Hoe maak je mooie foto’s met je iPhone?

Aks ik op stap ga om foto’s te nemen gebruik ik altijd een spiegelreflex. Ik heb alleen geen eigen camera meer, dus ik moet altijd die van mijn ouders lenen. Daarnaast kom je ook wel eens onverwachts iets tegen waar je een mooie foto wilt maken. Dat kan; met je iPhone. Ja dat kan echt. Vaak zie je wazige foto’s voorbij komen als iemand een foto heeft proberen te maken met je iPhone. Het kan echter ook anders.

* Zorg dat er genoeg licht is. Je telefoon kan geen donkere situaties aan. Je kan natuurlijk de flitser gebruiken, maar daar wordt je foto niet beter op. Probeer dus extra licht te creëren als het niet licht genoeg is.

* Als je een zonsondergang wil fotograferen is het niet erg dat er niet erg veel licht is. Je wilt namelijk dat de focus op de gekleurde lucht ligt. Als er een voorwerp tussen jou en de lucht staat (bijvoorbeeld een huis of een boom), zorg dan dat je scherp stelt op de lucht. Anders denkt je telefoon dat je de boom op de foto wilt hebben, past hij de belichting aan en heb je een te donkere boom en een te lichte lucht, waardoor het resultaat niet is wat je wilde.

Zonsondergang

* Kies zelf welk gedeelte je scherp wilt hebben. Een iPhone probeert met je mee te denken door zelf scherp te gaan stellen. Dat kan heel leuk zijn, maar vaak ligt de focus dan net ergens anders dan je verwacht had waardoor de foto onscherp wordt. Zelf scherp stellen is heel gemakkelijk. Je tikt met je vinger op het scherm precies waar jij wilt dat je telefoon scherp stelt.

* Denk na over het oogpunt. Je kunt gewoon gaan staan, telefoon omhoog doen en klikken maar, maar je kunt ook even nadenken hoe de compositie het best tot zijn recht komt. Vanuit ooghoogte, of is het mooier als je door je knieën gaat? Of misschien kan je beter 10 stappen opzij zetten? Het zal je verbazen hoeveel een kleine verandering in je houding kan betekenen voor het eindresultaat van je foto. Durf ook dichtbij te komen. Je telefoon heeft geen zoomlens, dus je kunt gerust heel dicht op je onderwerp gaan staan. Sterker nog, dat geeft vaak een mooier resultaat dan als je verder weg blijft staan.

zien, horen, zwijgen aap

* Gebruik zo min mogelijk filters. Het is verleidelijk om je foto vol te gooien met allerlei filters, maar over het algemeen wordt de foto daar niet mooier van. Probeer je te beperken tot een kleine verandering in de kleur of belichting, maar ga geen rare fratsen uithalen. Dat is zonde van de moeite die je net hebt gedaan om een mooie foto te kunnen maken.

* En verder; oefenen. Het is net als fotograferen met een echte camera. Van oefenen leer je het meest.

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.