Hoe vind je leuke gratis haakpatronen?

Ik krijg vaak de vraag hoe ik toch aan al die leuke patronen kom. Veel mensen gaan ervan uit dat ik een groot deel van mijn patronen koop. Het grootste gedeelte van mijn patronen heb ik echter gratis op internet gevonden. En ik ga je nu uitleggen hoe jij dat ook kan doen!

gratis haakpatronen vinden
Toen ik net begon met haken heb ik samen met mijn moeder een paar haakboekjes gekocht. Daar stonden leuke dingen in, maar ik wilde mee. Ik vond het zonde om steeds een nieuw boekje te kopen. Daarom besloot ik op internet te kijken. En toen ging er een compleet nieuwe wereld voor mij open. Er zijn zoveel haakpatronen te vinden! Zeker als je naast Nederlands ook op Engelse patronen zoekt.
Inmiddels heb ik op mijn computer en op Pinterest meer patronen verzameld dan goed voor me is. Ik ben dan nog wel niet zo oud, maar ik weet nu al dat ik nooit al die patronen kan maken in mijn leven.

Je kunt natuurlijk op google gaan zoeken naar haakpatronen. Ik vind dat heel onoverzichtelijk. Als je een paar dagen later weer gaat zoeken moet je eerst weer de pagina’s bekijken die je al de eerste keer hebt bekeken. Daarnaast kwam ik vaak op pagina’s uit waar helemaal geen haakpatroon op stond, maar alleen een foto van het eindresultaat. Heel frustrerend als je net verliefd bent geworden op de foto! Daarom ben ik gestopt met google en ben ik nieuwe manieren gaan zoeken. Ik heb nu drie bronnen die ik gebruik voor mijn patronen en ik vind daar alles waarvan ik niet eens wist dat ik het wilde.

Pinterest

De eerste manier die ik ontdekte was Pinterest. Wat een geweldig concept is dat. Ik gebruik het naast het vinden van haakpatronen ook voor tips over fotografie, DIY en recepten. En het ideale van Pinterest is dat je de dingen die je interessant vind op je eigen board kunt opslaan waardoor je niet alles in onoverzichtelijke mappen op je computer hoeft te bewaren. Op Pinterest kan je zoeken, maar ook mensen volgen. Op de homepage zie je dan de pins die mensen die je volgt hebben geplaatst. Op die manier kan je ook zonder moeite te doen leuke haakpatronen tegen komen.
Mensen en boarden die ik leuk vind om te volgen zijn:
Free patterns and more
Free crochet patterns
Beautifull free crochet patterns
Lindevrouw
* L *freebie* Bailey

Al deze mensen en boarden hebben pins met gratis haakpatronen. De meeste zijn Engelstalig, maar ik zal binnenkort ook een blog schrijven over het vertalen van haakpatronen waardoor dat geen probleem hoeft te zijn.

Ik pin zelf natuurlijk ook veel haakpatronen. Mij kan je hier volgen.

Ravelry

Ravelry is een community waar veel patronen worden gedeeld. Naast haakpatronen staan er ook breipatronen op. Er worden betaalde patronen verkocht, maar er zijn ook genoeg gratis patronen te vinden. Er zijn haakpatronen van kleren, knuffels, sieraden, dekens en decoratiedingen te vinden. Daarnaast hebben ze een uitgebreid zoeksysteem. Via deze link kan je precies aangeven wat je zoekt. Ik zoek altijd op gratis patronen met een foto. Maar je kunt ook aangeven in welke taal je een patroon wilt hebben of wat voor soort patroon je wilt vinden (kleding of knuffels). Er staan oneindig veel patronen op Ravelry. Ik heb er al de nodige uren op doorgebracht, maar ik heb nog steeds niet alle patronen kunnen bekijken.
Wat ook handig is van Ravelry is dat je een patroon dat je graag wilt maken opgeslagen kan worden in een persoonlijke bibliotheek. Zo kan je altijd dat ene patroon terugvinden dat je zo leuk vond.

Facebook

Ja echt waar, ook op Facebook kan je haakpatronen vinden! Er zijn heel veel haakgroepen en pagina’s waar patronen worden gedeeld. Ik raad je alleen niet aan om van al die groepen lid te worden, want dan stroomt je tijdlijn vol met patronen en zie je de statusupdates van je vrienden niet meer.
Op Haken&Haakpatronen staan veel gratis patronen. Ze worden door leden geplaatst dus ook hier hoef je weinig moeite te doen om aan gratis haakpatronen te komen. Ze verschijnen vanzelf op je tijdlijn. Je kunt natuurlijk ook even kijken bij de bestanden om alle haakpatronen te vinden die tot nu toe al op de pagina zijn gezet.

Op de pagina Vertaling van haak- en breipatronen staan heel veel Nederlandstalige patronen. Veel patronen worden vertaald vanuit het Russisch. Heel fijn, want het is nogal onmogelijk om dat zelf te moeten ontcijferen. Naast de gratis haakpatronen die voor iedereen beschikbaar zijn kan je ook een vertaling van een gekocht patroon aanvragen. Ze hebben namelijk van veel kooppatronen de vertaling liggen. Het enige wat je hoeft te doen is een bewijs tonen dat je het patroon gekocht hebt en dan krijg je de vertaling toegestuurd. Heel handig want lang niet alle kooppatronen worden in het Nederlands aangeboden door de verkopers.

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

2 gedachten over “Hoe vind je leuke gratis haakpatronen?”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.