Lopen voor Lyme – verslag

In januari las ik dat Lisanne mee zou doen met Lopen voor Lyme. Ik vond dit een heel goed initiatief en wilde graag iets beteken. Daarom besloot ik na een paar dagen twijfelen dat ik zou gaan Lopen voor Lyme om geld op te halen voor Lisanne. In totaal heb ik €210 opgehaald in ruil voor een uur wandelen. Zaterdag was het zover en ik wil jullie vandaag vertellen hoe het was!

lopen voor lyme

Twijfels

De week voor Lopen voor Lyme had ik vooral veel twijfels. Ik wist van te voren al dat een uur wandelen voor mij lichamelijk gezien best een uitdaging kon zijn. Op een slechte dag lukt boodschappen doen namelijk al nauwelijks. Maar toch wist ik dat ik een uur wel vol moest houden. Tot ik onwijs veel pijn in mijn rug kreeg. Gelukkig had ik nog even de tijd en kon ik naar de fysiotherapeut toe, maar een week van te voren was het nog steeds niet over. Door mijn hypermobiliteitssyndroom zakken mijn rugwervels nog wel eens scheef. Normaal is dat met 2 of 3 behandelingen weer over, maar dat was nu niet zo. De wervels bleven eerst scheef zakken en nadat ze uiteindelijk weer recht stonden had ik nog steeds veel pijn door alle verkrampte en geïrriteerde rugspieren. Ik kreeg na 5 minuten lopen al stekende pijnen en zelfs langere tijd op een stoel zitten was een uitdaging. Dus ik ging zaterdag gewapend met een kilo pijnstillers op pad, om te zorgen dat ik toch mijn doel zou gaan halen. Ik wilde namelijk koste wat kost gaan lopen om mij in te zetten voor dit goede doel!

lopen voor lyme

De loop

Zaterdag vertrokken we rond kwart over 4, zodat we ruim op tijd aanwezig zouden zijn. Een half uur voordat ik zou lopen waren we op het terrein. Ik moest een verklaring invullen dat ik gezond genoeg was en het lopen verantwoord was. Uhm… Toch maar ondertekend, omdat ik wist wat de risico’s waren en ik die bewust negeerde. Daarna kreeg ik bij de teamtafel een speciaal ‘Lopen voor Lisanneleeft’ shirt. Ik had cadeautjes voor Lisanne gekocht dus die kon ik ook meteen geven. En toen was het opeens al tijd om naar de start te gaan. Samen met heel veel lopers, echt heel veel. Ik zat namelijk in de laatste groep die van start ging en dat was ook meteen de grootste groep. Op het moment dat ik liep, liepen er nog 1250 lopers hun rondje. Echt super dat zoveel mensen zich inzetten voor de 86 Lyme-patiënten die meededen!

lopen voor lyme

Het lopen was na 10 minuten al zwaar. Door de drukte lag het tempo niet erg hoog, dus dat was prima, maar toch had ik pijn. Ondanks de pijnstillers en warmtepleisters verkrampten mijn rugspieren al snel. Daardoor kon ik niet meer soepel lopen en kreeg ik ook pijn in mijn onderrug en heupen. Daardoor ging ik nog geforceerder lopen waardoor ook mijn knieën en enkels pijn gingen doen. Na een half uur lopen waren we weer bij de start/finish en had ik eigenlijk gewoon moeten stoppen. Maar dat zou voelen als falen en ik verwachtte van mezelf dat ik het zou halen. Dus tanden nog meer op elkaar en door! We liepen door een heel mooi natuurgebied, dus dat maakte het wat aangenamer!

Ik weet niet hoe, maar ik heb het volgehouden. In ruil voor jullie donaties heb ik ruim een uur en meer dan 5 km gewandeld. En het voelde als een topsportprestatie. Lisanne had voor haar hele team een bedankje gemaakt en ik kreeg ook nog een boekje met haakpatronen. Voorlopig kan ik weer vooruit dus, haha! Nog even snel op de groepsfoto en toen werd bekend gemaakt hoeveel geld er in totaal was opgehaald: €527.436 euro! Hiervan is 8000 euro opgehaald voor Lisanne, zodat ze veel aanpassingen in haar huis kan maken. Heel fijn!

lopen voor lyme

The day after

Ik schakel regelmatig over in een overlevingsstand. Zo ook gisteren. Daardoor kon ik het lopen afmaken. En zelfs de rit naar huis was goed te doen. Ik ging bij thuiskomst in bed liggen en was hoopvol. Zo slecht voelde ik me niet, dus morgen zou het vast wel meevallen. Maar helaas, zondag was zwaar. Ik moest lang wachten voordat ik me goed genoeg voelde om uit bed te komen en daarna wilde ik vooral weer zo snel mogelijk in bed gaan liggen. Ik heb dan ook bijna de hele dag horizontaal doorgebracht op een kort moment achter de computer na om dit verslag te schrijven. En hoewel ik van te voren wist dat het goed mogelijk was dat ik me zo slecht zou voelen heb ik het er toch heel moeilijk mee. Ondanks dat ik de laatste tijd meer goede dan slechte dagen heb word ik nu weer flink met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik ben chronisch ziek en een uur wandelen is teveel voor mij. En dat is moeilijk te accepteren, want wat is een uur wandelen nou helemaal? Ik weet dat ik trots op mezelf moet zijn. Trots dat ik ondanks mijn eigen beperkingen toch gelopen heb. Trots dat ik het volgehouden heb. Maar op dit moment overheerst vooral de teleurstelling in mijn eigen lichaam. Ik heb gedaan wat ik van mezelf verwachtte en wordt daar nu voor gestraft. Dat gevoel trekt heus wel weer weg, waardoor ik tevreden terug kan kijken op Lopen voor Lyme, maar nu is het vooral nog even moeilijk. Dit is iets waar ik doorheen moet en dan kan ik over een paar dagen weer met een goed gevoel terugkijken!

En vandaag? Mijn fysio mag zich weer uitleven op mijn rug en verder heb ik mezelf vrij gegeven van het huishouden. Ik ga met Netflix in bed liggen en proberen te genieten van mijn prestatie.

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

12 gedachten over “Lopen voor Lyme – verslag”

 1. Wat knap dat je ondanks je eigen lichamelijke klachten je zo hebt ingezet voor lisanne. Het laatste stukje over geconfronteerd worden met het feit dat je chronisch ziek bent komt me bekend voor.

  Beantwoorden
 2. Ik kom net via Lisanne op je site terecht en wilde even zeggen dat ik het echt top vind dat je toch gelopen hebt!
  Ik ben zelf ook hypermobiel en weet hoe vervelend dat soms kan zijn. Op een goede dag kan je dat uur gewoon lopen, op een slechte dag kan je nauwelijks opstaan uit bed.
  Ik ben erg blij voor Lisanne dat zij dankzij alle inspanningen binnenkort een beetje fijner kan wonen in haar huis!
  Topprestatie! Mag je trots op zijn!
  Hopelijk worden je klachten snel minder, sterkte! ♡

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.