig aan te doen. Geen Action aankopen, even geen uitjes en mijn vriezer leegeten. Sparen is handiger dat ben ik met je eens. Moet er maar eens aan gaan beginnen 😉

    Beantwoorden
 2. Ik moet eerlijk toegeven, ik ben zeer slecht in dit soort rekenen.. Mijn belastingsbrief word zelfs ingevuld door mijn mama.. Ik let wel op wat ik aankoop en ga niet in het wilde weg mijn geld uit de ramen gooien, zoals ze zeggen. Maar ik hou niet bij wat ik wanneer verdoe en hoeveel ik overhou in de maand. Momenteel is dit ook niet nodig, gelukkig. Ik woon voorlopig nog thuis, maar ik weet dat ik op een dag alleen zal komen te staan en ik het wel allemaal zal moeten doen. Ik hoop dat die dag nog veraf is of dat er op dat moment iemand in mijn leven is die mij bijstaat 😉

  Beantwoorden
  • Als je bij je ouders woont is het natuurlijk ook een stuk minder belangrijk. En misschien kan je het oefenen met je moeder of iemand anders voordat je op jezelf gaat wonen? En anders kan je moeder je daarna alsnog ondersteunen natuurlijk.

   Beantwoorden
 3. Ik ben niet goed met financiën, maar daarvoor heb ik mijn vriend die accountant is. Toch is zo’n overzichtje zoals jij gebruikt wel erg handig. En voor zo’n rekenleek (ik heb dyscalculie) als ik, rete handig! Dankjewel 😀

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.